szerda, április 30, 2014

Gombás-pórés krumplileves/Erdäpfelsuppe mit Champignons und Lauch

Rezept unten auch auf Deutsch

Egyszerű, elronthatatlan, mindenkor sikeres...
Elsősorban a kalács-szívecske volt, ami mindenkit megkapott, persze a leves sem mellőzendő.  Anyák napja közeledtével kedves meglepetés lehet egy ebéd alkalmával...
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lisztes krumpli
1 hagyma
2 ek olívaolaj
800 ml zöldség alaplé
200 ml tejszín
A belevalóhoz:
30 dkg sampinyon (champignon) gomba (vagy bármilyen erdei gomba)
5 dkg póré
2 ek vaj
4 szelet kalács
A krumplit és a hagymát meghámozom, a hagymát apró, a krumplit nagyobb kockákra (kb. 1 cm) vágom. Az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát és felöntöm az alaplével. hozzáteszem a krumplit és 1/2 óra alatt puhára főzöm. A főzőidő lejárta előtt kicsivel belekeverem a tejszínt és a levest pürésítem. Megsózom, megborsozom.
A gombát letisztítom, ha szükséges megpucolom és lapjára felszeletelem. A pórét hosszába félbevágom, megmosom és 1/2 cm széles szeletekre vágom. A forró vajon a gombát a póréval sűrűn kevergetve megpirítom, fűszerezem.
A belevalóhoz a kalács szeletekből szívecskéket szúrok ki  és a maradék 1 ek vajon, amit előtte habosra forrósítok, aranybarnára kisütöm. Papírkendőn a felesleges zsiradékot leitatom róla. A levest a gombás póréval és a kalács-szívecskékkel forrón tálalom.

***
Zutaten für 4 Personen:
400 g mehlige Erdäpfel
1 Zwiebel
2 EL Olivenöl
 800 ml Gemüsesuppe
200 ml Schlagobers
300 g Champignons
50 g Lauch
2 EL Butter
4 Scheiben Hefezopf
Erdäpfel und Zwiebel schälen. Zwiebel klein, Erdäpfel ca. 1 cm große Stücke schneiden. Zwiebel in Olivenöl glasig anschwitzen und mit Suppe aufgießen. Erdäpfel zugeben und weich kochen (ca. 15 Minuten). Gegen Ende der Garzeit Obers unterrühren. Suppe mit der Stabmixer fein pürieren, mit Salz und Pfeffer würzen.
Für die Einlage Champignons putzen und vierteln oder blättrig schneiden. Lauch längst aufschneiden, waschen und in 0,5 cm breite Scheiben schneiden. Champignons und Lauch in 1 EL von der Butter anbraten, mit Salz und Pfeffer würzen.
Aus den Hefezopfscheiben Herzen ausstechen. Übrige Butter bis zum Aufschäumen erhitzen. Herzen darin beidseitig goldbraun braten. Herausheben uns auf Küchenpapier trockentupfen. Suppe mit der Einlage anrichten und mit der Herzen garniert servieren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése