Rezept unten auch auf Deutsch
Nagyon szeretem a tepsiben készült ételeket. Elsősorban, hogy előre el lehet készíteni, ezért kitűnő vendégváró. Másodsorban, az ember csak belöki a sütőbe és 3/4-1 óra alatt egy csoda kerül ki belőle.
Igazán, ez a recept vadhúshoz passzolna, de a csirkecombokat is jól elbírta. Azért legközelebb felhajtok valami nyuszit hozzá...
Hozzávalók 4-személyre:
4-5 nagy csirkecomb (vagy 1 nyúl, kb.12 darabba vágva)
só, bors
10 dkg dijoni mustár (én a mézes verziót használtam)
30 dkg magnélküli kék szőlő (jó, jó, ilyenkor télen nem éppen aktuális, de azért kapható...)
3-4 salotta hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
7 szál friss kakukkfű
2 ek vaj
1/4 l száraz vörösbor
6-7 szelet bacon szalonna (kb. 8-10 dkg)
15 dkg creme fraiche (ha nincs, akkor keverjünk össze tejfölt és zsíros tejszínt fele-fele arányban)
1 tk cukor
A húst megmossuk/megtisztítjuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Kedvünk szerint sózzuk, borssal beszórjuk és vékonyan, minden darabot mindenhol bekenünk a mustárral.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük (néhány darabot ellenőrzünk, hogy elég édes-e, illetve valóban magtalan), ha maradt ezután a szőlőbőöl (?), a szemeket megfelezzük.
A salottát, fokhagymát megpucoljuk és aránylag vékonyan felszeleteljük. A kakukkfű szálakat megmossuk, egy tiszta konyharuhán kiverjük, hogy a vizet eltávolítsuk róla és a levélkéket leszedjük a szárról. (A szárat kidobjuk...)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy főzőedényben (ami a sütőt is bírja!) a vajat felolvasztjuk és a húsdarabokat közepes hőmérsékleten adagonként átsütjük, egy tálra kiszedjük és a visszamaradt zsiradékban a hagymát, fokhagymát, kakukkfű levélkéket röviden megdinszteljük. A szőlőszemeket is hozzákeverjük és felöntjük a borral. A húst visszatesszük és a szalonna szeletekkel betakarjuk.
Az edényt a sütő középső sínére toljuk és 45 perc alatt készre sütjük az egészet.
Kivesszük a sütőből, a húst és a szalonnaszeleteket egy mélyebb tálra tesszük, melegen tartjuk. A szószt felforraljuk, a creme fraiche-t és a maradék mustárt elkeverjük benne. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük és a húsra öntjük.
Krumplipürével, vagy egyszerűen csak friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.
***
Zutaten für 4 Personen:
100 g Dijon Senf
300 g kernlose blaue
Weintrauben
3-4 Salotten
2-3 Knoblauchzehen
7 ZweigeThymian
2 EL Butter
1/4 l trockener Rotwein
80-100 g Baconspeck (in dünnen
Scheiben)
150 g Creme fraiche
1 TL Zucker
Fleisch mit Salz und Pfeffer würzen und ganz dünn mit Senf einstreichen.
Fleisch mit Salz und Pfeffer würzen und ganz dünn mit Senf einstreichen.
Die Trauben waschen und halbieren. Schalotten und Knoblauch schälen und
in feine Scheiben schneiden. Den Thymian waschen und trockenschütteln,
Blättchen von den Zweigen abstreifen.
Den Backofen auf 180 Grad vorheizen. Die Butter in einem Schmortopf erhitzen.
Die Hühnerkeulen
darin portionsweise bei mittlerer Hitze anbraten und wieder
herausnehmen. Schalotten, Knoblauch und Thymian kurz andünsten, Trauben
untermischen und mit Wein ablöschen. Die Keulen wieder einlegen
und mit den Speckscheiben abdecken. Den Topf in den Ofen (Mitte)
schieben und das Fleisch etwa 45 Minuten braten.
Dann den Topf aus dem Ofen holen, Speckscheiben abheben und eventuell
später mit servieren. Fleisch aus der Sauce heben und im
abgeschalteten Ofen warm halten. Sauce auf dem Herd aufkochen, Crème
fraîche und restlichen Senf mit dem Schneebesen unterschlagen. Die Sauce
mit Salz, Pfeffer und Zucker abschmecken und über die Hühnerkeulen
gießen. Sofort servieren. Dazu gibt's Baguette oder Kartoffelpüree.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése