csütörtök, augusztus 27, 2009

Sajtos makaróni sütöben sütve


Ebben a rémes meleg idöben az ember ugyan nem szívesen kapcsolja be a sütöt, mégis ezt a receptet mindig MELEGEN ajánlom, valami mennyei (most nem vesszük figyelembe a kalória tartalmát!).
Elronthatatlan, elöre elkészíthetö, nagyon finom és írtóra laktató.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg rövid makaróni (Maccheroni, kb 3-4 cm hosszú)
2-3 szelet kenyér
5 dkg vaj
1 EK liszt
5 dl langyos tej
7 dkg Gruyére sajt
7 dkg Pecorino
20 dkg cheddar sajt
Cayenne bors
szerecsendió
só, bors
A tésztát felteszem föni. Bö vízben, kis só, egy cseppnyi olaj a vízbe, hogy ne ragadjon a tészta össze. Ha a víz forr, mehet bele a tészta. Addig fözöm, hogy se kemény, se túl puha ne legyen. Leszüröm és félreteszem. Közben a sütöt 180 fokra elömelegítem.
A sajtokat kis luku reszelön lereszelem. A kenyérszeletek héját levágom, a belét apró kockákra szeletelem és 1 EK olvasztott vajjal meglocsolom.
Elkészítem a besamelt: a vajat felhevítem, abban megpirítom a lisztet, majd felengedem a tejjel. Sózom és egy kevés örölt szerecsendiót is adok hozzá. Alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzöm. (Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk.) Leveszem a tüzröl, belekeverem a füszereket (ízlés szerinti mennyiség), a sót és a lereszelt sajtok 2/3 részét. Összekeverem a leszürt tésztával és egy kivajazott höálló tálba terítem. Megszórom a maradék sajttal és a vajas kenyérkockákkal. A sütöben kb 30 percig ropogós, aranysárgára sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Szia Notburga!
    Utólagos engedelmeddel betettem a blogod a gasztro.blog.hu gyűjtőoldalra, hogy még többen olvashassanak! További jó blogolást kívánok!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi!!! Öszintén szólva, írtóra élvezem.

    VálaszTörlés