péntek, március 08, 2013

Almakompót leveles tésztán/Apfelkompott auf Blätterteig

Rezept unten auch auf Deutsch
Múlt hétvégei sütés és máris abszolút kedvenc. Nem túl édes, igencsak üdítő desszert. Nagyon látványos, mutatós és igazán könnyű elkészíteni.
Hozzávalók (6 db 10 cm átmérőjű  tortácskához):
1 csomag leveles tészta (27 dkg)
70 dkg alma
1 vanília rúd
100 ml fehérbor
10 dkg cukor
2 kisebb alma
4 dkg vaj
2 ek porcukor
Az almákat meghámozzuk, negyedeljük és kivágjuk a magházat, majd feldaraboljuk. A vaníliarudat hosszába bevágjuk és a belsejét egy késsel kikaparjuk. A bort a cukorral, vaníliarúddal és annak kikapart belsejével felfőzzük egy fazékban. Az almadarabokat hozzáadjuk és közepes hőmérsékleten puhára főzzük. Kihűtjük. A vaníliarudat kivesszük.
A sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegítjük.
A kiterített leveles tésztából 6 kerek lapocskát (10 cm átmérő) szúrunk ki, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket. A maradék tésztából vékony csíkokat vágunk, amiket a korongok széleire fektetünk. Végül  az almakompótot a korongok közepébe halmozzuk.
A maradék 2 almát is meghámozzuk, negyedeljük és kivágjuk a magházakat. A negyed almákat nagyon vékonyan felszeleteljük és az almakompót halmokat befedjük velük, lehetőleg úgy, hogy csúcsot képezzenek.
A vajat felolvasztjuk és óvatosan az almaszeletekre kenjük, végül porcukrot szórunk rájuk.
12-15 percig az előmelegített sütőben készre sütjük.
A kész almakorong nagyon jól bírja a mélyhűtést. Felhasználás előtt 1 órát hagyjuk felolvadni és a recept szerint süssük készre.

***

Trends kommen und gehen, der Apfelkuchen aber bleibt immer ein Renner.
Zutaten für 6 Stück:
1 Packung Blätterteig (270 g)
700 g Äpfel
1 Vanilleschote
100 ml Weißwein
100 g Zucker
2 kleine Äpfel
40 g Butter
 2 EL puderzucker
Fürden Belag Äpfel schälen, vierteln und entkernen. Apfelviertel in Stücke schneiden. Vanilleschotelängst aufschneiden und das Mark auskratzen. Wein mit Zucker, Vanilleschote und -mark in einem Topf zum Kochen bringen. Die Apfelstücke hinzugeben und bei mittlerer Hitze weich kochen. Das Apfelkompott abkühlen lassen.
Den Backofen auf 200 Grad vorheizen (Heißluft 180 Grad).
Aus dem Teig 6 runde Platten (10 cm Durchmesser) ausschneiden. Die teigkreise auf ein Backblech (mit Backpapir belegt) legen.
Das Apfelkompott bergförmig in die Mitte der einzelnen Teigkreise geben, und aus dem restlichen Teig dünne Streifen schneiden, und diese auf den Rand der runden Platte legen.
Den Äpfel schälen, vierteln, und entkernen. Die Apfelviertel in dünne Spalten schneiden und dachziegelartig auf das Apfelkompott legen, sodass eine Kuppel entsteht.
Butter zerlassen. Die Apfelspalten damit beträufeln und mit etwas Puderzucker bestäuben. Die Apfeltörtchen 12-15 Minuten backen.
Die Apfeltörtchen lassen sich sehr gut vorbereiten. Du kannst sie ungebacken einfrieren. Vor der Verwendung auftauen lassen und wie im Rezept schrieben, fertig backen.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki egyszer ettem már hasonlót, de elkészíteni nekem nem sikerült, elázott a tészta nem volt ropogós. A Tied nagyon nagyon jól néz ki!!Biztosan finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, a "kompót"-ot jó sokáig fözöd, hogy szinte semmi lé ne maradjon. Akkor nem ázik el a tészta. Jó sütögetést! Írtó könnyü, tényleg...

      Törlés