vasárnap, november 20, 2011

Panama torta/Panama-Torte


(Rezept unten auch auf Deutsch)

Vasárnap délre, hamarjában kellett összedobnom egy csokitortát. Idő szűke miatt a választás erre esett. Nem bántam meg. Örült, aki kapta és mi is, akik ettük ;-)
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
15 dkg 70%-os étcsokoládé
7 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
15 dkg darált mogyoró
krémhez:
25 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
15 dkg 70 %-os étcsokoládé
mandulalapocskák
A csokoládét darabokra töröm és egy kisebb edényben, vízgőz felett megolvasztom. Kissé hűlni hagyom.  A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem. A cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadom, tovább verem,  majd a még langyos csokoládét és mogyorót is belekeverem. A sütőporral összekevert lisztet is fokozatosan hozzáadagolom. A tojásfehérjét csipet sóval keményre felverem és óvatosan azt is hozzáadom.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöltöm a tésztát, és a 170 fokra (légkeverésesben 150 fokra) előmelegített sütőben kb 50 percig sütöm. (40 perc után a tetejét sütőpapírral letakarom, nehogy megégjen + tűpróba!)
Óvatosan kiborítom és hűlni hagyom.
A krémhez a vajat habossá verem, hozzászitálom a porcukrot. A csokoládét összetöröm és vízgőz fölött megolvasztom. Kanalanként hozzáadom a vajkrémhez és jól kikeverem.
A tortalapot félbevágom, megkenem az alsó felét a krém felével, ráhelyezem a tetejét. A maradék krémet az oldalára és a tetejére kenem. Tortafésűvel, vagy villával hullámokat húzok a krémbe, esetleg tortadísszel kirakom. Az oldalát pirított mandulalapocskákkal megszórom, tálalásig hidegen tartom.

***
Zutaten:
150 g zartbittere Schokolade
7 Eier
150 g Zucker
1 Päckchen Vanillin-Zucker
25 g Weizenmahl
1 gestrichener TL Backpulver
150 g gemahlenen Haselnußkernen
für die Füllung:
250 g Butter
75 g Puderzucker
150 g zartbittere Schokolade
Kuvertüre schmelzen, Eier schaumig schlagen. Zucker und Vanillezucker untermischen, weiterschlagen. Kuvertüre und Haselnüsse unterrühren. Mehl unterheben. In Tortenform glattstreichen und in den Backofen schieben. Im unteren Drittel des Ofens etwa 50 Min. backen. (170 Grad, Heißlust 150 Grad)
Aus der Form lösen und auf Backpapier stürzen. Erkalten lassen.
Für die Füllung die Kuvertüre schmelzen, abkühlenlassen. Die Butter (Zimmertemperatur) geschmeidig rühren. Staubzucker nach und nach unterrühren. Die Kuvertüre unter die Creme rühren.
Torte einmal durchschneiden. Die Hälfte der Creme aufstreichen. Zweiten Boden auflegen und die Torte mit der restlichen Creme einstreichen. Mit Tortenkamm oder Gabel oben verzieren, ev. mit (gerösteten) Mandelblättchen seitlich verzieren. Kühlen.

3 megjegyzés: