szerda, október 08, 2014

Mogyorós, "Panna-cotta" piskótatekercs/Haselnuss-"Panna-cotta"-RouladRezept auch auf Deutsch
A lekváros piskótatekercs nem túlzottan vonzott eddig, de ez a mogyorós, un. "panna cotta" krémmel töltött, nagyon megfogott. A tésztája is igazán jól sikerült, nagyon finom és könnyű. Minden szelet tetejét megfejeltem néhány szem szederrel és rácsorgattam egy kanálka áfonyalekvárt. Mit mondjak? Mindenki elégedett volt az eredménnyel.
Hozzávalók 1 piskótatekercshez:
4 tojás
12 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
9 dkg liszt (én fele sima-, fele réteslisztet használtam)
5 g kakaópor
4 lap zselatin
2 dl tej
4 dkg darált mogyoró
2 dl tejszín
szeder/áfonya és ezek lekvárjai
A sütőt 180 fokra előmelegítem (alsó/felső sütés) és egy tepsit sütőpapírral kibélelek.
A piskótatekercshez a tojásokat (egyben!) kézi keverővel 2 perc alatt habosra verem. Hozzáadok 8 dkg kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és ezekkel további 4 percig tovább verem, míg krémes állagú habot kapok. A lisztet röviden belekeverem és a tésztát a sütőpapírra simítom. A tepsit a sütő középső sínébe tolom és 10 perc alatt világosbarnára sütöm a tésztát.
Miután kivettem a sütőből, vékonyan megszórom a kakaóporral, ráhelyezek egy második sütőpapírt (teljesen betakarja a tésztát) és gyors mozdulattal egy nagyobb vágódeszka, vagy tálca segítségével kiborítom. (A kakaós fele így alulra kerül.) A felső sütöpapírt óvatosan lehúzom róla. (Kevés hideg vízzel bekenem a papírt, aztán húzom csak le. Így nem ragad a tészta rá.) A meleg piskótalapot az alsó sütöpapírral feltekerem és hülni hagyom.
Közben a krémhez a zselatinlapokat 4 percre hideg vízbe beáztatom. A tejet egy edényben felforralom, a mogyorót beleszórom és 3 percig nyugton hagyom. A zselatint kinyomkodom és a mogyorós forró tejben feloldom. A maradék 4 dkg cukrot hozzákeverem a másik csomag vaníliás cukorral. Lehűtöm a krémet, hogy megdermedjen. 
A tejszínt keményre felverem, a megdermedt krémet simára keverem és a tejszínhabot beledolgozom.
A kihűlt piskótatekercset kiterítem (a sütöpapírt alatta hagyom), a krémet egyenletesen rákenem, 5 percre hidegre teszem, hogy a krém megdermedjen rajta. Ezután a tésztát feltekerem (a papír nélkül) és a sütőpapírba belecsomagolom. A papír végeit lezárom/megcsavarom és az egészet legalább 1 órára a hűtőbe teszem.
A tekercset kicsomagolom a sütőpapírból, 1-2 cm-es szeletekre vágom és minden szeletre teszek a gyümölcsből és a lekvárból.

***

Zutaten für 1 Roulade:
4 Eier
120 g Kristallzucker
2 Pkg. Vanillezucker
90 g Mehl, universal
5 g Kakaopulver
4 Blatt Gelatine
200 ml Milch
40 g gemahlene Haselnüsse
200 ml Obers
250 g Heidelbeeren/Brombeeren
2 EL Heidelbeermarmelade
Backrohr auf 180 ºC (Ober-/Unterhitze) vorheizen. Ein Backblech mit Backpapier auslegen.
Für den Biskuitteig die Eier mit dem Mixer 2 Minuten schaumig schlagen. 80 g Zucker und 1 Pkg. Vanillezucker zugeben und weitere 4 Minuten schlagen, bis ein cremiger Schaum entstanden ist. Das Mehl kurz unter den Schaum rühren und den Teig gleichmäßig auf das Backpapier streichen. Auf mittlerer Schiene 10 Minuten hellbraun backen und aus dem Rohr nehmen.
Den Biskuit mit Kakaopulver dünn bestreuen, Backpapier drauflegen, umdrehen. Das obere Backpapier mit kaltem Wasser bestreichen und vorsichtig vom Biskuit abziehen. Die warme Biskuitplatte mit dem Backpapier aufrollen und auskühlen lassen.
Für die Creme die Gelatine ca. 4 Minuten in kaltem Wasser einweichen. Milch in einem Topf erhitzen, Haselnüsse hineinstreuen und 3 Minuten ziehen lassen. Gelatine ausdrücken und darin auflösen. Den restlichen Zucker (40 g) sowie die restliche Packung Vanillezucker zugeben, den Topf in Eiswasser stellen und gelieren lassen. Währenddessen das Obers steif schlagen. Die gelierte Creme glatt rühren und das Schlagobers unterziehen.
Die Biskuitplatte ausrollen (das Backpapier nicht entsorgen), die Creme gleichmäßig darauf verstreichen, 5 Minuten kalt stellen und fest werden lassen. Danach die Platte mit der Creme aufrollen, in das Backpapier wickeln, die Enden verdrehen und mindestens 60 Minuten kalt stellen. Die Roulade aus dem Backpapier wickeln, in ca. 1-2 cm dicke Scheiben schneiden.
Die Heidelbeeren/Brombeeren auf den Scheiben verteilen. Die Marmelade in einem Topf erwärmen, die Heidelbeeren/Brombeeren damit beträufeln und die Biskuitscheiben servieren.

Quelle: Frisch Gekocht April/2014

2 megjegyzés:

 1. Kitunoen nez ki. Nagyon megszeretnem proballni ♡
  Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nemcsak kinézetre, de ízre is kitünö! Garantálom, ízleni fog!

   Törlés