hétfő, november 26, 2012

Cseresznyés szórt sütemény/Kirsch-Streuselkuchen

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Most, hogy már a télben járunk, egyre gyakrabban kerülnek a süteményekbe a nyáron eltett üveges gyümölcsök. (Mondhatom, látványosan fogynak a polcokon katonás rendbe sorakozó befőttek.) Nem hiszem, hogy kitart a készlet a jövő nyárig. De így van ez rendjén. Hiszen azért tettem üvegekbe őket még a nyáron, hogy aztán télen rájuk járjunk kóstolgatni, vagy éppen süteményekben, krémekben végezzék földi pályafutásukat. Ennek a tésztának a gyümölcse az a nagykörűi ropogós cseresznye, amit még a nyáron szedtünk, nem sokkal a Nagykörű tortája verseny előtt.

Hozzávalók 20 szelethez:
21 dkg porcukor
23 dkg vaj
4 tojás
53 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
2 ek  darált mandula
fahéj
2 üveg meggy,- vagy csereszenyebefőtt (á 720 ml)
1 csomag vaníliás cukor
A tésztához 9 dkg cukrot  13 dkg vajjal habosra keverünk. A tojásokat egymás után beleütjük. A sütőport hozzászórjuk 30 dkg liszthez. Belekeverjük a tésztába a mandulával, valamit 1 tk fahéjjal egyetembe. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. A cseresznyét (meggyet) szűrön alaposan lecsepegtetjük és elosztjuk a tésztán. A sütőt 180 fokra (légkeveréses 160 fok) előmelegítjük.
A szórt tésztához a maradék vajat (10 dkg), a liszttel (23 dkg), a cukorral (12 dkg) és 1 tk fahéjjal, valamit a vaníliás cukorral összedolgozzuk és a meggyes (cseresznyés) tésztára morzsoljuk. Középső sütősínen kb. 25 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk és egy pohárka behűtött roséval kínáljuk.

Zutaten für 20 Stücke:
210 g Zucker
230 g Butter
4 Eier
530 g Mehl
1/2 Päckchen Backpulver
2 EL gemahlene Mandel
Zimtpulver
2 Gläser Sauerkirschen oder Kirsche ((á 720 ml)
1 Päckchen Vanillezucker
Für den Teig 90 g Zucker und 130 g Butter schaumig schlagen. Nach und nach Eier zugeben. 300 g Mehl und Backpulver mischen und mit Mandeln und 1 TL Zimtpulver unterrühren.
Teig auf ein mit Backfolie ausgelegtes Backblech streichen. Kirschen abtropfen lassen und auf dem Teig verteilen.

Für die Streusel restliche Butter mit restlichem Mehl, Zucker, Zimtpulver und Vanillezucker zu Streuseln verkneten und auf den Kirschen verteilen.
Kuchen im vorgeheizten Backofen bei 180°C (Umluft 160°) auf mittlerer Schiene ca. 35 Min backen.   

4 megjegyzés:

  1. Nekem már most ízlik amit sütöttél. Cseresznyéset én is szoktam készíteni. Jó a tésztád!:))

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jónak látszik, ki fogom próbálni, köszönöm hogy leírtad.:)

    VálaszTörlés
  3. Gabi, remélem ízleni fog. Látom voltatok Londonban. Már itt Bécsben is karácsonyi a hangulat, csak legyen ideje az embernek azt a sok puncs-standot kipróbálni ;-)

    VálaszTörlés