hétfő, október 12, 2009

Ági nagyi krumplis pogácsája

A havi rendszerességel történő hazalátogatásaink alkalmából mind a két nagymama igyekszik kitenni magáért és jobbnál-jobb falatokat tesznek az asztalra. Specialitások, amiket igazán jól csak ők tudnak megfőzni, megsütni. Ezek régi szakácskönyvek, szomszédasszonyok kipróbált receptjei a hagyományos magyar konyha szerint. Itt még zsírral főznek olívaolaj helyett, nem nézik a kalóriatáblázatot és a tányért telemerik, nem csak "odapöttyentenek" a látvány kedvéért.
Mamám egyik százéves receptje ez a krumplis pogácsa, amit annak idején valamelyik Nők Lapjából ollózott ki. A hűvös őszi napokon egy forró tea ugyanolyan jól csúszik rá, mint egy jéghideg sör a hűtőből.

Hozzávalók:
2,3 dkg élesztő
2-3 ek tej
30 dkg liszt
10 dkg zsír
1 tojás
20 dkg héjában főtt tisztított, áttört és kihűlt burgonya
20 dkg reszelt Pannónia sajt
1 kk só

Az élesztőt elmorzsoljuk és a tejjel langyos helyen kissé megkelesztjük. A lisztbe szórjuk a sót, összegyúrjuk a zsírral, a megkelt élesztővel, egy 1/2 (!) tojással - a tojás másik felét félretesszük a kenéshez - , az áttört burgonyával és kb. 1/2 órát langyos helyen kelni hagyjuk. Azután ujjnyi vastagra nyújtjuk, kisebb pogácsákat szaggatunk belőle, zsírral megkent (zsírpapírral bélelt) tepsire rakjuk, tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a sajttal és jó meleg sütőben megsütjük. Egy tepsi lesz belőle.
Frissen az igazi!

1 megjegyzés:

  1. Szia Gabika
    Ez nagyon jól néz ki,és szinte érzem,h milyen finom...

    Én is az Anyukámtól örököltem,a pogi receptemet...
    Puszi neked:)

    VálaszTörlés