hétfő, augusztus 31, 2009

Rozata, dalmáciai karamellpuding

A nyaralás alatt sokunkban fellángol a gyüjtöszenvedély, hogy haza akarunk vinni egy kis hangulatot az adott országból. Itthon aztán dobozba tesszük a kincseket, aztán a szekrénybe és el is felejtjük öket. Én szívesebben hozok haza egy-egy receptet, amit kipróbálok szük családi- vagy baráti körben, mint az itt következö horvátországi nyaralás emlékét, a házi néni receptjét. Megérkezésünkre készítette ezt a finom pudingot, amit olyan edényben kell főzni, mintha kuglófot csinálnál, csak ezt teljesen be lehet zárni. Megpróbáltam én is hasonlóan, de miután nekem ilyen formám nincs és se égen-se földön nem kaptam, kénytelen voltam más edény után nézni (a Crème brûlée pohárkákat használtam és fóliával lefedtem).
Minden esetre a"puding próbája" meghozta az eredményt!

Hozzávalók 4 személyre:

12 ek( evökanál) kristálycukor
40 ml víz
1/8 l tej
4 tojás
4 c l rum

8 ek cukrot és a vízet egy kis fazékban felforralok és addig fözöm, amíg az egész világosbarna színü karamellé változik (közben szorgosan kevergetem). Ezután 4 tüzálló tálkát kiöntök vele belülröl, ami aztán nagyon hamar megszilárdul.
A tejet a maradék cukorral felmelegítem (nem szükséges felforralni). Leveszem a tüzröl és az alaposan felvert tojásokat belekeverem, majd a rumot is hozzáöntöm. A masszát egyformán szétöntöm a formákba, fóliát teszek a tetejére (lehetöleg szorosan hozzápasszítva) és vízfürdöben, 150 C fokos forró sütöben kb 40 percig sütöm, míg megszilárdul. Miután kihült desszertestányérra borítom és a mártással szervírozom.

A mártáshoz:
1,5 dl tej
1, dl tejszín
1 tojássárgája
1 ek liszt
6 ek kristálycukor
1 zacskó vaniliáscukor

Egy lábasba beleöntöm tejet, a tejszínt és a vaniliáscukrot, majd felforralom. 5 ek kristálycukrot karamellizálok, majd felengedem az átszürt tejjel. Olvadásig forralom vele, majd langyosra hütöm. A tojássárgát habosra keverem a maradék cukorral, hozzádom a lisztet és simára eldolgozom. Állandóan kevergetve lassü tüzön hozzáöntöm a karamellás tejet és besürítem, majd kihütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése