hétfő, június 11, 2012

Vaníliás eper-rebarbara lekvár/Erdbeer-Rhabarber Marmelade mit Vanille


(Rezept unten auch auf Deutsch)

Bár már lassan itt is lecseng az eperszezon, ezt a lekvárt még meg kell osztanom, annyira egyszerű és mégis olyan finom. A savanykás rebarbara az édes eperrel olyan párost alkot, amihez a vanília már csak hab a tortán!
Hozzávalók:
1 kg eper
40 dkg tisztított rebarbara
2 vaníliarúd
70 dkg Dr. Oetker befőző cukor eperlekvárhoz
1 citrom leve
Az epret leöblítem, kicsumázom, felezem. A rebarbarát megpucolom, kb 1 cm-es darabokra szeletelem. Egy fazékba öntöm, megszórom a cukorral, alaposan összekeverem és 10 percig állni hagyom. A vaníliarudakat hosszában felhasítom, belsejüket kikaparom és a rúdakkal együtt ezt is hozzáadom. Belefacsarom a citrom levét. Takaréklángon felteszem főni és a forrástól számított 5 percig főzöm.  Ezután kiszedem a vaniliarudakat és krumplinyomóval kissé összetöröm a gyümölcsöket, hogy még pépesebb legyen. Kifőzött üvegekbe mérem. A megtöltött üvegeket azonnal fejre állítom, így hagyom kb 5 percig. Száraz dunsztban 2 napig hűlni hagyom.

Zutaten:
1000 g Erdbeeren
400 g Rhabarber
2 Stück Vanilleschoten
700 g Dr Oetker Gelierzucker für Erdbeer Konfitüre
1 Stück Zitronen
Erdbeeren putzen, entstielen, halbieren. Rhabarber Schale abziehen in kleine Stücke schneiden und mit dem Erdbeer ung Gelierzucker in einem großen Kochtopf gut verrühren und 10 Minuten stehen lassen. Die Vanilleschoten der Länge nach aufschlitzen und mit den herausgekratzten Samen beifügen. Frisch gepressten Zitronensaft unterrühren. Erdbeer-Rhabarber-Marmelade unter Rühren  zum Kochen bringen und ca. 5 Min. sprudelnd kochen lassen. Anschließend die Vanilleschote heraus nehmen, und die Früchte kurz pürieren. Dann sofort in heiss ausgespülte Konfitürengläser füllen und diese verschliessen. Diese 5 Minuten auf den Kopf stellen. Die Gläser wieder umdrehen und mit einer Woll- oder Steppdecke zugedecken und so vollständig abkühlen lassen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése