péntek, június 17, 2011

Töpörtyűs pogácsa sárkányeregetéssel

Bár ez a pogácsa igazán a hűvösebb, barátságtalan téli hónapok jó befűtött szobájának uzsonnája, most mégis a múlt heti nyári piknik egyik rágcsálnivalójának készült. Nikol hívott össze néhányunkat (magyarok, akik Bécsben élnek és blogolnak) egy kellemes partira a Duna szigeten. A kissé szeles idő ellenére, ragyogó hangulat és jókedv kísérte a sárkányeregetős, traccsolós, kártyás összejövetelt. Folyt. köv. mindenképpen...

Hozzávalók a pogácsához:
30 dkg tepertő
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1+1 tojás
2,5 dl kefir (joghurt)
A tepertőt megdarálom, sóval és borssal elkeverem. A lisztet mélyebb tálba szitálom, összekeverem 1 tk sóval, belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáadok 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Lisztezett deszkán összegyúrom, cipót formálok belőle, konyharuhával letakarom és 1/2 órát kelesztem. 
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom és megkenem a tepertőkrémmel.
Összehajtogatom: először  felülről lefelé, majd alulról felfelé, bal harmadát felhajtom a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá. Letakarom, 1/2 óra múlva megismétlem a nyújtást és a hajtogatást (összesen 4-szer, de mindig azonos irányba, hogy leveles legyen).  Kibélelek két sütőlapot sütőpapírral. Az utolsó hajtogatás után kb 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, a tetejét késsel bekockázom és lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrom. A sütőlapokra helyezem őket, tetejüket megkenem a maradék felvert tojással és előmelegített, 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.

7 megjegyzés:

  1. Nagy kedvenc nálunk a tepertős pogi, de eddig csak a pékségből élveztük az ízét... :)
    A sárkányeregetős-beszélgtős délután nagyon jól eshetett, igaz?

    VálaszTörlés
  2. Biztosan nagyon jól sikerült az a délután, a pogácsa szuper jól néz ki, nálunk majdnem tél van! Jól ide is illene, és szeretem is..... csak itt nincs tepertő sajnos.

    VálaszTörlés
  3. mivel az idő délelőtt úgyis kicsit hűvös, és nyárhoz képest barátságtalan volt, a tepertős pogácsa remek választás lett :))

    VálaszTörlés
  4. Remekül sikerült a pogácsád és micsoda gyönyörű ég

    VálaszTörlés
  5. A piknik igazán jól sikerült (pogi nélkül is)! Mindenki tett a terítöre valami ínyencséget. Jó kis társaság kovácsolódott...

    VálaszTörlés
  6. Szuperül néz ki a tepertős pogácsád, gratulálok, biztos nagyon finom is volt. TÉnyleg bosszantóan téle idő van nálatok, a lányom arrafelé jár, majdmeg fagynak a túrista csoporttal. Nekik is jól esne ez a pogi.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Gabi, tényleg fogyott ;-)

    VálaszTörlés