hétfő, július 20, 2015

Szőlő-amaretto syllabub

Lassan érik a szőlő is, én a hétvégén már ennek jegyében kavartam a krémet, vagyis a Syllabub-ot, ami egy tradicionális, rém egyszerű, nagyon finom angol desszert. Akinek érik már a füge a bokrán, annak bátran ajánlom, próbálja ki azzal is!

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg szőlő
125 ml jól lehűtött desszertbor (pl. Tokaji aszú)
2 ek amaretto likőr (mandula likőr)
1 tojásfehérje
3,5 dkg porcukor
löttyintés limette/citromlé
200 ml tejszín
5-10 dkg cantuccini, vagy akármilyen más kekszféleség
1-2 ek durvára vágott pisztácia
A szőlőt leszemezem, megmosom, félbevágom és kimagozom egy hegyes késsel. (Nem olyan rémes, hamar megvan.) Ezután beáztatom 70 ml desszertborba és hozzáadom az amarettot is.
A tojásfehérjét felverem, óvatosan hozzákeverem a porcukrot és addig verem tovább, míg jó kemény állagú nem lesz.
A tejszínt is felverem keményre, hozzákeverem a maradék (55 ml) bort, limettelét és a felvert tejszínnel összekeverem.
A kekszet durvára töröm (kitűnő megoldás, egy uzsonnás-, vagy mélyhűtős-zacskóba tenni, és sordófával néhányszor ráütögetni). Elosztom 4 pohár alján, a marinált szőlőt egyformán rászórom, majd a tojáshab-tejszín keveréket is rásimítom. Tálalás előtt 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőben pihentetem. Pisztáciával megszórva kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése