szerda, augusztus 05, 2015

Habtetős sárgabarack-szelet/Marillenschnitten mit Baiserhaube

Rezept unten auch auf Deutsch
Egy sikeres sárgabarack vásárlás után landoltak a gyümölcsök ebben a finomságban. Az eredeti recept ugyan szilvával készül, de a barack is nagyon jó választás volt.
Hozzávalók egy 30x19-es tepsihez:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
csipet só
1 tk sütőpor
15 dkg vaj
3 tojássárgája
1/2 l tej
1 csomag vaníliapudingpor
2 ek cukor
90 dkg sárgabarack
2 ek étkezési keményítő
A habtetőhöz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 tk étkezési keményítő
1 marék darált mogyoró
A sütőt 170 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés). A lisztet a cukorral, sóval, és sütőporral egy keverőtálban összekeverem. A vajat felkockázom, hozzáadom a lisztes keverékhez és hideg kézzel összemorzsolgatom. Keverőgéppel gyorsan belekeverem a tojássárgákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodom. (Annyira lágy a tészta, hogy nem lehet nyújtani, de ezzel az eljárással is tökéletes lesz az eredmény.)
 Kb. 20 percig sütöm, majd kihűtöm.
A pudingot a leírás szerint a tejjel és cukorral elkészítem. A sárgabarackot megmosom, kimagozom, negyedelem és a keményítőt hozzákeverem. Először a pudingot, majd a sárgabarackot elterítem a kihűlt tésztán és további 20 percre visszatolom a sütőbe.
A tojásfehérjét keményre felverem és közben adagonként hozzászitálom a porcukrot. Addig verem, míg a cukor felolvad benne. A keményítőt is hozzákeverem.
A megsült gyümölcsös tésztát kiveszem a sütőből és rásimítom a masszát, megszórom a mogyoróval, a sütő hőfokát 60 fokra leredukálom és légkeveréses állásba kapcsolom. A tésztát visszatolom a sütőbe és 25 percig sütöm. Ha kész lehűtöm és kockákra szeletelem, úgy kínálom.

***

200 g Mehl
50 g Staubzucker
1 Prise Salz
1 TL Backpulver
150 g Butter
3 Eigelb
500 ml Milch
1 Pck. Vanillepuddingpulver
2 EL Zucker
900 g Marillen
2 EL Speisestärke
Für die Baisermasse:
3 Eiweiß
150 g Staubzucker
2 TL Speisestärke
1 Handvoll gehackte Haselnüsse
Ofen auf 170 Grad (E-Herd) vorheizen. Mehl, Zucker, Salz und Backpulver in einer Rührschlüssel mischen. Butter zugeben und alles mit kühlen Händen fein zerkrümeln. Mit dem Handrührgerät Eigelbe unterkneten. Teig in eine mit Backtrennpapier ausgelegte Form legen. Ca. 20 Minuten backen, abkühlen lassen.
Pudding aus Milch, Puddingpulver und Zucker nach Pachungsanleitung zubereiten. Marillen waschen, entsteinen und in Stücke schneiden. Mit Speisestärke vermengen. Pudding, dann Marillen auf Teigplatte verteilen und alles bei gleicher Temperatur ca. 20 Minuten weiterbacken.
Für die Baisermasse Eiweiß steif schlagen. Dabei nach und nach den Zucker einrieseln lassen. Weiterschlagen, bis er gelöst ist. Stärke unterschlagen. Kuchen aus dem Ofen nehmen, temperatur auf 60 Grad Umluft schalten. Baisermasse auf dem Kuchen verstreichen, die Nüsse aufstreuen. Kuchen weitere 25 Minutenbacken. Herausnehmen und auskühlen lassen. Vor dem Servieren in Stücke schneiden.

2 megjegyzés: