kedd, május 04, 2010

Laskagombás-szalonnás sült krumpli/Kartoffel-Austernpilz Gröstl

Igazából más címet kellene adnom, mégpedig - Az ebéd, ami a konyhakövön landolt. Ugyanis a szombati nagy készülödésben és fejetlenségben, s valamint, hogy gyorsan akartam az asztalra tenni a tálat, rosszul fogtam meg, kicsúszotta kezemböl és dirib-darabra tört. Így aztán persze vele együtt a kész ebéd is a szemétben végezte rövid földi pályafutását. Nagyon oda voltam, miután egy majdnem 30 éves tálról van szó, amit a mamámtól kaptam még a fözési kisérleteim kezdetén. Persze a többiek a benne levö tartalmat siratták, így kénytelen voltam ígéretet tenni az étel ismételt elkészítésére a késöbbiekben. Erre és a szomszédból hozott pizza illatára nyugodtak csak meg a kedélyek és száradtak fel a könnyek (mármint az enyémek).

Hozzávalók 4 személyre:
800 g burgonya
200 g laskagomba
1 nagy fej hagyma
80 g szeletelt bacon/füstölt, húsos szalonna
3-4 szál friss kakukkfü
1/2 dl száraz fehérbor
5-6 ek olaj
só, bors
A krumplit héjastúl enyhén sós vízben pár percig fözöm. Annyira, hogy a villát éppen bele tudjam szúrni. Meghámozom és kb. 3x3 cm-es kockákra aprózom. A laskagombát megtisztítom. (Ezt a gombát nem kell megpucolni, hanem csak le kell vágni a keményebb tönkjeit, és kész. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbevághatjuk.) A hagymát meghámozom és vékonyan felkarikázom. A szalonnát ujjnyi csikokra vágom, gyenge tüzön megsütöm, majd szürölapáttal kiszedem az edényböl. A zsiradékba szórom a hagymát és a gombát, 2 percig pirítom öket, aztán hozzáadom a leöblített, száráról lecsipkedett kakukkfüvet, valamint a bort és fedö alatt további 5 percig párolom. Közben a krumplit felforrósított olajban, sürün rázogatva-kevergetve aranyárgára sütöm. Hozzáadom a szalonnát és a gombát, sózom, borsózom, lazán összekeverem, végül egy tálba szedem. Ha szükséges a sütöben pár percig még lehet pirítani. (Ez volt a vesztem, mert mikor kiemeltem a sütöböl, csúszott ki a kezemböl az egész...).


Kartoffelklassiker mit feinen Pilzen und deftigem Speck...
Zutaten für 4 Personen:
800 g festkochende Kartoffeln
200 g Austernpilze
1 Zwiebel
80 g geräucherter Speck
3-4 frische Thymianzweige
1/2 dl trockener Weißwein
5-6 EL Öl
Salz, Pfeffer
Die Kartoffeln waschen und in Salzwasser halbgar kochen. Inzwischen Zwiebel schälen und in dünne Scheiben-, den Speck in fingerdicke Streifen schneiden. Kartoffeln abgießen, pellen und in gleichmäßige kleine Würfel schneiden. Die Pilze putzen und grob zerteilen.
Eine große Pfanne ohne Fett erhitzen und den Speck darin bei mittlerer Hitze anbraten, herausnehmen. Auf Speckfett Zwiebel glasig dünsten, Pilze dazugeben und bei starker Hitze 2-3 Min. braten. Den frischen Thymian dazugeben und mit Weißswein 5 Minuten kochen.
Das Öl in einer großen Pfanne erhitzen und die Kartoffelwürfel darin unter Wenden goldbraun braten. Die Pilze und Speck unterrühren. Mit Salz und Pfeffer würzen.
Das ganze in eine große feuerfeste Form setzen und im vorgeheizten Ofen kurz backen.

2 megjegyzés:

  1. Ó te jó ég, menten elájulok! :)
    Brutálisan gyönyörű, és nagyon remek recept!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Mi is fentük rá a fogunkat...

    VálaszTörlés