szombat, február 25, 2012

Meggyes túrószelet

A túrót nálunk mindenki nagyon szereti... Ennek jegyében készült ez a sütemény is, amit pincetakarítás közben (!), egy ezeréves Tina újságban találtam. A recept talán nem annyira "poros", mint én a rendrakás után voltam.

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
csipet só
1 zacskó vaniliás cukor
25 dkg cukor
5 tojás
7 dkg búzadara
1 zacskó vaniliás pudingpor
1 kg félzsíros tehéntúró
1 üveg meggybefött
porcukor
8 dkg vajat a liszttel, 5 dkg cukorral, 1 tojással és csipet sóval simára összedolgozom. Folpackba csomagolom és 1 órára a hütöbe teszem. Lisztezett deszkán a hütöböl kivett tésztát kinyújtom és egy kb 24x24 cm-es sütöpapírral kibélelt formába helyezem úgy, hogy a széleknél a tésztát felhúzgálom, hogy pereme legyen. A tészta alját villával megszurkálom, hütöbe teszem.
A maradék vajat és cukrot  a vaniliás cukorral kikeverem. 4 tojást szétválasztok. A tojássárgákat egyenként e vajkrémbe dolgozom. Hozzáadom a búzadarával összekevert pudingport és a túrót. A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatosan a masszába dolgozom. Hozzáadom a jól lecsepegtetett meggyet és az egészet a tésztalapra simítom. Elömelegített sütöbe, a legalsó sínre tolom és 175 fokon 1 órát sütöm. a kikapcsolt sütöben még 20 percig pohentetem, majd miután kivettem a formában hagyom teljesen kihülni.Porcukorral meghintve, kockára vágva kínálom.