vasárnap, április 29, 2012

Kacsamell narancsszósszal és csöbe sült zellerrel


Ez volt az ebéd, amit a párom szerint, ilyenre sehol sem készítenék(?)... ez egyszerűen utánozhatatlanra sikerült. Elképesztően finom volt, még másnap is.
Hozzávalók:
a kacsához:
6 db kacsamell (á 330g)
2 fokhagymagerezd
1 ek tengeri só
1 ek kakukkfű
1 csipet darált szegfűszeg
a gratinhoz (csőbesütés):
2-3 közepes zellergumó
1/2 citrom leve
1 1/2 ek liszt
500 ml tejszín
1 ek dijoni mustár
1 ek friss kakukkfű levél
20 g vaj
 só
a szószhoz:
2 bió narancs
50 g finom kristálycukor
120 ml frissen kinyomott narancslé
300 ml marhahúslé
30 g vaj
2 tk  friss kakukkfű levél
20 ml vörösbor ecet
200 g zöldbab
A kacsamelleket alaposan megmosom, szárazra törlöm. A bőrét bekockázom. A megtisztított és szétnyomkodott fokhagymát a sóval, kakukkfűvel és szegfűszeggel alaposan összekeverem és a mellek mindkét oldalát alaposan bekenem vele. Lefedem és ebben a marinádban hagyom 1/2 órát.
Közben a sütőt a gratinhoz 180 fokra (alsó, felső sütő) előmelegítem. A zelleregumókat megpucolom és jó vékony szeletekre vágom. A citromszafttal megöntözöm és egy fazékba teszem. Annyi vizet ereszetek rá, hogy éppen befedje és felforralom. Leöntöm róla a vizet és egy kb 20x30-as tűzálló tálba rakom. A lisztet 120 ml tejszínnel simára keverem, a mustárt és a maradék tejszínt is hozzáadom, sózom. A felszeletelt zellert sózom, rászórom a kakukkfű-levélkéket és a tejszínes masszával nyakonöntöm. Vajdarabkákkal megszórom és a sütőben 50-60 percig sütöm, míg puha és aranybarna lesz.
A kacsamelleket a bőrükkel lefelé egy nagy serpenyőbe helyezem, közepes lángon 3 percig sütöm, kissé  megkapatom. Megfordítom, és ezen az oldalán 1 percig pirítom. Megfordítom és újra 3 percig sütöm, míg szép barna színt kap. A zsírt leöntöm róla, egy tálra helyezem, alufóliával betakarom és melegen tartom.
A szószhoz a narancsot forró vízben leöblítem, megszárítom és a héját vékonyan levágom, a narancshúst kifilézem (éles késse kivágom a hártyák közül). Egy serpenyőben a cukrot 2-3 percig karamellizálom, leveszem a tűzről, óvatosan hozzáöntöm a narancslét (vigyázat, spriccel!), visszateszem a tűzre, hozzáadom a narancshéjat és addig keverem, míg a cukor újra felolvad. Hozzáöntöm a marhahúslét, 4-5 percig együtt rotyogtatom, hogy kissé elpárologjon a lé. A vajat darabonként hozzáadom. A narancsfiléket, kakukkfűvet és ecetet is belekeverem. Sózom és a kész szószt melegen tartom.
Közben a zölbabot megmosom, megpucolom és forró, sós vízben 2-3 percig balansírozom. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem.
A kacsamellet vastagabb szeletekre vágom, a narancsszószból hozzákanalazok és a sült zellerrel és zöldbabbal tálalom.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta!Csak egy falatot kérnék szépen:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Az étel, a tálalás, a fotó... Hmmm. :)))))

    VálaszTörlés
  3. Pedig én is szívesen kértem volna... :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem hiányzott valami. Ezért a következőket csináltam.
    3 Ek cukor
    2 narancs meghámozva . A fehér szivacsot leválasztva
    1tk vagy több reszelt gyömbér
    5 dl főző tejszin, vagy 2 dl habtejszinnek való
    só, porcukor
    A cukrot karamellizálom,
    A narancsot turmxban pépesítem
    Hozzáadom a karamellhez a tejszint, és forralom.
    mehet bele a pépesített narancs,gyömbér, só.
    Forralom 3-4 percig,ha elég sűrű leveszem, és vissza a turmixba 5-6 deka vajjal.
    keverem 2 percig, ha kesernyés adok hozzá porcukrot, és kész.Isteni krémes még desszertnek is jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. István, ahány konyha, annyiféle recept. Biztos nagyon finom lett a Tiéd is! Nekem fontos volt, hogy a narancs szeletbe maradon, nem akartam pépesíteni...

      Törlés