Igaz, a kiflifelfújt gyakori vendég nálunk, vagyis bármikor jöhet (főleg szilvarösztivel máglyarakás formájában), most kicsit más figurában és hozzávalókkal készítettem. Kevésbé édes, a teteje ropogós, az alja selymesen olvadó és persze, mák és alma adja meg a sava-borsát.
A kiflit előtte nem áztatjuk el tejben, hanem azon mód, szárazon sorakoztatjuk a formában. Ezáltal a teteje finom ropogós marad, hiszen csak az alját éri a tejes-cukros tojásmix.
Azonnal besoroltam a családi klasszikusok közé....
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű felfújtformához:
4-5 db vajas kifli, (nagyságtól függően), lehetőleg kissé szikkadt, felkarikázva 1-1,5 cm vastagon
4 dkg puha vaj
3 db savanykás alma
10 dkg mákkeverék (darált mák, porcukor, csipet őrölt fahéj)
2 dl tej
2 dl tejszín
1/2 tk őrölt fahéj
4 tojás
3 ek kristálycukor
Egy felfújtformát 1 dkg vajjal kikenünk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk.
A légkeringetéses sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A kifli- és almaszeleteket váltakozva felsorakoztatjuk a formában, a mákkeveréket elosztjuk a tetején. A tejet, tejszínt, fahéjat, tojást és 2 ek cukrot összekeverünk és a kifli-alma alapra öntjük. (Lehet esetleg 2-3 ek baracklekvárt is közécsempészni). A maradék cukorral (1 ek) megszórjuk a tetejét, a megmaradt vajat (3 dkg) elmorzsoljuk rajta.
A felfújtat a sütő középső sínére toljuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőpapírral befedjük.
Kissé hűlni hagyjuk és mindenki örömére végre tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése