szombat, október 03, 2009

Körtés-korong vaníliakrémmel

Ha hétvége, akkor sütemény. Igaz, nem mindig van érkezésem rá, de azért, ha egy mód van rá, igyekszem valami finomat a délutáni kávé mellé tenni. Párom már hetek óta emlegeti egyik kedvenc süteményét, amit főleg ilyenkor, ősszel sütök, lévén körtefajtákból ilyenkor óriási a választék. Finomabbnál finomabb körték kelletik magukat, lágyak, lédúsak, önmagukban is tökéletesek. Érdemes kihasználni ezt a bőséget!
Íme egy finom körtés sütemény, ami minden fáradságot megér!


Hozzávalók:
egy csomag vajas leveles tészta (270 g)
3 nagy körte (Vilmos, vagy más hasonló, zamatos)
1 ek kristálycukor
1 tojásárga
a mártáshoz:
2,5 dl tej
1 vaníliarúd (vagy 1 zacskó vaníliáscukor)
1 tojássárga
1 ek liszt
2 ek cukor
A meghámozott körtéket félbevágom, magházukat kiemelem és a húsukat a cukorral meg egy kis citromlével ízesített 2,5 dl vízben megpárolom. Leszűröm és hűlni hagyom. A tésztát belisztezett deszkára terítem és kb 10 cm átmérőjű köröket vágok ki belőle (teáscsésze megteszi, mint forma, nekem 10 korong lett.) A tetejüket tojássárgával megkenem és a vékony szeletekre vágott körtével kirakom. A mártáshoz 2 dl tejet a vaníliával meg a cukorral felforralom, a maradék hideg tejet a tojássárgával és a liszttel simára dolgozom. A felforralt tejből kiveszem a vaníliarudat és a tojásos keveréket habverővel erősen verve, belecsorgatom. Addig forralom, amíg sűrű mártást nem kapok. A tésztakorongokra fektetett körtéket a mártással bevonom és előmelegített sütőben, nagy lángon megsütöm (kb. 30 perc 200 fokon).
Vigyázat! Ha kész, rögtön enné az ember, de a forró körte rettenetesen megégetheti a szájat... (mi már tudjuk!)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és csinik is lettek! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, igyekeztem. A baj csak az volt, hogy nem jutott mindenkinek és ezért kaptam a fejemre, miért nem sütöttem többet.

    VálaszTörlés