csütörtök, május 17, 2012

Szűzérme zellerpestoval és rókagombás crostinivel

A március és június közötti időszak hozza az első szezont, az első gombászati csúcsidőt. Igaz, mi nem szedjük, csak esszük... Ez a kép és recept még tavalyról fennakadt a hálón, valahogy elmaradt a posztolása. Most bepótolom az elmaradást, előkészülve a gombászó időszakra...

Hozzávalók:
8 sertés szűzérme (á 10 dkg)
2 ek repceolaj
bors
a pestohoz:
50 dkg szárzeller, más néven halványítózeller (németül Stangensellerie nem a normál zeller, hanem csak kis gumóval, nagy levelekkel)
1 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán sajt
150 ml olívaolaj
5 dkg fenyőmag
a rókagombás, pirított kenyérszeletkékhez (crostinihez):
30 dkg rókagomba
10 dkg baguette
1 ek repceolaj
1 ek vaj
1 csomag zsázsa
só, bors
A szűzérméket sózom, borsózom és félreteszem. A zeller külső szárait letördelem és további felhasználáshoz elteszem. A belső világos szárakat (kb 25 dkg) megmosom és a leveleikkel együtt összedarabolom. A fokhagymát megtisztítom és durvára vágom. A parmezánt lereszelem és az összes pestohoz valót egy aprítóba teszem, hozzáöntöm az olívaolajat, mellédobom a fenyőmagot és finomra pürésítem. Egy tálkába öntöm, sózom.
A rókagombát háztartási papírtörlővel megtisztítom, a szárak végeit levágom. A baguette-et felszeletelem és egy kenyérpirítóban (toaster) aranybarnára pirítom. 1 ek olajat és a vajat egy serpenyőben felforrósítom és a rókagombát 1 percig pirítom benne, sózom, borsózom és elosztom a baguette szeleteken.
A serpenyőt egy papírtörlövel kitörlöm és 2 ek olajat  felforrósítok benne.   A szűzérméket belehelyezem és mindkét oldalukat 1-1 percig erős lángon megpirítom. A hőmérsékletet redukálom, és még kb 2 percig mindkét oldalukat tovább sütöm.
A zsázsát ollóval levágom, megmosom, szárazra rázogatom és a rókagombás toastszeletekre szórom.
A szűzérméket a pestoval és crostinivel tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Na, ezt most nagyon meg kóstolnám:)A róka gombát nagyon szeretem,enni is,és szedni is!:)

    VálaszTörlés