péntek, szeptember 26, 2014

Sütőtök-krémleves tökmagolajos kenyérkockával/Kürbiscremesuppe mit Kernöl-Brotwürfel

Recept unten auch auf Deutsch

Mikor beköszönt az ősz, menetrendszerűen sütőtök a konyhai nagy kedvenc. Annyiféle kapható, számtalan méretben és színben kínálják magukat, az ember csak kapkodja a fejét a piacon. Elkészítése sokféleképpen variálható. Lehet leves, rétes tölteléke, lapcsánka vagy éppen édes desszert. Ez a leves már egy sokadik variáció mióta blogot vezetek, de biztos vagyok benne, hogy ez is sokak kedvére lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg sütőtök, hámozva (pl. Hokkaido vagy pézsmatök)
2 kisebb méretű krumpli, meghámozva
1 fej hagyma, finomra vágva
1 ek curry por
1 ek gyömbér por (esetleg friss, hámozva, apróra vágva)
2 ek olívaolaj
tökmag
a kenyérkockához:
1 ek tökmagolaj
3-4 szelet barna kenyér
1 fokhagymagerezd
A tököt és a krumplit felkockázom. Az olajat egy fazékban felforrósítom és a hagymát üvegesre dinsztelem benne. Belekeverem a curry- és gyömbér port. Hozzáadom a burgonyát és a tököt és 1 l vízzel felengedem. Sóval megszórom. Tetővel 20 percig főzöm. Kissé lehűtöm és pürésítem. Szükség esetén utána fűszerezek.
Ha szükséges újra melegítem a tálalás előtt.
A kenyeret kockákra vágom.  Egy serpenyőben valamennyi tökmagolajat fellangyosítok és a kenyérkockákat a finomra aprított fokhagymával megpirítom.
A levest tálkákba merem és a tökmagolajos kenyérkockákkal és a tökmaggal megszórva kínálom. (Aki akarja rálocsolhat még egy kevés tökmagolajat.)

***

Zutaten für 4 Personen:
500 g Speisekürbis, geschält (zB.Hokkaido oder Muskat)
2 kleine Erdäpfel, geschält
1 Zwiebel, fein gehackt
1 EL Currypulver
1 EL Ingwerpulver
Salz
2 EL Olivenöl
Kürbiskerne zum Bestreuen
Kürbiskernöl-Croutons:
1 EL Kürbiskernöl
  3-4 Scheiben Schwarzbrot (gewürfelt)
1 kleine Knoblauchzehe, fein gehackt
Kürbis und Erdäpfel in Würfel schneiden. Öl in einem Topf erhitzen und Zwiebel darin glasig anschwitzen.
Curry und Ingwer dazugeben und umrühren. Kürbis- und Erdäpfelwürfel in den Topf geben und mit ca. 1 l Wasser aufgießen. Salzen. Bei geschlossenem Deckel ca. 20 Minuten köcheln lassen. Dann von der heißen Platte nehmen und etwas überkühlen. Pürieren und nochmals erwärmen.
In einer kleinen Pfanne etwas Kürbiskernöl erhitzen und die vorgeschnittenen Schwarzbrotwürfel mit feingehackten Knoblauchstückchen anrösten.
Die Kürbissuppe in Suppenschalen anrichten, Croutons und Kürbiskerne darüberstreuen, mit Kürbiskernöl beträufeln und sofort servieren.
Quelle:ichkoche.at

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése