Rezept unten auch auf Deutsch
Hideg időben szívesen eszünk főzeléket, akár feltét nélkül, egyszerűen, magában. A sárga lencse egyébként is siker a konyhámban, lévén nem kell főzés előtt áztatni, hamar puhul és mindenféle fűszerezést ragyogóan elbír. Most az indiai ízvilágra szavaztam, tudtam, ezzel a páromnál sem fogok mellé... Ez a dahl - vagy dhal, illetve dal - az indiai konyhának egy ismert fogása, ami mindenféle hüvelyesből készített, fűszerekkel gazdagított étele. Az állagát tekintve hasonló egy sűrű leveshez, vagy főzelékféléhez. Adható mellé rizs, kenyér, vagy akár bármiféle zöldség is. De ettük már hús-hozzávalóval is (sicc!).
Hozzávalók 2 személyre:
1 ek ghee (alternatív olaj, vagy vaj)
2 ek olívaolaj
2 fej salotta, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1/2 hüvelykujjnyi friss gyömbér, megpucolva, apróra vágva
1/2 tk őrölt római kömény
1 tk currypor
20 dkg sárga lencse
1,5 dl kókusztej
1/2 citrom leve
friss petrezselyem, koriander
só, bors
Egy lábasban közepes lángon a ghee-t és az olajat összeolvasztjuk és belekeverjük a salottát, gyömbért és a fokhagymát. Hozzáadjuk a római köményt, a curryport, sót és az egészet kevergetve 3-4 percig pároljuk. Rászórjuk a lencsét, összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy a lencsét kb. 1 cm-rel befedje.
Egyszer felforraljuk, majd tetővel, alacsony hőmérsékleten 12-15 perc alatt puhára főzzük. Közben többször keverünk rajta. Ha a víz kevésnek bizonyul, pótoljuk.
Ha kész a lencsénk, hozzáöntjük a kókusztejet, keverünk rajta néhányat.
A koriander és petrezselyem leveleket felaprítjuk.
A dhal-t sózzuk, borssal megszórjuk, belekeverjük a zöldfűszereket és kevés citromlével pikánssá tesszük.
Megjegyzés:
A sárga lencse helyett lehet vörös lencsét is használni, vagy keverve a kettőt.
A kókusztejet helyettesíthetjük joghurttal is.
***
Zutaten für 2 Personen:
1 EL Ghee (Öl oder Butter)
2 EL Olivenöl
2 Stücke Schalotte, fein geschnitten
2 Knoblauchzehen, fein geschnitten
100 g Ingwer, schälen und fein reiben
1/2 TL Kreuzkümmel, gemahlen
1 TL mildes Curry
200 g gelbe Linsen
150 ml Kokosmilch
Saft von 1/2 Zitrone
frische Koriander- und Petersilienblätter (fein gehackt)
Salz, Pfeffer
In einem Topf das Ghee (Öl oder Butter) mit Olivenöl auf mittlerer Hitze erhitzen. Dann darin die Schalotten, den
Knoblauch, und den Ingwer anschwitzen. Curry, Kreuzkümmel, Salz hinzufügen.
Dann die Linsen dazugeben kurz mit allem vermengen und das ganze mit soviel Wasser begießen, dass die Linsen ca. 1 cm bedeckt sind.
Einmal aufkochen lassen und dann zugedeckt bei kleiner Flamme ca. 12-15
Minuten köcheln lassen bzw. bis die Linsen weich gekocht sind und
zwischendurch immer mal wieder umrühren. Evtl. etwas Wasser nachgießen
falls es zu dickflüssig wird.
Kokosmilch, Koriander, Petersilie dazugeben, alles Umrühren, vom Herd nehmen – fertig!
Mit etwas frischem Zitronensaft, Salz und Pfeffer abschmecken.
Kommentar:
Statt gelben Linsen können auch rote Linsen verwendet werden, oder ein Mischung aus beiden.
Die Zugabe von Kokosmilch oder Joghurt ist auch möglich.