Rezept unten auch auf Deutsch
Az ünnepek után igazán jól esett egy csupa zöldség ropogós-omlós, illatos finomság. Most sütőtökkel készült, de bármilyen más kedvenc zöldséggel (például cukkinivel) is elkészíthető.
Sütöttem már gyümölccsel, ami persze édes volt...
Az eredeti bretagne-i galette-et
eddig, mint hajdina lisztből készült palacsintaszerű valamibe pakolt
töltelékek (hagyma, kecskesajt, sonka stb...) együttesét ismertem. Ennek jegyében készült ez a mostani pite is, igaz a hajdina lisztet kicseréltem hagyományos sima lisztre.
Hozzávalók 3-4 személy részére:
7,5 dkg hideg vaj
18 dkg liszt
1 ek finomított kristálycukor, vagy porcukor
10 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
30-35 dkg sütőtök
1 fej hagyma
2 ek petrezselyemzöld (összevágva)
1 bio narancs
2 tk csili pehely
4 ek olívaolaj
1 ek étkezési keményítő
1 tojás
1 ek tej
5 dkg tisztított dió
2 dkg fenyőmag
1 csokor bazsalikom (felaprítva)
1 db körte
1 ek citromlé
só, bors
Az összekockázott hideg vajat a liszttel, cukorral, 1/4 tk sóval, krémsajttal és 1-2 ek jéghideg vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. (Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk!)
Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 60 percig a hűtőben pihentetjük.
Közben a tököt és a hagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. A narancsot forró víz alatt megmossuk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük.
A tököt a hagymával, petrezselyemmel, narancshéjjal, csilivel, 2 ek olajjal, az étkezési keményítővel, sóval, borssal összekeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát egy vékonyan belisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagságú körré nyújtjuk. Ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és a közepébe halmozzuk, majd elosztjuk rajta a tökös tölteléket úgy, hogy kb. 6 cm a szélektől szabadon maradjon.
A széleket a töltelékre hajtjuk és könnyedén rányomkodjuk.
A tojást a tejjel és egy csipet sóval bekeverjük és a ráhajtott tésztát bekenjük. A sütő alulról a második sínébe toljuk és 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Eközben a diót durvára összevágjuk és a fenyőmaggal együtt egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.
A körtét negyedeljük, magházát kiemeljük és durvára lereszeljük (összeaprítjuk).
A diót, fenyőmagot, bazsalikomot és körtét 2 ek olajjal és a citromlével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A töltött pitét a körtés pestoval kínáljuk.
Rettentő finom, különleges! A tészta omlik a szájban, a sütőtökkel, körtével tökéletes összhangot ad. Érdemes időt szánni rá, nagyon megéri!
***
Zutaten für 3-4 Personen:
75
g
kalte Butter
180
g
Mehl + Mehl für die Arbeitsfläche
1 EL Feinkristallzucker
100 g Frischkäse
300-350 g Kürbis
1 gelbe Zwiebel
2 EL Petersilienblätter
1 Bio-Orange
2 TL Chiliflocken
4 EL Olivenöl
1 EL Speisestärke
1 Ei
1 EL Milch
50 g Walnusskerne
20 g Pinienkerne
1 Topf Basilikum
1 Birnen
1 EL Zitronensaft
Salz, Pfeffer
Butter klein würfeln und mit Mehl, Zucker, ¼ TL Salz, Frischkäse und 1 bis 2 EL kaltem Wasser rasch zu einem glatten Teig kneten. Zu einer Kugel formen, in Frischhaltefolie wickeln und mindestens 60 Minuten kalt stellen.
1 EL Feinkristallzucker
100 g Frischkäse
300-350 g Kürbis
1 gelbe Zwiebel
2 EL Petersilienblätter
1 Bio-Orange
2 TL Chiliflocken
4 EL Olivenöl
1 EL Speisestärke
1 Ei
1 EL Milch
50 g Walnusskerne
20 g Pinienkerne
1 Topf Basilikum
1 Birnen
1 EL Zitronensaft
Salz, Pfeffer
Butter klein würfeln und mit Mehl, Zucker, ¼ TL Salz, Frischkäse und 1 bis 2 EL kaltem Wasser rasch zu einem glatten Teig kneten. Zu einer Kugel formen, in Frischhaltefolie wickeln und mindestens 60 Minuten kalt stellen.
Währenddessen den Kürbis schälen,
entkernen und in feine Scheiben
schneiden. Zwiebel schälen und in
feine Streifen schneiden. Petersilie grob hacken. Orange heiß waschen,
trocken reiben und die Schale
fein abreiben. Kürbis mit Zwiebel, Petersilie, Orangenschale, Chili, 2 EL
Öl, Stärke, Salz und Pfeffer vermischen.
Backrohr auf 180 °C vorheizen. Teig auf
einer leicht bemehlten Arbeitsfläche
zu
einem ca. 5 mm dicken Kreis ausrollen.
Auf ein mit Backpapier ausgelegtes
Backblech legen. Die Kürbismischung
auf den Teig geben, dabei rundum ca.
6 cm Rand frei lassen. Den Rand über
die Füllung falten und leicht zusammendrücken.
Ei mit Milch und einer Prise Salz
verquirlen und den Teigrand damit bestreichen.
Auf zweiter Schiene von unten
40 bis 45 Minuten goldbraun backen.
Währenddessen die Walnüsse und
Pinienkerne grob hacken und in einer
Pfanne ohne Fett goldbraun rösten.
Basilikumblätter
abzupfen und fein
hacken. Birnen vierteln, entkernen und
grob reiben (hacken). Walnüsse, Pinienkerne,
Basilikum
und Birnen mit dem restlichen
Öl (2 EL) und Zitronensaft vermischen
und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Galette anrichten und mit dem Pesto
servieren.