hétfő, november 23, 2020

Tárkonyos zöldbableves füstölt oldalassal

Utolsó zöldbabvásárlásom sikeres végkifejlete...
Igazán a friss zöldbabból a legjobb, de mivel több üveggel elraktam bel
őle a télre, azt hiszen ez a recept többször kézbe lesz még véve a tél folyamán.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg füstölt oldalas
2-3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek repceolaj, vagy 3 dkg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
őrőlt pirospaprika
2 db sárgarépa

2 db burgonya
40 dkg sárgahüvely
ű zöldbab
só, bors, tárkony
2 dl tejföl
2 dkg liszt
A füstölt oldalast a csontok mentén összevágom és kb. 1,5 l hideg vízben felteszem f
őni. Hozzádobom a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket és félig lefedve addig főzöm, míg annyira megpuhul a hús, hogy leválik a csontról. Kiveszem a húst  a léből,  kissé összevágom és félreteszem. (A füstölt levet is meghagyom!)
A hagymát, répát, krumplit megpucolom, a zöldbabot szálkáitól megtisztítom, megmosom és 1,5 cm-es darabokra vágom. (Az üvegest egyszer
űen leszűröm, esetleg a lével együtt öntöm a levesbe.) A hagymát apróra-, a répát karikákra vágom, a krumplit felkockázom.
Zsiradékon üvegesre dinsztelem a hagymát, meghintem a pirospaprikával és beledobom a  répát. Rász
űröm a füstölt levet   és addig főzöm, míg félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a felkockázott krumplit, zöldbabot. Ha szükséges sózom, borssal, tárkonnyal ízesítem és addig f
őzöm, míg minden puha lesz. Ekkor hozzáadom a félretett és  összevágott húst.
Lisztből és tejfölből habarást készítek, hőkiegyenlítéssel csomómentesre keverem.
Behabarom a levest, jól kiforralom és azon forrón tálalom.
(Aki savanyún szereti, tehet hozzá kevés ecetet, esetleg kifacsart citromlevet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése