csütörtök, március 14, 2013

Spárgakrémleves citromos olívaolajjal

Bár még sehol sincs a spárgaszezon, a múlt hétvégén örömömre hozzájutottam az idei első 1/2 kilóhoz. Természetesen levesként végezte, hiszen ez már tradíció nálunk, hogy a szezon első spárgája mindig ebben a formában kerül az asztalra...
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spárga (fehér)
só, cukor
1 tk vaj
1 fej salotta hagyma, megtisztítva, apróra vágva
4 dkg vaj
2 dl tejszín
bors
őrölt szerecsendió
citromos olívaolaj
A spárgaszálakat megmosom, meghámozom és kb. 2 cm-es darabokra vágom. A levágott héjat nem dobom ki, hanem egy fazékban 1 l vízzel felöntöm. Sózom, borsózom, hozzáadom az 1 tk vajat és 10 percig gyenge tűzön főzöm. Ezután félrehúzom, 20-30 percig pihentetem, majd leszűröm.
Az apróra vágott salottát vajon üvegesre pirítom és a feldarabolt spárgát pár perc alatt megpárolom benne. (3-4 spárgafejet, a spárga csúcsos végét, félreteszek.) A spárgalével  és a tejszínnel felöntöm és felforralva 15-20 percig főzöm. A megfőtt levest turmixgépben, vagy kézi mixelővel pürésitem, és egy szitán keresztülszűröm. Sózom, borsózom (ha szükséges, kevés cukrot adok hozzá) és szerecsendióval fűszerezem. A félretett spárgafejeket hosszába félbevágom és még 5-10 percig a levesben hagyom puhulni.
Tálaláskor kevés citromos olívaolajat csepegtetek a tányérba mert levesre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése