csütörtök, július 05, 2018

Tortelli di zucca alla mantovana, vagyis mantovai sütőtökös tortelli


Néhány héttel ezelőtt régi vágyam teljesült, körbeutazhattam Toszkána nagy részét. Ez a kirándulás, a festői tájak, a kimagasló természeti és kulturális értékek csodálata mellett, felért egy gasztronómiai utazással is! A kötelezően előírt nagyvárosi vizitek után elsősorban a kisebb településekre és az ottani életre voltam kíváncsi. Vidéken fantasztikus főzési szokásokkal, receptekkel találkoztam.
Számomra elsősorban a tortellik, tortellinik, raviolik és a töltött tészták minden elképzelhető formája volt igen érdekes, hiszen ezeket nagyon szeretem.
A koronát most, a részemről egy eddig nem kóstolt, töltött tészta nyerte el, mégpedig a Tortelli mantovani di zucca. Ez egy, a sütőtök, amaretti (olaszok mandulás habcsókja), valami parmezán jellegű sajt és a mostarda di Mantova (birsből, almából és körtéből készül, amelyeket szirupban felfőznek és mustárral ízesítenek) keverékével töltött párnácska.
Szinte már édességnek is beillik, elsősorban a fűszerek és az illata miatt, amiért az ember az első pillanatban nem is tudja hova besorolni. Általában olvasztott vajjal és zsályával tálalják, igaz én most bazsalikomot tettem rá.
Mondhatom, az íze messze lekörözi az összes általam eddig evett töltött tésztáét.
Tradicionálisan általában Karácsonykor eszik, de mivel a sütőtök szinte már egész évben beszerezhető, illetve tárolható, akár most is elkészíthető.
Elképesztően finom, feltétlenül kipróbálásra javaslom! Igaz, hogy a hozzávalók beszerzése kisebb utánajárást igényel és nem egy ripsz-ropsz étel, mégis határozottan megéri!
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg sütőtök
10 dkg amaretti
15 dkg mostarda di Mantova*
10 dkg parmesán jellegü sajt (Grana)
10 dkg vaj
só, bors, csipet frissen reszelt szerecsendió
40 dkg liszt
3 tojás
Összeállítjuk a tésztát: a szitált liszthez hozzáadjuk a tojást, csipet sót és 2 ek meleg vizet, majd sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük.
A sütőtököt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a héját rajtahagyva a sütőben kb. 10 perc alatt puhára sütjük. Kivágjuk a héjából és pépesítjük. Hozzákeverjük az elmorzsolt amaretti-t, az apróra vágott mostarda-t valamennyi sziruppal, 4 dkg parmezánt, sót, borst és csipet szerecsendiót. (Aki akarja még fűszerezheti csipetnyi őrölt fahéjjal, vagy citromhéjjal is.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen papírvékonyságúra kinyújtjuk. Kb. 12 cm-es széles sávokra vágjuk. A csíkok felső felére, egymástól egyenlő távolságokra 1-1 ek tölteléket helyezünk, úgy, hogy közben hagyjunk kb 1 ujjnyi helyet a halmok között. Óvatosan beborítjuk a tésztacsík másik felével. A töltelékek széleinél kissé lelapogatjuk és derelyvágóval kivágjuk. Ugyanezt megismételjük az összes tésztalappal is.
Sós, forrásban levő vízben kifőzzük, leszűrjük.
Tálaláskor olvasztott vajjal megöntözzük és a maradék sajttal megszórjuk.
*Mostarda di Mantova
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs (körte+alma+birsalma)
50 dkg cukor
1-1,5 ek jó minőségű, csípős mustár
A gyümölcsöket meghámozzuk, magházakat kivágjuk, egyenlő darabokra vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot és 24 órát állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, a szirupot felforraljuk és még melegen újra a gyümölcsre öntjük. Újabb 24 órát nyugton hagyjuk.
Ezt a műveletet még  kétszer megismételjük. (Megéri a macera! A végén nagyon finomat kapunk!)
Ezután a szirupot a gyümölccsel röviden felfőzzük (kb. 10 percig). Ha nagyon sok a lé, akkor a gyümölcsöt vegyük ki és a szirupot addig forraljuk, míg megfelelően sűrű lesz.
 Az utolsó forralásnál hozzáadjuk a mustárt. Kóstolgatni kell, inkább legyen csípős, mint édes. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Főtt és sült húsok  kiváló kisérője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése