hétfő, január 24, 2022

Citromos karfiol krémleves pirított gombás kenyérkockákkal

Ha valami, hát ez most nagyon jóleset mindkettőnknek... Miután valami lightosabb, húsmentesre vágytunk és minden belevaló adva volt hozzá, ez kerekedett ki. A snidlinges olaj meg egyenesen telitalálat volt! Végül is tök karfiol egyszerű :-), mégis nagyon különleges és nem utolsósorban, gluténmentes is. (Tudom, a karfiolnak nem most van az igazi szezonja, de miután szinte egész évben kapható a nagyobb élelmiszeráruházakban, ez most talán elnézhető nekem...)
Hozzávalók 4 személyre:
1 karfiol (kb. 60 dkg)
1 fej vöröshagyma
1,5 dl repce,- vagy napraforgóolaj
8 dl zöldségalaplé
1 csokor snidling
15 dkg csiperke,- vagy vegyes gomba
3-4 szelet kissé szikkadt kenyér, kb. 1 cm-es kockákra vágva
2 dl joghurt, vagy tejföl
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve
só, bors
A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, esetleg nagyobb darabokra vágjuk.
2 ek olajat felforrósítunk egy fazékban és a megtisztított, felaprózott hagymát üvegesre pároljuk benne. A karfiolt hozzáadjuk, majd felöntjük az alaplével. Sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk és félig lefedve, addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
Közben elkészítjük a snidlingolajat. Ehhez a durvára vágott snidlinget 1 dl olajjal alaposan, finommá turmixoljuk, pürésítjük, majd leszűrjük és egy üvegbe átöntjük. (Szinte bármilyen zöldséges krémlevest finomíthatunk vele.) 
A kenyérkockákat a maradék olajon ropogósra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd külön tányérra kiszedjük. A megpucolt és felaprított gombát ugyanebben a serpenyőben hirtelen megkapatjuk és a kenyérdarabokat hozzákeverjük. Szükség esetén tovább fűszerezhetjük.
A leveshez hozzákeverjük a joghurtot (tejfölt), pürésítjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat,- és levet, sóval, borssal megszórjuk.
Melegen, a gombás krutonnal kínáljuk, meghintve a snidlinges olajjal.

kedd, január 04, 2022

Pirított gombás-currys lencseegytál

Ez az a lencse, ami nem igazán a megszokott szilveszter utáni "pénzthozó", "szebbétevő" , de nem bántuk, mert nagyon finom... (köszönet Szatmári Ferinek ;-)
Ahogy ettük, az örömt
ől már szebbek lettünk. ;-) A pénz, meg ugye nem számít, így hát minden a helyén volt.  Jól indult az új esztendő!
Hozzávalók:
5 ek repce-, vagy napraforgóolaj
1 ek vaj
30 dkg apróbb fajta csiperke gomba
bors
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk chilipehely, vagy 1/2 friss chili, amit kimagozunk, felaprítunk
1 csapott tk curry
1 tk római kömény
30 dkg sárgarépa
30 dkg f
őtt lencse

2 dl joghurt, vagy tejföl
1 tk kukoricakeményít
ő
1 marék petrezselyem
1-2 marék pirított tökmag, vagy napraforgómag
A gombát megpucoljuk, felezzük, vagy negyedeljük nagyságuktól függ
ően. A répát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, vagy felkarikázzuk.
Egy nagyobb serpeny
őben 2 ek olajat és a vajat felforrósítjuk, állandó kevergetés mellett a gombát megpirítjuk benne. Borssal alaposan megszórjuk, sózzuk. Kiszedjük egy tálra, félrerakjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, az el
őzőt vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát felaprózzuk. 3 ek olajon a hagymát megpirítjuk a fokhagymával és chilivel. Megszórjuk curryvel, római köménnyel, röviden összekeverjük.
Beleszórjuk a sárgarépát, összepirítjuk és felöntjük 4 dl vízzel.
Lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk.
Ráborítjuk a lencsét, átforgatjuk, sóval megszórjuk.
A joghurthoz/tejfölhöz hozzáadjuk a kukoricakeményít
őt, 1-2 kanál főzőlével símára kikeverjük és belekeverjük a zöldséges lencséhez.
Beleadjuk a megpirított gombát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és magokkal, ezzel máris kész...
Pillanatok alatt elfogy, legalábbis nálunk :-D

hétfő, december 20, 2021

Körtés göngyölt marhaszelet pikáns mártásban

Hónappal ezelőtt készítettem ezt a különleges finomságot, de már akkor elhatároztam, hogy Karácsony egyik napján ez kerül az asztalra, annyira odavaló. Igaz, kissé időigényes, de megéri! Valódi ínyencség, ünnepi főétel!

Hozzávalók 4 személyre:
1-2 szál sárgarépa
2 szárzeller
4-5 körte
4 vékonyra klopfolt marhaszelet (felsál,comb...)
2 ek dijoni mustár
3 fej hagyma
2 ek étolaj
1 ek s
űrített paradicsom
1 ek liszt
6 dl zöldség alaplé
10 dkg kékpenészes sajt
1 ek méz
2 ek vörösáfonya lekvár
só, bors
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük (alsó/felső sütés). A répát, zellert megpucoljuk és hosszában/széltében, lehetőleg egyforma vékony csíkokra vágjuk. Egy körtét meghámozunk, negyedeljük (ha túl nagy nyolcadoljuk), a magházat eltávolítjuk.
A vékonyra kivert hússzeleteket egymás mellé helyezzük. Sóval, borssal megszórjuk, mustárral megkenjük és mindegyikre egyenl
ően elosztva, ráfektetjük a zöldség,- és körtehasábokat és szorosan feltekerjük. Konyhai kötöző zsineggel rögzítjük.
A hagymákat megpucoljuk, négyfelé vágjuk.
Az olajat egy pecsenyesüt
őben felforrósítjuk és a húsgöngyölegek minden oldalát körbe pirítjuk. Egy tálra kivesszük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsíron a hagymát röviden megkapatjuk, hozzákeverjük a s
űrített paradicsomot. Megszórjuk a liszttel, felöntjük az alaplével és felforraljuk.
Belehelyezzük a göngyölegeket és a süt
őben a közepes sínen, lefedve, kb. 90 percig pároljuk.
Közben a maradék 3 körtét negyedeljük/nyolcadoljuk és a magházat kivágjuk.
A körtéket is a szószba tesszük a hús mellé és még további 15 percig puhára pároljuk. (Ha ekkor a hús még kemény a körtét kivesszük és a roládokat tovább dinszteljük.)
Ha minden megpuhult, a göngyöleget és a körtéket kivesszük a szószból, melegen tartjuk.
A feldarabolt sajtból 7 dkg-ot a mézzel együtt a szószhoz keverünk. Sóval, borssal megszórjuk.
Visszahelyezzük a húsgöngyölegeket és a körtéket a szószba és röviden felmelegítjük.
Tálaláskor vörösáfonya lekvárt és a maradék sajtot kínáljuk hozzá. Krumplipürével az igazi...

csütörtök, november 25, 2021

Darás (grízes) tészta

Gyerekkorom nagy kedvence, leginkább egy kiadós leves után...
Mint hétköznapi tészta napjainkban családom egyik favoritja, ami most éppen a krumplileves után kívánkozik.
És igen, tudom, valószín
űleg már mindenkinek megvan a maga variációja, de szeretném családom felnövekvő generációjának az én verziómat is továbbadni. Talán még valakinek hasznára válik. ;-)
Hozzávalók 3-4 személyre (nem éhes gyomorra):
1 dl étolaj, vagy zsír (nálam kacsazsír)
15 dkg búzadara
csipet só
1-1,5 dl víz
30 dkg szélesmetélt tészta
sárgabaracklekvár
porcukor
Egy nagyobb serpeny
őben felforrósítom a zsiradékot, beleszórom a búzadarát, csipet sót szórok rá és közepes lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítom.
Ekkor nagyon óvatosan, mert a g
őz felcsap, apránként felöntöm a vízzel (egyszerre ne túl sokat, mert elvenni már nem lehet belőle, de pótolni igen, -  lényeg, hogy a gríz puha legyen), elkeverem és fedő alatt hagyom puhulni.
Közben egy nagy fazékban vizet forralok, enyhén sózom és a tésztát 
megfőzöm. Leszűröm, és én ilyenkor egy kevéske vajjal még összekeverem, hogy ne tapadjon a tészta össze. (Lehet a vízbe is pár csepp olajat önteni, de nekem ez a vajas megoldás jobban bejön.)
A még meleg tésztát hozzákeverem a pirított darához. Jól átkeverem, 
hogy a darából mindenhova jusson, átmelegítem, majd sárgabaracklekvárral és porcukorral tálalom.

csütörtök, október 14, 2021

Máglyarakás sárgabarack befőttel


Na persze, befőttből, de azért nagyon ott volt a helyén. Mert mit is rakjak a siserehad orra elé a krumplileves után? Valami édes kellett, meg volt is maradék száraz kifli még otthonról. (Itt nincs az a fajta, amit szeretünk, csak sós, vagy nagyon édes...)
Nem fogtam mellé, morzsa nem maradt...
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 szikkadt kifli, esetleg kalács
4 dl zsíros tej
3 tojás
1 ek porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
1 üveg felezett sárgabarack
2 ek olvasztott vaj
5 dkg finomított kristálycukor
mandulalapocskák
A süt
őt 180 fokra előmelegítem.
A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba szórom. A tejbe beleszórom a reszelt citromhéjat, felforralom és ráöntöm a kiflikre. Óvatosan átkeverem és hagyom, hogy beszívódjon.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a porcukorral, vaníliáscukorral,  sóval összekeverem és ezt is ráöntöm a kiflikarikákra.

Lazán összekeverem és hagyom, hogy a kifli beszívja az öntetet.
Közben lesz
űröm a sárgabarackot.
A kiflimassza felét egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (vagy egy vajjal kikent tűzálló tálba) terítem és a barackfelekkel beterítem (lehet hozzákeverni egy kevéske folyósra melegített sárgabaracklekvárt is, nagyot dob rajta!). A maradék kiflikkel befedem.
Betolom a süt
őbe és 15 percig sütöm. Ekkor olvasztott vajjal megöntözöm és még 15 percig sütöm.
Ezalatt a tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem és a  kiflifelfújt tetejére simítom. Megszórom a mandulalapokkal és 200-210 fokon rövid ideig készre sütöm.

kedd, október 05, 2021

Krumplileves, csak úgy egyszerűen

Tudom, mindenkinek megvan már a maga szájíze szerinti, de hogy megmaradjon az utódoknak, idepötyögöm most a magunkét. Nincs benne semmi különleges (talán van, aki mosolyog is rajta),  egyszerűen nagyszerű, vagyis finom. Lehet, persze variálni mindenféle hozzávalóval, de szerintem kár érte... Így jó, ahogy van, nemes egyszerűségében. Persze, nálam a zellerszár (illetve az íze) az, ami a koronát a fejére (levébe) teszi!
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
1-2 ek liszt
1-2 tk
őrölt pirospaprika
60 dkg krumpli
(kb. 10 karika kissé csíp
ős kolbász)
3 zellerszár a zöldjével
só, bors
2 dl tejföl
A szalonnát jó apróra felkockázom és egy fazékban kisütöm.
A megtisztított és felaprózott vöröshagymát hozzádobom, üvegesre párolom. Hozzáadom a felkarikázott répát, pár percig kevergetve pirítom.  Megszórom a liszttel és közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítom. Rántás (sicc!)...
Lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, felöntöm 2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverem.
Beleadom a krumplit és felöntöm 1 l vízzel.
(Most volt egy darabka házi füstölt sonkám, feldarabolva azt is mellé dobtam. Nem ártott neki...)
Hozzádobtam a zellerszárat a zölddel és majdnem teljesen lefedve, alacsony hőmérsékleten puhára főzöm.
A "végkifejlet" előtt pár perccel hozzádobom a kolbászkarikákat. Mikor már teljesen puha a krumpli, belekeverem a tejfölt (vagy mindenki maga teszi a tányérjába), mégegyet rottyantok rajta, hogy ne legyen csomós, és máris tálalható.
Utána jöhet egy finom barackos máglyarakás, de ez majd a következő bejegyzés főszereplője lesz...

hétfő, szeptember 20, 2021

Húsgombóc gombával sütőtökös sajtszószban

Mikor az ember lány (fia) már kivan a nyári főzelékektől, de még mindig a könnyebb ételek után áhítózik, akkor jön nálam például a gomba, sütőtök és persze még valami, amivel egy kicsit "férfiasabbá" teszem. ;-)
Ez a variáns most éppen nekünk valónak bizonyult. Mindenki nagyokat bólogatott, mikor nekikezdtem.
Igaz, már többször készítettem, így tudta mindenki, mi jóval lesznek ellátva...
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg vegyes darált hús
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk
őrölt köménymag
20 dkg vegyes gomba
5 ek olívaolaj
40 dkg süt
őtök
3 ek vaj
2 ek liszt
1 l tej
10 dkg hegyi sajt (aromás)
csipet
őrölt szerecsendió
fehérborecet
aprított petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A húsgombócokhoz a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, köménymaggal, sóval, borssal alaposan összedolgozom. Nedves kézzel kissebb gombócokat formálok belőle.
A megtisztított gombát felszeletelem.
3 ek olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben és a húsgombócok minden oldalát megkapatom benne. Hozzáadom a gombát és együtt tovább pirítom. 
A tököt megpucolom, belsejét kivájom és apróra feldarabolom, majd egy sütőformába rakom. A maradék olajjal meglocsolom, sóval, borssal megszórom és a húsgombócokat és a gombát is mellé halmozom. A sütöben addig sütöm, míg a tök megpuhul (kb. 15 perc).
Ha a gomba és a húsgombóc nagyon pirulna, azokat már el
őbb is ki lehet venni.
A vajat egy fazékban megolvasztom, belekeverem a lisztet és rövid ideig pirítom. Felöntöm a tejjel  és alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig főzöm. (Vagyis besamel mártást készítek.)
A lereszelt sajtot a mártáshoz keverem, hagyom felolvadni. A sütöben megsült puha tököt hozzáadom és egy kézi mixerrel pürésítem. Frissen reszelt szerecsendióval, ecettel, sóval, borssal ízesítem.
A húsgombócokat és a gombát is a szószba helyezem, megszórom aprított petrezselyemmel és azonnal kínálom. (Esetleg petrezselymes krumplit is adok hozzá.)

csütörtök, augusztus 12, 2021

Sült csirkecombok datolyával, olíva,- és kapribogyóval

Ezt a szenzációs receptet egyik nagy kedvencem, Yotam Ottolenghi oldalán találtam és persze, hogy muszáj volt elkészítenem.
Nem igazán kánikulai fogravaló, hiszen süt
ő kell hozzá, ám, ha hűvösebbre fordul, mindenképpen ajánlom, érdemes nekiállni. Fantasztikus ízkavalkád a végeredmény.
Kissé talán merésznek t
űnhetnek az összetevők, de nem volt még senki, aki ezt nehezményezte volna...
Fontos! A csirke combokat legalább egy napig, de akár kett
őig a marinádban kell érlelni, hogy az ízek jól átjárják és omlósan puha legyen a végeredmény.
Hozzávalók 4-6 személyre:
6 egész csirkecomb
5 gerezd fokhagyma, összenyomva
nagy csokor friss oregano, összeaprítva (vagy 1,5 ek szárított)
3 ek vörösborecet
3 ek olívaolaj
15 dkg magnélküli, zöld olívabogyó
5 dkg kapribogyó, plusz
2 ek a levéből
10 dkg magtalan, negyedelt datolya
3 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
(1 ek datolyaszirup)
só, bors
1-2 nappal a sütés elött a csirkecombokat alaposan besózzuk, friss borssak megszórjuk és egy nagy üveg-, vagy cseréptálba helyezzük. Egy másik edényben az összes hozzávalót (a boron kívül) összekeverjük és a húsra öntjük.
Óvatosan átkeverjük, hogy a pácléből mindenhova jusson. Lefedjük és 1-2 napig a hűtőben érleljük. Közben többször megforgatjuk.
A sütés napján a süt
őt 200 fokra előmelegítjük.
A combokat a marinád összes hozzávalójával egy nagy süt
őtepsibe terítjük és ráöntjük a (sziruppal elkevert) bort. Betoljuk a sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Közben néhányszor megöntözzük a szafttal, míg a hús felül szépen megpirul és puha lesz.
Tálaláskor krumplipürét, esetleg friss zöld salátát adhatunk mellé.
Igazi siker-étek!