hétfő, december 11, 2017

Kecskesajttal töltött karaj mediterrán lecsóval

Húsra éheztem, mégpedig rántottra. Eltekintettem a lakást elárasztó olajszagtól, hamarjában nekiálltam. És, hogy ne legyen a dolog olyan egyszerű, megtöltöttem jól fűszerezett lágy kecskesajttal,  mellé pedig zöldségekből köret járt. Amolyan ratatouille féleség. Most nem tettem hozzá padlizsánt, sem fokhagymát, pedig egy igazi ratatouille azzal jár. Nem baj, talán majd legközelebb... Mondhatom, nem lett rossz!
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet karaj (pulykafilével is nagyon finom)
1/2 kg burgonya
1 fej hagyma
1-1 zöld és piros paprika
3 paradicsom
1 cukkini
3 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
1/2 l zöldség alaplé
1 rozmaringág
2 dkg fenyőmag (elmaradhat)
1 marék bazsalikomlevél
1/2 marék petrezselyem
2 dkg parmezánsajt (reszelt)
10 dkg lágy kecskesajt (esetleg ricotta)
1/2 cirtom lereszelt héja
liszt, zsemlyemorzsa a panírozáshoz
2 tojás
napraforgóolaj
só, bors
A burgonyát és hagymát lehámozzuk, paprikát, paradicsomot, cukkinit lemossuk, 1-2 cm-es darabokra vágjuk (a paradicsomot előtte lehéjazhatjuk).
Az olívaolajat egy fazékban felforrósítjuk, majd a zöldségeket közepes hőmérsékleten 5 percig pároljuk. A sűrített paradicsomot is belekeverjük és további 1 percig dinszteljük. Az alaplével felöntjük, hozzáadjuk a rozsmaringágat és fedő alatt 15 percig főzzük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük.
Közben a fenyőmagot szárazon kissé megpirítjuk, a parmezánt lereszeljük. A kecskesajtot (ricottát) összekeverjük az összevágott bazsalikomlevéllel és petrezselyemmel, hozzáadjuk a fenyömagot és a  parmezánt. Sóval, borssal és a citromhéjjal fűszerezzük.
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, enyhén besózzuk, borsozzuk, majd minden szelet oldalán egy mély nyílást vágunk és a tölteléket beletöltjük.
A szeleteket lisztben, a felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk (vagyis panírozunk) és a forró napraforgóolajban mindkét oldalát 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kisült hússzeleteket a zöldséges „mediterrán lecsó”-val tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése