Lányaim egyik nagy kedvence, amit mindig mamám sütött nekünk ünnepi alkalmakra. Most már, hogy idén 80 éves lesz, mi sütjük neki, hasonló sikerrel.
Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás
6 ek cukor
2 ek rétesliszt
3 ek őrölt dió
1 ek kakaó
késhegynyi sütőpor
a krémhez:
30 dkg vaj
35 dkg cukor
15 dkg dió
1 nagy egész tojás
3 kisebb tojássárga
2 csomag vaníliás cukor
néhány csepp ecet
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat alaposan kikeverjük a cukorral. A csipet sóval nem túl kemény habbá vert tojásfehérjével összeforgatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, diót és kakaót és óvatosan a masszához keverjük. Papírral bélelt kerek tortaformában úgy sütjük meg, mint a piskótát. (Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 percig sütjük.) A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát rövid ideig a sütőben hűlni hagyjuk. Deszkára borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük. 15 dkg cukrot karamellizálunk, a durvára tört diót és az ecetet beleforgatjuk, pár percig együtt pirítjuk. Olajozott deszkára vagy vagy vizezett porcelántányérra terítjük, majd mikor megkeményedett, durvára törjük. Az egész tojást és a tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral vízgőz fölött, kevergetve, sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd a habosra kevert vajat és a durvára tört grillázs 2/3-ad részét hozzáadjuk. A tortát két lapba vágjuk, a krémmel megkenjük és bevonjuk, tetejét a maradék grillázzsal megszórjuk.
Díszítésként lehet felezett őszibarackkal (befőtt), vagy friss gyümölccsel díszíteni, hogy minden torta szeletre jusson. Alaposan lehűtjük, csak utána szeleteljük fel.
***
Zutaten für Biskuitteig:
6 Eigelbe
6 Eiweiß
6 EL Zucker
2 EL Weizenmehl (griffig)
3 EL gemahlene Walnüsse
1 EL Kakao
1 Messerspitze Backpulver
Creme:
300g Butter
350 g Zucker
150 g Walnüsse
1 große Ei
3 kleine Dotter
2 Päckchen Vanillezucker
einige Tropfen Essig
Eigelb mit dem Zucker schaumig
rühren. Das Eiweiß mit einer Prise Salz nicht zu fest Eischnee schlagen, Eiweiß-
und Eigelbmasse sorgfältig mischen. Mehl, Backpulver, Walnüsse und Kakao dazu
geben und alles unterheben.
Den Teig in eine Backpapier
ausgelegte Springform füllen und im vorgeheizten Backofen bei 170 Grad 40
Minuten backen. (Während der Backzeit die Backofentür nicht öffnen, sonst fällt
die Torte zusammen.)
Zum Überkühlen stürze die Torte auf eine
Gitter oder ein ebenes Brett und vollständig
auskühlen lassen.
150 g Zucker karamellisieren und
die grob gehackte Walnuss und Essig einrühren. Die Masse auf Brett (mit Öl gefettet)
streichen, auskühlen lassen, dann zerkleinern.
Eier mit dem restlichen Zucker, Vanillezucker
über dem Wasserdampf zu einer dicklichen Creme aufschlagen.
Auskühlen lassen. Butter schaumig
rühren, löffelweise erst die Creme, dann den ¾ gemahlenen Krokant in die Butter
einrühren.
Torte quer durchschneiden, mit
Krokantcreme füllen. Zum Schluss die ganze Torte mit Creme überziehen. Die
Reste von Krokant drauf streuen, dann für 60 Minuten in den Kühlschrank geben.