csütörtök, június 12, 2014

Zöldborsós spárgaragu halpogácsával/Spargelragout mit Zanderlaibchen

Rezept unten auch auf Deutsch

Spárga, spárga és spárga... Amíg van a piacon, hetente többször is készítem, nem tudok betelni vele. Most egy hal-pogácsával párosítva, amihez fogast (süllőt?) sikerült vennem. Nagyon bejött, azt hiszem másfajta halból is hasonlóan jó.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg spárga (zöld vagy fehér, de lehet vegyesen is)
15 dkg creme fraiche, vagy tejföl
1 tk dijoni mustár
1 tk étkezési keményítő
10 dkg zöldborsó
1 ek citromlé
1 ek friss tárkony, összeaprítva
25 dkg fogasfilé (bőre nélkül)
3-4 szelet toastkenyér
6 ek tej
1/2 tk bio-citrom héja (lereszelt)
1 ek kapor
1 tojás
1-1 ek vaj, olívaolaj
A spárgát megtisztítom (ha szükséges meghámozom) és 2 cm-es darabokra vágom. 1 l enyhén sós, cukros vízben puhára főzöm, leszűröm, a levét közben felfogom és félreteszem.
Egy serpenyőben a vajat és olívaolajat felforrósítom, a spárgát röviden megkapatom benne és felöntöm a félretett főzőlével. A keményítővel kissé besűrítem, majd hozzákeverem a creme fraice-t és a mustárt. Beleadom a zöldborsót és 5 percig alacsony hőmérsékleten együtt rotyogtatom. Citromlével, tárkonnyal, sóval és borssal fűszerezem.
A halfilét összeaprítom, a toastkenyér héját levágom és beáztatom a tejbe. Kinyomkodom alaposan és összekeverem a citrom héjjal, összevágott kaporral és tojással. Megsózom, megborsozom. A masszából pogácsákat formálok és 1-1 ek vaj-olívaolaj keveréken közepes hőmérsékleten mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A spárgaraguval és petrezselymes burgonyával kínálom.
***
4 Portionen:
500 g Spargel (grün und weiß) 
150 g Creme fraiche
1 TL Dijon Senf
1 TL Speisestärke
100 g Erbsen
1 EL Zitronensaft
1 EL Estragon
250 g Zanderfilet (ohne Haut)
3 Scheibe Toast
6 EL Milch
1/2 TL Bio-Zitronenschale
1 EL Dille
1 Ei
Spargel putzen, schälen und 2 cm Stücke schneiden. Abschnitte in 1 l Wasser weich kochen.Fond abseihen.
In eine Pfanne je 1 TL Butter und Olivenöl erhitzen, Spargel darin kurz anbraten, mit Fond aufgießen. Creme fraiche, Senf und Stärke verrühren und in den Fond rühren. Erbsen zugeben und 5 Minuten mitkochen, mit Zitronensaft, Estragon, Salz, Pfeffer abschmecken.
Zander klein schneiden, Toastbrot entrinden, in der Milch einweichen. Gut ausdrücken, mit den restlichen Zutaten vermischen, salzen und pfeffern.
Aus Masse Laibchen formen, in je 1 EL Butter und Öl bei mittlerer Hitze beidseitig fertig braten. Mit dem Spargelragout und Erdäpfeln servieren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése