Rezept unten auch auf Deutsch
A régi klasszikus. Felkerült ide, mert a bécsiek nem ismerik és nyaggatnak érte, állandóan... Most aztán olvashatják.
Hozzávalók egy 28x19 cm-es tűzálló tál beterítéséhez (3-4 személy részére):
70 dkg krumpli
5-6 tojás
10 dkg karakteres, lehetőleg paprikás kolbász
3 dl tejföl
kb. 4 dkg vaj (lehet kevesebb is, de mi "tocsogósan" szeretjük)
só
10 dkg füstölt szalonna
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és nem túl vékonyan felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, héját leszedjük és a kolbásszal együtt karikákra vágjuk.
Egy kivajazott, tűzálló tál alját először a krumpli felével kirakunk, megsózzuk, a vajból kiskanállal diónyi darabkákat szórunk rá, betakarjuk a tojásszeletekkel (ezt is megsózhatjuk, de csak óvatosan, ha a kolbász is sós!), Rásorakoztatjuk a kolbászkarikákat, megöntözzük a tejföl felével.
A maradék krumplit elrendezzük a tetején, a maradék vajdarabkákkal megszórjuk. Megsózzuk és bevonjuk a maradék tejföllel.
A szalonnát vékonyan felszeleteljük, bevagdossuk és ráfektetjük a rakott krumplira. Betoljuk a sütőbe és 200 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha a tejföl kissé megpirul. (Nem melegítem a sütőt előre, mert jártam már úgy, hogy a kerámia tálam megrepedt mikor betoltam a forró sütőbe... Természetesen tepsinél ez nem áll fenn.) Télen rendszerint céklával, nyáron kovászos uborkával tálalom.
Hozzávalók egy 28x19 cm-es tűzálló tál beterítéséhez (3-4 személy részére):
70 dkg krumpli
5-6 tojás
10 dkg karakteres, lehetőleg paprikás kolbász
3 dl tejföl
kb. 4 dkg vaj (lehet kevesebb is, de mi "tocsogósan" szeretjük)
só
10 dkg füstölt szalonna
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és nem túl vékonyan felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, héját leszedjük és a kolbásszal együtt karikákra vágjuk.
Egy kivajazott, tűzálló tál alját először a krumpli felével kirakunk, megsózzuk, a vajból kiskanállal diónyi darabkákat szórunk rá, betakarjuk a tojásszeletekkel (ezt is megsózhatjuk, de csak óvatosan, ha a kolbász is sós!), Rásorakoztatjuk a kolbászkarikákat, megöntözzük a tejföl felével.
A maradék krumplit elrendezzük a tetején, a maradék vajdarabkákkal megszórjuk. Megsózzuk és bevonjuk a maradék tejföllel.
A szalonnát vékonyan felszeleteljük, bevagdossuk és ráfektetjük a rakott krumplira. Betoljuk a sütőbe és 200 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha a tejföl kissé megpirul. (Nem melegítem a sütőt előre, mert jártam már úgy, hogy a kerámia tálam megrepedt mikor betoltam a forró sütőbe... Természetesen tepsinél ez nem áll fenn.) Télen rendszerint céklával, nyáron kovászos uborkával tálalom.
***
Rakott krumpli oder geschichtete Kartoffeln. Ein köstliches Rezept aus Ungarn.
Zutaten für 28x19 cm Auflaufform (3-4 Personen):
700 g Kartoffeln, festkochend
5-6 Eier, hart gekocht
100 g Paprikawurst (zB. Debrecziner oder spanische Chorizo)
300 ml Sauerrahm
100 g Speck, geräuchert, in dünne Scheiben schneiden
Butter
Salz
Kartoffeln mit Schale kochen, schälen und in Scheiben schneiden.
Die Eier hart kochen und ebenso wie die Wurst, in Scheiben schneiden.
Eine feuerfeste Form mit etwas Butter einstreichen und mit einer der Hälfte der Kartoffelscheiben auslegen. Salzen und darüber ein paar kleine Butterstückchen legen.
Dann die Eier und die Wurstscheiben darauf schichten.
Die Hälfte des Sauerrahms und Butterstückchen darüber verteilen. Die zweite Hälfte der Kartoffelscheiben darüber schichten, salzen, dann den Rest Sauerrahm darüber gießen und die Speckscheiben drauflegen.
Im vorgeheizten Backofen bei 200 Grad ca. 30-40 min goldbraun überbacken. Mit einem Salat, oder mit sauer eingelegtem Gemüse (zB. Rote Rübe) servieren.
Zutaten für 28x19 cm Auflaufform (3-4 Personen):
700 g Kartoffeln, festkochend
5-6 Eier, hart gekocht
100 g Paprikawurst (zB. Debrecziner oder spanische Chorizo)
300 ml Sauerrahm
100 g Speck, geräuchert, in dünne Scheiben schneiden
Butter
Salz
Kartoffeln mit Schale kochen, schälen und in Scheiben schneiden.
Die Eier hart kochen und ebenso wie die Wurst, in Scheiben schneiden.
Eine feuerfeste Form mit etwas Butter einstreichen und mit einer der Hälfte der Kartoffelscheiben auslegen. Salzen und darüber ein paar kleine Butterstückchen legen.
Dann die Eier und die Wurstscheiben darauf schichten.
Die Hälfte des Sauerrahms und Butterstückchen darüber verteilen. Die zweite Hälfte der Kartoffelscheiben darüber schichten, salzen, dann den Rest Sauerrahm darüber gießen und die Speckscheiben drauflegen.
Im vorgeheizten Backofen bei 200 Grad ca. 30-40 min goldbraun überbacken. Mit einem Salat, oder mit sauer eingelegtem Gemüse (zB. Rote Rübe) servieren.