péntek, július 26, 2013

Szarvasgombás édesburgonya csőben sütve/Süßkartoffel-Gratin mit Trüffeln

(Rezept unten auch auf Deutsch)

A napokban sikerült hozzájutnom friss, ping-pong labda nagyságú szarvasgomba darabkához. Nagy öröm a háznál és még nagyobb gond... Mi legyen belőle, hogy valóban emlékezetes maradjon? Fogós kérdés, ami sürgős válaszra vár. Keresgélve a neten, rátaláltam Gabojsza receptjére, ami már első olvasatra is nagyon hívogatónak tűnt. Kisebb módosításokkal elkészítve aztán, valóban emlékezetes vacsorát kínált. Én a vajrépát felcseréltem édesburgonyára, több salottát és tejszínt, valamint a végén egy adag mozzarellát tettem hozzá. Fenséges volt!

Hozzávalók:
vaj a tál kivajazásához
2 nagy darab édesburgonya
1-2 fej salotta (nagyságtól függően)
kb. 8 hajszálvékony szarvasgomba szelet
3,5 dl tejszín
só, bors
20 dkg mozzarella
Az édesburgonyát meghámozom és vékonyan felszeletelem. A lehéjazott salottát vékony karikákra vágom.  Egy kivajazott tűzálló tálba szépen belesorakoztatom az édesburgonya szeleteket, megszórom a salotta karikákkal és a szarvasgomba szeletekkel. A tejszínt sózom, borsózom és ráöntöm a gombás édesburgonyára. A vastagabb darabokra szeletelt mozzarellával befedem, alufóliával letakarom és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm. Ekkor leveszem róla a fóliát és még 5 percig a sütőben hagyom. Baguette-l tálalom. Elképesző ízvilág...

Ein paar Tage vorher hat man mir eine Trüffel verehrt - ein kulinarisches Abenteuer...
Zutaten:
2 große Stück Süßkartoffeln (geschält)
1-2 Schalotte
ca. 8 feine Trüffelscheiben
3,5 dl Schlagobers
Salz, Pfeffer
200 g Mozzarella
Süßkartoffeln in dünne Scheibe schneiden. Schalotte abziehen und fein schneiden. Gratin-Form ausbuttern, Süßkartoffeln dachziegelartig in die Form schichten und mit Schalotten- und Trüffelscheiben bestreuen.  Schlagobers salzen, pfeffern und so auf den Kartoffeln verteilen, dass sie davon bedeckt sind.  Mozzarella-Scheiben drauflegen, mit Alufolie abdecken und im vorgeheizten Ofen bei 190 Grad ca. 30 Minuten  backen. Folie entfernen und noch 5 Minuten im Backrohr ziehen lassen. Mit Baguette servieren.

3 megjegyzés:

  1. Ez sokkal jobb lehetett, mint a vajrépás változat! Amint lesz édesburgonyám, ki is próbálom én is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom, hogy igaz-e, de nem kaptam most vajrépát, ezért esett a válsztásom az édesburgonyára :-)

      Törlés
  2. Ez nagyon finom :) Ja, és a tortát is láttam :) Remélem ízlett a Szervezőnek!

    VálaszTörlés