vasárnap, november 20, 2011

Panama torta/Panama-Torte

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Vasárnap délre, hamarjában kellett összedobnom egy csokitortát. Idö szüke miatt a választás erre esett. Nem bántam meg. Örült, aki kapta és mi is, akik ettünk belöle ;-)

Hozzálók:
15 dkg 70%-os étcsokoládé
7 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
2,5 dkg liszt
1 csapott tk sütöpor
15 dkg darált mogyoró

krémhez:
25 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
15 dkg 70 %-os étcsokoládé
mandulalapocskák
A csokoládét darabokra töröm és egy kisebb edényben, vízgöz felett megolvasztom. Kissé hülni hagyom.  A tojásokat habosra verem, a cukrot és a vaniliás cukrot hozzáadom, tovább verem,  majd a még langyos csokoládét és mogyorót is belekeverem. A sütöporral összekevert lisztet is fokozatosan hozzáadagolom.  Egy 26 cm átméröjü tortaformát sütöpapírral kibélelek, beletöltöm a tésztát, és a 170 fokra (légkeveréseben 150 fokra!) elömelegített sütöben kb 50 percig sütöm. (40 perc után a tetejét sütöpapírral letakarom, nehogy megégjen) Óvatosan kiborítom és hülni hagyom.
A krémhez a vajat habossá verem, hozzászitálom a porcukrot. A csokoládét összetöröm és vízgöz fölött megolvasztom. Kanalanként hozzáadom a vajkrémhez és jól kikeverem.
A tortalapot félbevágom, megkenem az alsó felét a krém felével, ráhelyezem a tetejét. A maradék krémmet az oldalára és a tetejére kenem. Tortafésüvel, vagy villával hullámokat húzok a krémbe. Az oldalát pirított mandulalapocskákkal megszórom, tálalásig hütöben tartom.

Zutaten:
150 g zartbittere Schokolade
7 Eier
150 g Zucker
1 Päckchen Vanillin-Zucker
25 g Weizenmahl
1 gestrichener TL Backpulver
150 g gemahlenen Haselnußkernen

für die Füllung:
250 g Butter
75 g Puderzucker
150 g zartbittere Schokolade
Kuvertüre schmelzen, Eier schaumig schlagen. Zucker und Vanillezucker untermischen, weiterschlagen. Kuvertüre und Haselnüsse unterrühren. Mehl unterheben. In Tortenform glattstreichen und in den Backofen schieben. Im unteren Drittel des Ofens etwa 50 Min. backen. (170 Grad, Heißlust 150 Grad)
Aus der Form lösen und auf Backpapier stürzen. Erkalten lassen.
Für die Füllung die Kuvertüre schmelzen, abkühlenlassen. Die Butter (Zimmertemperatur) geschmeidig rühren. Staubzucker nach und nach unterrühren. Die Kuvertüre unter die Creme rühren.
Torte einmal durchschneiden. Die Hälfte der Creme aufstreichen. Zweiten Boden auflegen und die Torte mit der restlichen Creme einstreichen. Mit Tortenkamm oder Gabel oben verzieren, ev. mit (gerösteten) Mandelblättchen seitlich verzieren. Kühlen.
 

3 megjegyzés: