szerda, augusztus 06, 2014

Nugát-marcipán krém/Nugat-Marzipancreme

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Igazi nyári nyalánkság. Nem kell a sütőt sem bekapcsolni, a végén bármiféle friss gyümölccsel díszíthető. (Nálunk ez most elmaradt, gyümölcs híján, amit csak úgy magában, már előtte megettünk...)
Hozzávalók 4 személynek:
5 zselatin lap
500 ml tej
400 ml tejszín
1 rúd vanília
5 dkg cukor
10 dkg mogyorós nugát massza
10 dkg marcipán massza
A zselatint hideg vízbe 10 percre beáztatom. 4 poharat, amibe szervírozni akarom a krémet, a hűtőbe teszek.
A tejet és a tejszínt egy edényben felforralom. A hosszába kettévágott vaníliarudat a kikapart magjaival együtt a tejes tejszínhez adom és kb. 10 percig gyenge lángon hagyom rotyogni. Hozzákeverem a cukrot. A zselatint kinyomkodom és feloldom a forró tejben. (Már nem szabad forralni!)
A tej-tejszín keverék felét egy szűrőn keresztülszűröm és a nugátot feloldom benne. A másik felét szintén átszűröm, a marcipán feldarabolom  és a leszűrt tejszínes tejhez keverem. Egy kézi mixelővel pürésítem, hogy a  marcipán teljesen feloldódjon.
Mind a kétféle krémet lehűtöm, közben többször átkeverem. Mikor kezd hártyásodni a teteje, egy réteget az lehűtött poharakba kanalazok és a mélyhűtőbe teszem pár percre. Mikor megdermedt, a következő (más ízesítésű) krémből is átlapátolok egy réteget és azt is megdermesztem. Ezt addig csinálom, míg a krémek elfogynak. A végén a poharakat legalább 6 órára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt lehet a tetejét friss barackkal, körtével, vagy más friss gyümölccsel, esetleg csokoládé reszelékkel díszíteni. Jó vendégváró.

***
Zutaten für 4 Personen:
5 Blatt Gelatine
400 ml Milch
400 ml Schlagobers (Sachne)
1 Vanilleschote
50 g Zucker
100 g Nuss-Nougat Masse
100 g Marzipan Rohmasse
Gelatineblätter in kaltem Wasser einige Minuten einweichen, bis sie richtig glibberig sind.
Milch und Schlagobers in einem Topf aufkochen. Vanilleschote längs aufschneiden und das Vanillemark herauskratzen. Schote und Mark zur "Schlagomilch" geben und ca. 10 Minuten bei schwacher Hitze ziehen lassen. Zucker unterrühren. Gelatine ausdrücken und in der Milch auflösen (nicht mehr kochen lassen!)
Die eine Hälfte der heißen Sahnemilch durch ein Sieb in eine Schüssel gießen, den Nougat darin auflösen und beiseite stellen. Die andere Hälfte der Sahnemilch ebenfalls durch ein Sieb in eine andere Schüssel gießen. Das Marzipan in Stücke teilen, in die Sahnemilch geben und mit einem Mixstab pürieren, dabei das Marzipan auflösen.
Beide Cremes kühl stellen, dabei gelegentlich umrühren. Sobald die Cremes zu gelieren beginnen, jeweils eine Schicht Nougatcreme in vier Gläser füllen und einige Minuten in das Tiefkühlfach stellen. Wenn die Nougatschicht fest ist, eine Schicht Marzipancreme einfüllen und fest werden lassen. So fortfahren, bis die Massen aufgebraucht sind. Die Gläser mindestens für 6 Stunden kühl stellen.
Quelle: frisch gekocht 12/2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése