kedd, április 18, 2023

Paradicsomleves sonka-mozzarella nyárssal

Mert a paradicsomlevest minden rossz híre ellenére mi nagyon szeretjük (különösen, ami sütőben készül, kecskesajttal tálalva), muszáj most az egyszerűbb variációját a jövő generációjának írásban is rögzíteni. Nem az a lefitymált menzakaja, sőt, a hozzávaló sonka-mozzarella nyárssal sikerült még kedveltebbé tennem. Egyszerűen nagyszerű...
Hozzávalók 4 személyre
4 ek olívaolaj
1 ek sima liszt
1 kis doboz sűrített paradicsom (nálam Aranyfácán, 70 g)
1 üveg (7 dl) passzírozott paradicsom (nálam 1 üveg Mutti Passata)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk szurokfű
víz
ízlés szerint friss zellerlevél
só, bors, cukor
4-5 szelet sonka
1 tasak mini mozzarellagolyó
A hagymát, fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk össze finomra, illetve reszeljük le. Egy fazékban 2 ek olajat forrósítsunk fel és a lisztet pirítsuk meg benne. Keverjük hozzá a lereszelt hagymát, felaprított fokhagymát, szurokfüvet, sűrített,- és passzírozott paradicsomot. Öntsük fel kb. 1/2 l vízzel. Dobjuk hozzá a zellerlevelet, sóval, borssal szórjuk meg, majd félig lefedve főzzük kb. 20-30 percig.
Közben készítsük elő a sonka-mozzarella nyársat. Ehhez a sonkaszeletekből szeletenként vágjunk három hosszú csíkot. A mozzarellagolyókat egyenként tekerjük be egy-egy sonkacsíkba és húzzuk pálcikára. (Egy pálcikára 3-4 tekervény kerül, kb. 1-2 cm távolságra egymástól.)
A maradék 2 ek olajat egy serpenyőben forrósítsuk fel és körös-körül egy percig pirítsuk meg a sajtos nyársakat. Éppen csak addig, hogy a sonka kis színt kapjon, de a sajt ne folyjon ki.
A kész levesből  emeljük ki a zellerlevelet, pürésítsük kissé a hagyma és fokhagyma miatt (ez el is maradhat), ízlés szerint kevés cukorral megszórhatjuk, majd tálaljuk a sült sonka-mozzarella nyársakkal.
Biztos lesz a siker!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése