Csak remélni tudtam, hogy nem járok úgy, mint Bridget Jones a kék színű spárga levesével. Ugyanis, hogy nem felejtem el a spárgakötegről levágni a kötözőspárgát (ami jelen esetben szerencsére gumi volt!). Így aztán szerencsére nem kellett magyarázkodnom a leves színe miatt, legfeljebb a vaníliamagocskák voltak megkérdőjelezve.A leves egyébként nagyon sikeres volt, a pasztinák csipsz irtóra passzolt hozzá!
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg fehér spárga
3 db pasztinák gyökérzöldség
2 salotta
1 ek vaj (olívaolaj)
2 szál friss kakukkfű
1 rúd vanília kikapart belseje
kevés fehér bor
1/2 tk reszelt narancshéj
1 db pasztinák gyökérzöldség levesbetétnek
A spárgát és pasztinákot megpucolom és kb 1 cm-es darabokra vágom. A spárga levágott héjával a pasztinákot 1 1/2 l kissé megsózott vízben 1 órán át rotyogtatva, alacsony hőfokon főzöm. Ha kész, leszűröm.
A megtisztított és apróra vágott salottát a vajon üvegesre párolom. A felvágott spárgát, kakukkfű ágakat és vanília belsejét, valamit a rudat is hozzáadom, felöntöm kevés borral (elmaradhat), röviden felfőzöm. A leszúrt spárga-pasztinák léből 1 l-t hozzáöntök, beleszórom a narancshéjat. 20 percig főzöm. A kakukkfű ágacskákat és a vanília rudat kiveszem és a levest pürésítem. Sózom, borsózom.
A pasztinákcsiphez a megpucolt és vékonyra szeletelt gyökeret kevés olívaolajjal összekeverem, kissé sózom és egy tepsin elosztom, majd előmelegített 170 fokos sütőben ropogósra sütöm.
A kész levest a chipsszel kínálom.
***
Zutaten für 4 Personen:
1 kg weißer Spargel
3 schöne Pastinaken Wurzel
2 Schalotten
1 EL Butter (Olivenöl)
2 Thymianzweige
Mark von 1 Vanilleschote
1 Schuss Weißwein
1/2 TL Bio-Orangenschale
Garnitur:
1 Pastinak
Spargel putzen, schälen und in Stücke schneiden. Pastinaken putzen, grob schneiden, mit Spargelsbschnitten und 1 1/2 l Wasser in einem Topfgeben, bei schwacher Hitze ca. 1 Stunde köcheln. Fond absieben.
Schalotten schälen, fein hacken und in der Butter (Öl) glasig andünsten. Spargel, Thymian und Vanillemark mit Schote zugeben, mit Wein ablösen und einkochen. 1 l Fond zugießen, Orangenschale zugeben. Suppe ca. 20 Minuten köcheln lassen. Thymian und Vanilleschote entfernen. Suppe pürieren, mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Für die Garnitur Rohr auf 170 Grad vorheizen. Pastinak dünn hobeln, mit Olívenöl und Salz vermischen und auf einem Blech verteilen. Im Rohr knusprig backen. Suppe anrichten, mit Pastinakchips bestreuen.
Quelle: Gusto Mai Ausgabe