kedd, június 13, 2017

Diós szelet meggybojttal

Pünkösdkor tett erdélyi utunk alkalmából kedves ismerősök meghívásának téve eleget, jobbnál jobb házias finomságokat kóstolhattunk, úgy, mint a csorbaleves, báránypörkölt, kapros káposztasaláta. Mindennek a megkoronázása a háziasszony speciális diós süteménye volt, amit hazaérkezésünk után én is azonnal megsütöttem. Kicsit variáltam igaz rajta, de azt hiszem, nem vált kárára. Hogy teljes legyen a siker, nagykörűi frissen szedett meggy került a tetejére...
Kizárólag nem diétázóknak ajánlom!
Hozzávalók egy 30x34-es tepsihez:
30 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált dió+valamennyi, megszórni a tetejét
1/2 citrom kinyomott leve
6 tojás
10 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só
annyi magozott meggyszem, ahány szelet sütemény
A 20 dkg vajat habosra keverünk 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral és beledolgozzuk a vajas masszába a darát dióval és citromlével együtt.
A sütőt  180 fokra előmelegítjük.
A szétválasztott tojások fehérjét csipe sóval kemény habbá verjük és óvatosan, hogy össze ne törjön összevegyítjük a tésztamasszával, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és a sütő középső sínére toljuk. Kb. 20-25 percig elősütjük, míg enyhén színt kap. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját habosra verjük  10 dkg porcukorral és az elősütött tésztára kenjük. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük. (Kb. 10-15 perc.)
A maradék 10 dkg vajat habosra keverjük 5 dkg porcukorral és a langyos tésztára kenjük, örölt dióval jól meghintjük.
Egy éjszakát pihenni hagyjuk (nem kell letakarni), majd másnap jó éles késsel méretes kockákra szeleteljük (óvatosan, nagyon törik a tető!) és mindegyik közepébe egy szem meggyet, vagy cseresznyét ültetünk.
Jellemzője, hogy nagyon hamar fogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése