péntek, október 06, 2017

Kéksajtos őszi saláta bulgurral és dióval/Herbstsalat mit Bulgur und Weintrauben

(Rezept unten auch auf Deutsch)

Bármelyik nyűgös, hideg estére kiváló vacsora ez az immunerősítő, ízletes saláta, ami pikk-pakk hamar elkészíthető. Én a héten már másodszor állok neki...
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 ek ghee (ghí), vagy vaj
1 hagyma
1 ek barna cukor
13 dkg bulgur
5 dkg tisztított dió
4 dkg akácméz
10 dkg magnélküli sz
őlő
1 marék bébispenót
10 dkg kéksajt
só, bors

A bulgurhoz képest dupla mennyiségű vizet felforralunk, kissé megsózzuk, beleszórjuk a bulgurt és 10 perc alatt fedő alatt, alacsony hőfokon készre főzzük.
A ghee-t/vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és a megpucolt, vékonyan felkarikázott hagymát üvegesre pirítjuk benne. Megszórjuk a cukorral, pár perc alatt karamellizáljuk. Hozzákeverjük a megfőtt bulgurhoz és hűlni hagyjuk.
Mikor a bulgur már teljesen kihűlt, hozzákeverjük a durvára darabolt diót és a leszemezett szőlőt.
Rácsorgatjuk a mézet és óvatosan összekeverjük.
A kélsajtot belemorzsoljuk, majd a végén a megmosott bébispenóttal tálaljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

***
 Zutaten für 3-4 Personen:
1 EL Ghee
1 Zwiebel
1 EL Brauner Zucker
130 g Bulgur
50 g Walnüsse
40 g Akazienhonig
100 g kernlose Trauben
1 Handvoll Babyspinat
100 g Blauschimmelkäse
Salz, Pfeffer
Zwiebel in feine Ringe schneiden. Ghee in einer Pfanne schmelzen und die Zwiebel bei schwacher Hitze mit dem Zucker einige Minuten karamellisieren lassen. Bulgur mit der doppelten Menge Wasser etwa 10 Minuten köcheln lassen. Anschließend Zwiebel dazu­geben, salzen und kühl stellen.
Wenn es völlig ausgekühlt ist, Walnüsse und Trauben daruntermischen. Honig über den Salat geben.
Blauschimmelkäse in Stückchen schneiden. Salat mit gewaschenem Babyspinat und dem Käse anrichten. Mit Salz und Pfeffer würzen.

péntek, szeptember 29, 2017

Sütőben sült juhsajtos töltött paprika

Paprika még van a piacon megfizethető áron, így aztán egy gyors elhatározás eredménye lett ez a megszokotttól jóval eltérő töltött paprika. Belevalónak kuszkusz (couscous), juhsajt, olívabogyó és mert kedvem volt hozzá, egy kevéske füstölt sonka is került bele (ez elmaradhat). Nagyon "nekünkvalóra" sikerült...
Hozzávalók 5 paprikához:
5 közepes nagyságú, nem túl húsos, piros,- vagy zöldpaprika
1 marék bazsalikom
10 dkg kuszkusz
3 gerezd fokhagyma
5-6 dkg olívabogyó, apróra vágva
3 ek olívaolaj
20 dkg juhsajt
1 ek kakukkfű
20 dkg paradicsom (friss, vagy konzerv, kockára vágva)
1 vöröshagyma
só, bors
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk. Az ereket és magokat eltávolítjuk.
A kuszkuszt annyi forró vízzel, vagy zöldséglével nyakonöntjük, amennyi a csomag leírásában szerepel ennyi adaghoz. Mikor beszívta a folyadékot, hülni hagyjuk.
A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Ha füstölt sonkát is akarunk hozzátenni (ami csak jót tesz neki), azt is felkockázzuk/felaprózzuk.
A fokhagymát, olívát, sót, borst, fűszereket, az összemorzsolt juhsajtot, (felaprított füstölt sonkát) a kuszkuszhoz adjuk és alaposan elkeverjük.
A tölteléket a paprika csónakokba töltjük és egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a megpucolt, felaprított hagymát megfuttatjuk benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, röviden felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis cukrot is beleszórhatunk, ha túl savanyúnak tűnik.
A paradicsomszószt ráöntjük a töltött paprikákra és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.

szerda, szeptember 13, 2017

Citromos csirkehúsleves lencsével és cukkinivel gazdagítva

Mikor az ember lánya 2 hét kihagyás után levesre vágyik, nem igazán van türelme órákat a fazék fölött tölteni. Így aztán egy gyors, pikáns, nem megszokott csirkehúsleves kerekedett a hűtőben talált alapanyagokból.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vöröslencse
1 l csirke alaplé (ez nálam legtöbbször van a fagyóban)
3 csirkemell filé, vagy 5 kicsontozott csirke felsőcomb
2 gerezd fokhagyma
40 dkg cukkini
1 bio citrom
4 ek olívaolaj
só, bors
A lencsét a csomagolás leírása szerint megfőzzük, leöblítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, laposra összenyomjuk, a húst hideg folyóvíz alatt megmossuk. Az alaplét egy fazékban felforraljuk, beletesszük a húst, fokhagymát és közepes hőmérsékleten, félig lefedve, 15 percig főzzük.
Közben a cukkinit megmossuk és tetszés szerinti formára, de vékonyan, felszeleteljük, esetleg felcsíkozzuk. 1 citromot forró víz alatt megmosunk és 4-5 vékony szeletet levágunk belőle. A maradék rész levét kinyomjuk.
A megfőtt csirkehúst kivesszük a levesből, két villa segítségével nagyobb darabokra szedjük.
A lencsét, cukkinit, húst a levesbe tesszük és 3 még percig főzzük. (A lencse majdnem teljesen szétfő, de ez ne szomorítson el senkit, az íze mindenképpen ott van!)
Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, majd az olívaolajat és a citromkarikákat is belekeverjük.
Azon melegen tálaljuk.

kedd, augusztus 22, 2017

Krumpligulyás osztrák módra


Igazából a mi paprikás krumlink osztrák változata, de azért az ízvilága eltér attól, fűszerezése miatt. Ma már kevés bécsi étteremben főzik, talán inkább amolyan házikosztra specializálódott kocsmákban rendelhető, ami persze nem jelenti azt, hogy minőségben rosszat kap az ember. Sőt...
Igazán ezekben ismerni meg az igazi osztrák konyhát. Szerencsére közelünkben van az egyik legjobb!
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg krumpli
2 fej hagyma
10 dkg jóféle füstölt szalonna
2 pár debreceni
1 bio citrom
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
2 tk sűrített paradicsom
1 -2 tk őrölt kömény
2-3 babérlevél
7 dl zöldség alaplé
2 ek perezselyemzöld
1 ek almaecet
só, bors
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A szalonnával ugyanez történik (azt nem kell meghámozni... :-) .
A krumplit meghámozzuk, negyedeljük, illetve a mérettől függően, nem túl apróra szeleteljük.
A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk.
Az alaposan lemosott citromot szárazra töröljük és a héját lereszeljük.
A vajat egy lábasban felforrósítjuk, beledobjuk a szalonnát és közepes hőmérsékleten kiolvasztjuk, hozzákeverjük a hagymát, fokhagymát, üvegesre dinszteljük.
Beleadjuk a karikákra vágott debrecenit, krumplit, sűrített paradicsomot, piros paprikát, köményt, rövid ideig pirítjuk.
Felöntjük a zöldséglével, hozzáadjuk a babérlevelet és a citromhéját, lefedve 30 perc alatt készre főzzük. (Ekkorra a krumpli megpuhul. Ha esetleg szükséges, kevés vize önthetünk még hozzá.)
A kész krumpligulyást sóval, borssal, ecettel ízesítjük, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Ropogós, friss zsömlével a kedvencünk!

csütörtök, augusztus 10, 2017

Cukkini-mogyoró-tócsni alma-retek salátával

Legújabb kedvencünk, ami jócskán eltér a hagyományos variációktól. Nagyon ragozni nem akarom, tessék kipróbálni...
Hozzávalók 2 személyhez:
1 gerezd fokhagyma
40 dkg krémes túró
1 kis csokor menta
só, bors
kevés reszelt citromhéj
1 alma
kb. 5 db retek
1/2 narancs leve
3,5 ek repce-, vagy napraforgóolaj
1 nagyobb cukkini (kb. 35 dkg)
20 dkh krumpli
5 dkg darált mogyoró
kb. 5 dkg étkezési keményítő
A fokhagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, vagy összenyomjuk és a túróval alaposan kikeverjük. A mentaleveleket lecsipkedjük a szárról, megmossuk, apróra összevágjuk és a túróba beledolgozzuk.
Ezután már csak sózni, borsózni kell és a citromhéjjal megszórni. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
Az almát, retket megmossuk, az almát lereszeljük, a retket vékonyan felkarikázzuk, összekeverjük. Megöntözzük a narancslével és 1/2 ek olajjal, sóval ízesítjük.
Egy nagyobb tálat viszonylag vastagon, több konyhapapírral kibélelünk (azért kell, hogy a reszelt  cukkini és burgonya levét beszívja magába). A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és a tálba belereszeljük.  A burgonyát és a hagymát szintén megpucoljuk és a cukkinihez hozzáreszeljük.
Kicsit állni hagyjuk, majd a konyhapapírral jól kinyomkodjuk, vagyis a nedvességet felszívatjuk vele.
A zöldségreszeléket áttesszük egy tiszta tálba, összekeverjük a mogyoróval és a keményítővel, sózzuk, borsozzuk, 5 percig nyugalomban hagyjuk.
Egy serpenyöben 3 ek olajat felforrósítunk. A zöldségreszelékből 6-8 kerek, lapos lapcsánkát/rösztit/tócsnit (ki, hogyan nevezi) formázunk (ha túl folyósnak tűnik, még egy kis keményítőt tehetünk hozzá) és oldalanként 4-5 perc alatt ropogós készre sütjük. Konyhapapírra szedjük, majd a retek-alma salátával és a túrókrémmel együtt kínáljuk.

szerda, augusztus 02, 2017

Karamellkrém sárgadinnyével és földimogyoróval

A hőség még mindig tombol, 2-3 fok hőmérséklet ingadozással. Ilyenkor nincs nagy étvágyunk, de azért az édességnek nem vagyunk ellenségei. Az bármikor jöhet (pláne, ha még a sütő sem kell hozzá)! Diétázók ne olvassák tovább...
Hozzávalók 4 nagy desszertespohárhoz:
45 dkg finom szemcsés kristálycukor
1 lap zselatin
7 dkg vaj
3,5 dl tejszín
31 dkg creme fraiche
10 dkg pirított földimogyoró
1 tk vmilyen növényi olaj (repce, napraforgó...)
1/2 sárgadinnye

30 dkg cukrot  80 ml vízzel közepes hőmérsékleten állandó keverés mellett addig melegítünk, míg a cukor felolvad. Ezután már NEM keverjük és hagyjuk forrni, míg sötét karamell lesz belőle.
Közben a zselatint hideg vízben 5 percig áztatjuk, hogy megpuhuljon. A karamellt lehúzzuk a tűzről és a vajat belekeverjük 220 ml  tejszínnel együtt. A zselatint kinyomkodjuk és az is hozzáadjuk,
addig kavarjuk, míg felolvad. Csipet sóval megszórjuk. Legalább 30 percig szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd az 1/3-át egy zárható üvegben félretesszük.
A maradék tejszínt (130 ml)  keményre felverjük, belekeverünk 25 dkg creme frauche-t és a 2/3 rész karamellszószba dolgozzuk. 4 desszertespohárban (á 250 ml) elosztjuk és hidegre tesszük. (Jó, ha egy egész éjszakát ott van.)
A maradék cukrot (15 dkg) 60 ml vízzel közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd keverés nélkül 5-6 percig hagyjuk közepes hőmérsékleten, hogy sötét karamellé változzon. A földimogyorót és a csipet sót hozzáadjuk és egy enyhén kiolajozott tepsibe simítjuk, hogy megkeményedjen (kb. 1 óra). Ezután darabokra tördeljük.
A sárgadinnye húsát felkockázzuk, elosztjuk a  a desszertes poharakban levő krémen, majd ráfolyatjuk a félretett 1/3 karamellszószt.
A maradék creme fraiche-t (6 dkg) kissé felverjük, rápúpozzuk a karamellkrémre, megszórjuk a grillázs darabokkal és ha még nem csentek el egyet a pohárból, mind a négyet az izgatott teszt-alanyoknak szervírozzuk. Hidegen tálalva még ütősebb.

szerda, július 12, 2017

Ázsiai serpenyős pecsenye

Ebben a nagy melegben igyekszem a sütőt mellőzni, bármennyire is előnyös és gyors lenne a benne való sütés. De, hogy ne csak hideg levesen és salátán éljünk ilyenkor, időnként elő kell vennem a jól bevált serpenyős tudományomat is és egy kedvenc "hamarjában valamit" rögtönöznöm. Most egy  régről sikeres ázsiai serpenyőssel rukkoltam elő, amihez volt otthoni (persze, a rendszeres olvasó már tudja, honnan!) friss, zsenge zöldborsóm és sertés szűzpecsenyém. (Nem pálcikával ettük...)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sertés szűzpecsenye
1 ek vörös currypaszta
10 dkg kesudió
2 gerezd fokhagyma
2 dkg friss gyömbér
3 szál újhagyma
40 dkg friss vagy mirelit zöldborsó, lehet benne héjas cukorborsó
6 ek szójaszósz
2 ek friss limette(citrom)lé
1 ek barnacukor
1 tk ételkeményítő
4 ek napraforgó/földimogyoró-olaj

A megmosott, leszárított húst kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A currypasztával összekeverjük. 
A kesudiót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, a megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra felaprózzuk. A friss zöldborsót kifejtjük (néhány gyengébb darabot egyben hagyhatunk, nagyon finom a héjával hozzáfőzni).  Az újhagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. A szójaszószt a kinyomott limette(citrom)lével, cukorral, ételkeményítővel és 4 ek vízzel összekeverjük.
2 ek olajat egy wokban/serpenyőben felforrósítunk és a húst magas hőmérsékleten állandó kevergetés mellett kb. 4 percig pirítjuk. Egy tálra vagy a wokrácsra kivesszük a húst és a wokot papírral kitöröljük. A maradék (2 ek) olajat is felforrósítjuk a wokban,  beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, zöldborsót.  Néhány percig pároljuk, hogy a zöldborsó majdnem puha legyen. Belekeverjük a szójamarinádot, húscsíkokat és az újhagymát. Az egészet összekeverjük és a forró wokban pár percig pároljuk. Sóval ízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk a kesudióval, esetleg összevágott koriandert is kínálhatunk hozzá. Természetesen ázsiai módon elkészített rizst adunk hozzá.

kedd, július 04, 2017

Háromcsokis sakk-torta


A torta elkészítése igazi izgalom volt, szinte felért egy sakkjátszmával. Időnként leálltam, hogy sorra vegyem a következő teendőket (lépéseket). A drukkot még csak fokozta a kinti 33 fok hőség is, ami a deko-csokiknak nem igazán tett jót. A legközelebb valószínűleg néhány lépést átgondolok, módosítok, így kevesebb stresszel jutok a végső eredményhez, vagyis a matthoz. Jó játék volt, hamar megettük!
Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
a tortalaphoz:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 bio citrom lereszelt héja
12,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 ek kakaópor
50 ml konyak/Baileys, vagy kinek, mihez van kedve
a mousse-okhoz és a díszítéshez:
42 dkg tejszín
5 lap zselatin
á 15 dkg keserű- (70% kakaótartalmú), tej-, fehércsokoládé
1,4 dl tej
2 tojássárga
2,5 dkg cukor
kakaópor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét csipet sóval és 15 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgát a kikapart vaníliával, citromhéjjal felverjük, majd a sütőporral elvegyített lisztet rászitáljuk, elkavarjuk. A tésztakeveréket megfelezzük és az egyik részt kakaóporral összekeverjük.
26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformában a két tésztát, egymás után, 15-20 perc alatt készre sütjük. (Ha van két tortaformánk, gyorsabban megy, lehet egyszerre sütni.) A formából kifordítva, kihűtjük.
10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felforralunk, lehűtjük és a konyakot, vagy baileys hozzákeverjük.

A két piskóta-alap mindegyikéből kb. 3,3 cm széles,  3  db körgyűrűt és egy kicsi kört (vagyis ez a közepe) vágunk ki. (Ezek átmérője természetesen egyre kisebb lesz.) Ezután váltakozva, a világos és sötét (kakaós) körgyűrűket visszatesszük egymát érintve, így újra két piskóta alapot kapunk, amelyek egyenként 2 kakaós és két sima "zebra gyűrűből" állnak össze. Így néz ki (példakép):

Az egyik "zebra" alapot egy tortatálra tesszük, egy tortagyűrűt helyezünk köré és meglocsoljuk a konyakos vízzel.
A  zselatinlapokat beáztatjuk. A csokoládéfajtákból á 90 g-ot külön-külön apróra összetörünk. A tejet felforraljuk, kissé hűlni hagyjuk. A tojássárgákat  a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a tejet. Vízgőz fölött  besűrítjük és a kinyomkodott zselatint felolvasztjuk benne. 3 részre osztjuk (kb. 110 g lesz egy rész). Az összetört csokoládékat külön-külön a harmadolt tejes masszához keverjük, hagyjuk felolvadni.
A tejszínt keményre felverjük.
A lehűlt keserűcsokoládé masszába  belekeverjük a felvert tejszín 1/3 részét és bekenjük vele a tálra helyezett tortaalapot. A másik tortaalappal befedjük. Erre is szórunk a konyakos vízből. A maradék tejszínt megfelezzük és hozzáadjuk a tej,- és a fehércsokoládé-masszához.
Először a tejcsokoládé-masszát kenjük a felső tortaalapra, majd a fehércsokoládé-moussesal  befedjük.
A tortát legalább 3 órára hűtőbe tesszük.


A díszítéshez a maradék csokoládékat vízgőz fölött egyenként felolvasztjuk és vékonyan egy sütőpapírra, csíkban felkenjük. (Ezt a sütőpapírt aztán rásimíthatjuk egy sodrófára, hogy a csokoládénk félkör alakban dermedjen meg.) Mikor megkeményedtek a csíkok, óvatosan levesszük a papírról. 
A tortárról lehúzzuk a tortagyűrűt, kakaót szitálunk rá és a csokidarabokkal díszítjük.