péntek, augusztus 17, 2018

Ropogós sajtos-diós tramezzini alma-karalábé salátával

A nyári nagy melegek idején, mint a legtöbb konyhában ügyeskedő fakanálforgatónak, nekem sincs sok érkezésem a többfogásos nagy étkezésekhez. Igyekszem a sütőt messze elkerülni és egyszerű, gyorsan elkészülő étkekkel kínálom a meleg miatt nem igazán éhes társaságot. Ez a töltött tramezzini egy idevaló nagy "találmány" volt, többszöri ismétlésre érdemes. A vele kínált salátának meg akkora sikere volt, hogy csak úgy magában ettük a kánikulai napokban.
Hozzávalók 2-4 személyre:
2 ek dióolaj
7 ek olívaolaj
3 ek fehérborecet
1 tk mustár
só, bors
1 fej karalábé
2 piros alma
kb. 15 dkg vegyes zöldsaláta
20 dkg ementáli sajt (jó minőségű)
5 dkg dió
8 nagy szelet toast kenyér
2-3 ek mustár
1 csomag újhagyma, vagy valami ehető rügy
A salátához elkészítjük az öntetet. A dióolajat összekeverjük 3 ek olívaolajjal, az ecettel, mustárral, sóval és borssal. A karalábét meghámozzuk és gyufaszál vastagságúra aprítjuk (julienne-re vágjuk). Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk és vékonyan felszeleteljük. Tálalás előtt röviddel, a karalábét, almát és saláta leveleket az öntettel összekeverjük.
Az ementálit 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. (Ha rügyet használunk, azt nem.) A diót durvára vágjuk. A toast szeletek széleit levágjuk és a toastokat egy nyújtófával kissé laposra nyújtjuk. Mindegyik szelet egyik oldalát mustárral bekenjük. 4 kenyérszeletre felváltva diót, hagymát (rügyet) szórunk és a sajtszeletekkel betakarjuk. A maradék toastszeletekkel lefedjük őket, a mustáros oldalukkal lefelé. (Így 4 megrakott toastkenyerünk lesz.)
Az maradék olívaolajat (4 ek) egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk. A toastszeleteket beletesszük, sütőpapírt teszünk rá, és egy nehezékkel lenyomatjuk. (Ettől jó ropogogósra átsül.)  Közepes hőmérsékleten, oldalanként kb. 2 percig sütjük. (A fordításnál óvatosak legyünk, nehogy a töltelék kiessen belőle...)
A tramezziniket keresztben felezzük és a salátával kínáljuk.

2 megjegyzés: