Lassan érik a szőlő is, én a hétvégén már ennek jegyében kavartam a krémet, vagyis a Syllabub-ot, ami egy tradicionális, rém egyszerű, nagyon finom angol desszert. Akinek érik már a füge a bokrán, annak bátran ajánlom, próbálja ki azzal is! (Fotó legalul...)
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg szőlő
120 ml jól lehűtött desszertbor (pl. Tokaji aszú)
1-2 ek amaretto likőr (mandula likőr)
1 tojásfehérje
3,5 dkg porcukor
1/2 limette leve/citromlé
200 ml habtejszín
12,5 dkg krémes túró
15-20 dkg cantuccini, vagy akármilyen más kekszféleség
1-2 ek durvára vágott pisztácia
A szőlőt leszemezem, megmosom, félbevágom (negyedelem) és ha szükséges, kimagozom egy hegyes késsel. (Nem olyan rémes, hamar megvan.) Ezután beáztatom a desszertborba, hozzáadom az amarettot is.
A tojásfehérjét felverem, míg jó kemény állagú nem lesz.
A tejszínt 1,5 dkg cukorral szintén felverem.
A szőlőt szűrőn keresztül lecsepegtetem, úgy, hogy az alkoholt egy nagyobb tálba felfogom, amit aztán a túróval és a maradék cukorral, limette lével alaposan elkeverek. Óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét és tejszínhabot.
A kekszet durvára töröm (kitűnő megoldás, egy uzsonnás-, vagy mélyhűtős-zacskóba tenni, és sordófával néhányszor ráütögetni). Elosztom 4 pohár alján, a marinált szőlőt egyformán rászórom, majd az alkoholos túrós-tojáshab-tejszín keveréket is rásimítom. Tálalás előtt 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőben pihentetem. Pisztáciával megszórva kínálom.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg szőlő
120 ml jól lehűtött desszertbor (pl. Tokaji aszú)
1-2 ek amaretto likőr (mandula likőr)
1 tojásfehérje
3,5 dkg porcukor
1/2 limette leve/citromlé
200 ml habtejszín
12,5 dkg krémes túró
15-20 dkg cantuccini, vagy akármilyen más kekszféleség
1-2 ek durvára vágott pisztácia
A szőlőt leszemezem, megmosom, félbevágom (negyedelem) és ha szükséges, kimagozom egy hegyes késsel. (Nem olyan rémes, hamar megvan.) Ezután beáztatom a desszertborba, hozzáadom az amarettot is.
A tojásfehérjét felverem, míg jó kemény állagú nem lesz.
A tejszínt 1,5 dkg cukorral szintén felverem.
A szőlőt szűrőn keresztül lecsepegtetem, úgy, hogy az alkoholt egy nagyobb tálba felfogom, amit aztán a túróval és a maradék cukorral, limette lével alaposan elkeverek. Óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét és tejszínhabot.
A kekszet durvára töröm (kitűnő megoldás, egy uzsonnás-, vagy mélyhűtős-zacskóba tenni, és sordófával néhányszor ráütögetni). Elosztom 4 pohár alján, a marinált szőlőt egyformán rászórom, majd az alkoholos túrós-tojáshab-tejszín keveréket is rásimítom. Tálalás előtt 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőben pihentetem. Pisztáciával megszórva kínálom.