péntek, április 12, 2013

Krumpli Cordon bleu, sörös káposztán/Kartoffel-Cordon bleu

Rezept unten auch auf Deutsch
Mikor elegünk van a nagy hús-traktából, akkor jönnek azok a receptek, amelyek ugyan nem mondhatók vegetáriánusnak, de legalább a lelkiismeretünknek könnyű érzést biztosít az ebéd/vacsora után. Ilyen ez a "hamis" cordon-bleu is, amibe azért, csempésztem pár szelet sonkát (különben nem is lenne cordon-bleu, nem igaz?). Nem igazán diétás, de garantáltan finom!

Hozzávalók:
1/2 kg lisztes krumpli
5 dkg vaj
1 tojás
3 tojás sárgája
15 dkg liszt
15 dkg sonka szelet
15 dkg szeletelt sajt
1 hagyma, finomra vágva
1 ek cukor
2-3 szem borókabogyó, összenyomkodva
1 babérlevél
1 fokhagyma gerezd, finomra vágva
1/2 kg savanyú káposzta
1/4 l sör
só, olaj
A vízben puhára főtt krumplit meghámozom és még melegen krumplinyomón áttöröm. Vajjal, tojással, tojás sárgákkal, liszttel és kevés sóval tésztává gyúrjuk. hengerré formázzuk és ujjnyi szélesen felszeleteljük. Két szelet közé 1-1 sonka- és sajtszeletet teszünk, a széleknél jól összenyomkodjuk és forró zsiradékban aranybarnára sütjük. (4-5  cordon-bleu szelet lesz összesen.)
A sörös káposztához a hagymát megpirítom, megszórom a cukorral. Hozzáadom a borókabogyót, a babérlevelet és a fokhagymát. Az egészet jól összekeverem, a sörrel felöntöm, sóval, borssal ízesítem és alacsony hőfokon fedő alatt 10-15 percig puhára párolom.

Zutaten:
1/2 kg Kartoffeln
50 g Butter
1 Ei
3 Dotter
150 g Mehl
150 g Schinkenscheiben
150 g Käsescheiben
1 Zwiebel
2-3 Wacholderbeeren, angedrückt
1 Lordblatt
1 Knoblauchzehe, fein gehackt
500 g Sauerkraut
1/4 l Bier
Salz
Öl
Die Erdäpfel weich kochen, schälen und noch heiß pressen. Mit Butter, dem Ei, drei Eidottern und Mehl zügig zu einem Teig verarbeiten, mit Salz würzen. Den Teig zu einer Rolle formen und fingerdicke Scheiben abschneiden.
Jeweils zwei Scheiben mit Schinken und Käse füllen, Ränder zusammendrücken. Im heißen Fett goldbraun backen.
Für das Bierkraut die geschnittene Zwiebel in Fett anrösten. Zucker zufügen, kurz durchrühren, Wacholderbeeren, Lorbeerblatt, Knoblauch und Sauerkraut beigeben und gut durchrühren. Mit Bier aufgießen. Auf kleiner Hitze zugedeckt in ca. 10 bis 15 Minuten weich dünsten.

Quelle: Andreas Wojta, Minoritenstüberl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése