szerda, április 09, 2014

Gölödin, illetve krumpligombóc leves/Kartoffelknödel-Suppe

Rezept unten auch auf Deutsch

Az elmúlt hetek egyik nagy felfedezése volt, mostani szájízemnek való. Főzés közben gyerekkorom  ugrott be, mikor nagymamám a beteg unoka állapotán (vagyis rajtam) köménymagos levessel akart segíteni.  Akkor nagyon utáltam... Persze a gölödin csak a köménymagban párhuzamos az akkori levessel, egyébként semmi "rokonság" nincs köztük.
Végül is néhány egyszerű alapanyagból finomat, és tartalmasat főztem. Az eredmény magáért beszélt.

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lisztes krumpli
3 ek repceolaj
2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény, tetszés szerint (én nagyon szeretem, tettem bele 1 teáskanállal)
1 tk piros paprika
1 vöröshagyma
2-2 sárga- illetve fehérrépa
2-3 dkg vaj
8 ek liszt (illetve, amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
marék petrezselyem

A meghámozott és felkockázott burgonyát 1,2 l enyhén sós vízben puhára főzöm. Közben a megtisztított és felaprított hagymát az olajon megpirítom és hozzákeverem a zúzott fokhagymát és köménymagot. Lehúzom a tűzről és megszórom a pirospaprikával. A megfőtt burgonyát leszűröm, a főzőlével felöntöm a paprikás hagymát, sózom és puhára főzöm benne a megtisztított, felkarikázott sárga- ill. fehérrépát.
A a gombócokhoz a krumplit áttöröm, sózom, hűlni hagyom. összegyúrom a vajjal, tojással és a liszttel (tehető bele egy kis aprított petrezselyem is). Formázható tésztát kell, hogy kapjak. (Érdemes egy próbagombócot kifőzni. Ha szükséges, a tésztához további lisztet adok.) Nedves kézzel kis gombócokat formázok, amiket a forró levesben készre főzök. (Akkor jó, ha feljönnek a leves tetejére.) Táláskor megszórom felaprított petrezselyemmel.
***
Einfach, vegetarisch und günstig!
Zutaten für 4 Personen:
400 g mehlige Kartoffeln
3 EL Rapsöl
2 Knoblauchzehen 
Kümmel aus der Mühle
1 TL Paprikapulver
1 Zwiebel
2-2 Karotten und Petersilienwurzel, in Scheiben geschnitten
20-30 g Butter
8 EL Mehl
1 Ei
Petersilie
Salz
In 1,2 l Salzwasser die geschälten und würfelig geschnittenen Kartoffeln weich kochen. Abseihen, dabei das Kochwasser behalten und noch heiß durchpressen.
Die geschälten Zwiebeln und die Knoblauchzehen fein hacken, in Öl leicht rösten und Kümmel hinzufügen.
Vom Feuer nehmen und Paprika (edelsüß) beigeben. Mit dem Kochwasser bedecken, salzen, das Gemüse zugeben und gar kochen.
Kartoffeln, Salz, Ei, Butter und Mehl vermischen, zu einem glatten Teig verkneten. (Ein kleines Probeknöderl kochen. Falls der Teig zu weich ist, etwas Mehl beigeben.) Mit angefeuchteten Händen kleine Knödel formen und in der Suppe fertig kochen. Die Knödel sind fertig, wenn sie oben schwimmen.  Vor dem Servieren viel Petersilie drüberstreuen.

3 megjegyzés: