Rezept unten auch auf Deutsch
Valami nagyon finomba csaptam bele, mikor a nyaralásról hozott toszkánai pecorino (Pecorino Toscano) sajthoz kerestem nyárhoz illő receptet.
Az erdmény egy igazán gyors, komplikáció mentes, különleges finomság! Hátulütője csupán a sütő. Sajnos, ezt nem lehet kihagyni... de, kissé hűvösebb napon, mikor a higany szála nem ugrik 30 fok fölé, mindenképpen érdemes.
Mondhatom, igazi csoda kerekedett belőle. Egy kis fantáziával pedig, akár másfajta hallal és sajttal is (lehetőleg juhtejből, esetleg kevert tejből, készített sós keménysajt legyen!), valószínűleg szintén remekre sikeredik...
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj+ valamennyi a tűzálló forma kikenéséhez
15 dkg pecorino sajt (alternatíva pl. Grana Padano, parmezán...)
5 dkg zsemlemorzsa
2 ek friss kakukkfű
4 szelet tőkehalfilé (mélyhűtött, felolvasztva)
só, bors
1 fej hagyma
1 piros kalifornia paprika
kb. 1,3 l csirke alaplé
2 ek olívaolaj
25 dkg rizottó rizs
1 dl száraz fehérbor
1 tk sáfrány (elmaradhat)
A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
A 5 dkg vajat felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük.A megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a zsemlemorzsát, 1 ek kakukkfüvet és a lereszelt sajt 2/3-ad részét (10 dkg). A legjobb, ha kézzel kissé összegyúrjuk, majd két darabka sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy 4 halszelet nagyságú alakzatot vághassunk ki belőle.
A halfiléket leöblítjük, papírtörlővel szárazra itatjuk, sózzuk, borssal beszórjuk. Egy vajjal vékonyan kikent tűzálló tálba fektetjük. A sajt-zsemlemorzsa massza-darabokat egyenként a filékre helyezzük, a tálat a sütőbe toljuk (alulról a 2. sínre), ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a rizottót.
Az alaplét felforraljuk. A meghámozott és felaprózott hagymát megdinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra felkockázott paprikát. Rövid ideig együtt pároljuk, majd a rizst is hozzákeverjük. 1-2 percig együtt pirítjuk. Óvatosan felöntjük a borral és belekeverjük a sáfrányt. Annyi alaplét öntünk alá, hogy beborítsa, majd fedő alatt kb. 25 perc alatt készre főzzük. Közben állandóan kevergetjük és a forró alaplével ismételten felöntjük, hogy le ne tapadjon a fazék aljára.
A maradék vajat (5 dkg) és a maradék sajtot a rizottóba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borssal fűszerezzük.
A kész halat a rizottóra helyezzük, megszórjuk a maradék kakukkfűvel és azonnal tálaljuk.
***
Zutaten für 4 Personen:
100
g
Butter
150
g
Pecorino (alternativ Grana Padano)
50
g
Semmelbrösel
2
EL
Thymianblätter
4
aufgetaute Kabeljaufilets
Salz, schwarzer Pfeffer
1 Zwiebel
1
roter Paparika
ca. 1,3
l
Hühnersuppe
2
EL
Olivenöl
250
g
Risottoreis
100
ml
trockener Weißwein
1
TL
Safran
Das Backrohr auf
210 Grad vorheizen.
50 g Butter schmelzen. Käse reiben.
Butter mit Bröseln, 1 EL Thymian und
zwei Dritteln vom geriebenen Käse zu
einer festen Masse vermischen. Die
Masse zwischen zwei Lagen Backpapier
mit einem Nudelwalker dünn ausrollen
und in 4 Stücke schneiden, die auf die
Fischfilets passen. Filets kalt abspülen,
trocken tupfen, salzen und pfeffern.
In eine Auflaufform legen. Mit der Käsemasse
belegen. Auf zweiter Schiene
von unten ca. 20 Minuten garen.
Währendessen die Zwiebel schälen und fein würfeln.
Paprika
putzen und in ca. 5 mm große
Würfel schneiden. Suppe aufkochen. Öl
in einem Topf erhitzen, Schalotten und
Paprika darin anschwitzen, Reis unterrühren
und mit anschwitzen. Mit Wein
ablöschen und Safran dazugeben. Reis
mit etwas heißer Suppe bedecken und
ca. 25 Minuten bissfest garen, dabei immer
wieder mit heißer Suppe bedecken
und häufig umrühren.
Restliche Butter (50 g) und restlichen
geriebenen Käse unter das
Risotto rühren. Mit Salz und Pfeffer
abschmecken.
Risotto mit Kabeljau anrichten, mit
restlichem Thymian (1 EL) garnieren
und servieren.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése