csütörtök, november 04, 2010

Öszi séta Weinviertel környékén

Ez az idöszak itt Ausztriában a Sturm, a szüretlen, erjedésnek indult szölölé ideje. Ekkor legalább egyszer illik a borkedvelöknek egy Heuriger-be (egyszerü borozó, ahol idei, új, kizárólag saját bort szolgálnak fel és az ételt a vendég egy különálló büféböl hozza, és ott külön fizeti ki) betérni és a jóféle itt kapható, saját készítésü hideg ételeket (töpörtyükrémes kenyér, köményes sertéssült stb.) egy-két (három) pohár Sturm-al leöblíteni. Érdekesség, hogy ehhez az "újborhoz" az osztrákok még jó étvágyat kívánnak, nem Prost-ot. Ez, a magyarul murci (?)-nak nevezett lé, viszonylag csak elég rövid ideig kapható. Mikor az erjedés megáll, a fiatal szüretlen bor neve Staubiger lesz, szürés után pedig Heuriger. A Heuriger-t, az aktuális évjárat borát, egyébként a hagyományok szerint csak november 11-ig (Márton napjáig) szabad így nevezni.
Így esett aztán, hogy az elmúlt hétvégén megejtett bécs környéki sétánkat mi is egy weinviertel-i Heurigerben fejeztük be, ahol a Sturm mellé hagymás zsíroskenyeret falatoztunk.                                               

3 megjegyzés:

 1. Köszi köszi Notburga! Érdekes a színe ennek a "murcinak". Jól érezhettétek magatokat, szeretem ezt a hangulatot! Ja, és tetszik az új küldőd;)))

  VálaszTörlés
 2. Érdekes, hogy máshonnan kell vinni a falatoznivalót, de milyen jól megoldották! Biztosan nagyon jólesett a séta után az a kis ital és a zsíroskenyér! Jó hangulatú kis bejegyzés sikerült.Kihasználtátok a szép őszi időt!Nagyon jól tettétek!

  VálaszTörlés
 3. m - A Sturm színe olyan, mintha egy sürü szaftot innál. Ha sokáig marad a pohárban (ami nálunk nem fordul elö), akkor az aljára ülepedik egy sürübb valami (gondolom a boralkatrészek (?)). Köszi, a külsö dicséretét :))

  Gabi- A büfé is a Heurigerben van, de oda a vendégnek kell mennie, mert ennivalót nem lehet rendelni a kiszolgálótól (csak italt).
  Jó lenne még egypár ilyen szép idövel párosított hétvége!

  VálaszTörlés