hétfő, március 13, 2023

Olívabogyó sajtos-tésztakabátban

Az elmúlt héten vendégségben jött elém ez az eddig még soha nem kóstolt, ám csoda ötletes, fantasztikusan egyszerű és finommmm(!) sajtos valami, amire azonnal rákattantam. Mivel a sajtos rágcsálókat nagyon szeretjük, de kicsit már unjuk a hagyományos pogácsa-rúd formációkat, ez a sajtos, ropogós golyó, a benne megbújó olívabogyóval, igazi meglepetést okozott mindannyiunknak.
Az általam leírt recept mennyiségét érdemes megduplázni, annyira eteti magát...
Hozzávalók kb. 35-40 db-hoz:
15 dkg tönkölyliszt (lehet búzaliszttel is)
12,5 dkg hideg vaj
25 dkg gouda, ementáli, vagy más, kicsit zsírosabb sajt (én fele füstölt sajtot tettem bele), finomra lereszelve
35-40 db olajbogyó (lehet valamivel töltött is), alaposan lecsepegtetve
1/2 tk só (óvatosan bánjunk vele, mert az olívabogyó már sós!)
csipet pirospaprika
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
Egy nagyobb edényben a liszthez hozzáadjuk a sót, majd kisebb darabokban a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot, a pirospaprikát és alaposan eldolgozzuk.
A tésztát kettéosztjuk (így könnyebb vele dolgozni) és 2 db, kb. 4 cm átmerőjű rudat sodrunk belőlük. 1 órára hűtőbe tesszük.
A rudakból 1/2 cm-es  szeleteket vágunk és a közepükbe rakjuk a lecsepegtetett olívabogyót. Tenyerünkbe helyezzük és ügyesen bebugyoláljuk a tésztával. Végül golyót formázunk belőle, így az olívabogyó a golyó közepében lesz elrejtve.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, a sütő középső sínébe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hidegen-melegen egyaránt szuper rágcsálnivaló!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése