szerda, július 05, 2023

Ribiszkehabos omlós sütemény

Kissé kicsit kétkedve kezdtem hozzá, mivel a ribiszke eddig nem tartozott szoros baráti körömhöz. De a családban többen rajongói, így nem volt mit tenni, nekiálltam. Mese lett belőle!
Az omlós tészta és én már egyébként is már régóta nagy barátságot ápolunk, na, de aztán ezzel a ribiszkehabbal valami fantasztikus együttest alkottak!
Hűlés közben ugyan kissé összeesett, vesztett valamit a  magasságából,  de még így is csodálatosan megtartotta, amiben reménykedtem...
Amíg van idén ribiszke, biztos újra készül!
Hozzávalók egy közepes méretű, magasfalú tepsihez (az enyém 33 cm x 20 cm):
Tészta:
21 dkg omlós tészta süteményliszt
csipet só
1 tk porcukor
17 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
2 tk tejföl
Hab:
5 tojásfehérje
csipet só
25-30 dkg porcukor (ki, mennyire édesen akarja)
25 dkg piros ribiszke
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
Egy tálba szórtam a lisztet, csipest sót, porcukrot és elkevertem. A feldarabolt vajat is hozzáadtam, összemorzsoltam a lisztes keverékkel, majd gyorsan hozzádolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt.
Fóliába csomagoltam és egy óráig hűvös helyen pihentettem. Ezután kinyújtottam (közben kicsit vékonyan megszórtam liszttel, mert különben nagyon ragad a nyújtófához) és kibéleltem vele a tepsim, amibe előtte sütőpapírt helyeztem. Villával megszurkáltam és a sütőben világosbarnára sütöttem, majd langosra hűtöttem.
Leszemeztem a ribiszkét, alaposan átmostam, lecsepegtettem.
A tojásfehérjéket a csipet sóval nagyon kemény habbá vertem, közben hozzáadagoltam a cukrot. Hozzákevertem a ribiszkét és még 1-2 percig az elektromos habverővel tovább vertem, hogy a gyümölcsszemek szétpattanjanak.
A tésztára simítottam és a sütőbe tolva, kis lángon (160-170 fokon), világosra sütöttem (kb. 25-30 perc).
Mielőtt kivettem a sütőből, egy fakanál nyelével kissé kitámasztottam a sütő ajtaját, hagytam, hogy a gőz eltávozzon. (A teteje kissé összeesett, de ez nem rontott az ízén ;-)
Mikor kihűlt, éles, vizes késsel felkockáztam.
Nagyon sikeres volt!

csütörtök, június 01, 2023

Húsgombócos spárga-zöldborsóegytál

Mert nálunk most van az igazi szezonja a spárgának, igyekszem kihasználni ezt a rövidke időt, amíg még kapni és minden lehetséges formában az asztalra tenni.  Nagy rajongói vagyunk, számunkra megunhatatlan. Ebben az egytálban a zöldborsóval (ami természetesen még mélyhűtött) "ölelkezik" és mondhatom, remek az összhang. Ízre kicsit emlékeztet, mint főzelék, de talán még annál is jobb...
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
2 ek repce,- vagy napraforgóolaj
30 dkg fasírt vegyes húsból
1 tojás
1 zsemle (tejben beáztatva, kinyomkodva)
szükség esetén zsemlemorzsa
50 dkg fehér spárga
1 tk cukor
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
zöldség alaplé
20 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejszín
2 tk étkezési keményítő

1/2 citrom leve
só, bors
A hagymát megpucolom, felaprózom, illetve a fokhagymát összenyomkodom. A spárgát megtisztítom.
Az egyik hagymát a repceolajon megfonnyasztom, kihűtöm.
A fasírtot a szokásos módom elkészítem. A darált húshoz hozzáadom a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást, 2 gerezd összenyomott fokhagymát és a megpárolt hagymát. Sózom, borsozom. Alaposan összedolgozom. (Ha szükséges, lehet hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát is tenni.) Rövid ideig hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Nedves tenyérrel apró gombócokat formázok belőle és bő, enyhén sós vízben kifőzöm. (Vigyázat, a víznek gyengén kell bugyognia, különben a gombócok szétfőnek!)
Ha feljöttek a víz tetejére, kész! Lehúzom a tűzről, és 5-10 percig pihenni hagyom. Szűrővel kiemelem egyenként a gombócokat a vízből, hagyom lecsepegni. (A főzővizet nem öntöm ki!)
A vajat és az olívaolajat egy fazékban  felforrósítom és megfonnyasztom benne a másik, apróra vágott hagymát. Hozzáadom a maradék (1 gerezd) összezúzott fokhagymát. Hozzákeverem a feldarabolt spárgát, sózom, borsozom, megszórom a cukorral és rövid ideig együtt pirítom. Felöntöm annyi zöldség alaplével, illetve a megmaradt a húsgombóc kifőzőlevével, hogy bőven ellepje. Nem teljesen lefedve főzöm, míg a spárga majdnem teljesen puha lesz. Ekkor beleszórom a zöldborsót és addig főzöm még, amíg a zöldborsó kienged és megfő.
A tejszínt simára keverem a keményítővel és behabarom vele a kész főzeléket. Hozzáadom a húsgombócokat, citromlével, sóval, borssal ízesítem.
Tálalás előtt még egyszer alaposan összemelegítem. Nagyon finom!

csütörtök, május 25, 2023

Stájer eperrakottas (epres tejpite)

Az elnevezéssel (Trommerl) igen bajban voltam, mert igazából ez egy olyan, tipikus stájer étel, aminek nincs magyar megfelelője. Talán a felfújthoz áll a legközelebb, de mégsem az. Annak az "előfutára" inkább.
Irtó egyszerű és hamar megvan. Ha gyümölccsel készítik, főleg alma a hozzávaló, vasserpenyőben, sütőben. Előfordul liszt helyett kukoricadarával is.
Egy kiadósabb leves utáni könnyű "második". Mi nagyon rákattantunk, kipróbálom még másféle gyümölccsel is.
Hozzávalók egy 26 cm átmerőjű, kerek felfújtformához:
vaj a forma kikenéséhez, kb. 15g
3 tojás
300 ml tej (esetleg habtejszín)
12 dkg sima liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
3 ek cukor
350 g friss eper
tetszés szerint: szárított, ehető virágszirom
A sütőt 220 fokra előmelegítettem (alsó-felső sütés). A felfújtformát vajjal alaposan kikentem.
A tojást, tejet, lisztet, sót, 2 ek cukrot és a vanília kikapart belsejét kézi habverővel folyékony  tésztává kevertem.
Az epret folyóvízben megmostam, alaposan lecsepegtettem.
A tésztát beleöntöttem a formába és elhelyeztem benne az eperszemeket. A maradék 1 ek cu
korral megszórtam és kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Tálalás előtt megszórtam szárított virágszirommal :-D

kedd, április 18, 2023

Paradicsomleves sonka-mozzarella nyárssal

Mert a paradicsomlevest minden rossz híre ellenére mi nagyon szeretjük (különösen, ami sütőben készül, kecskesajttal tálalva), muszáj most az egyszerűbb variációját a jövő generációjának írásban is rögzíteni. Nem az a lefitymált menzakaja, sőt, a hozzávaló sonka-mozzarella nyárssal sikerült még kedveltebbé tennem. Egyszerűen nagyszerű...
Hozzávalók 4 személyre
4 ek olívaolaj
1 ek sima liszt
1 kis doboz sűrített paradicsom (nálam Aranyfácán, 70 g)
1 üveg (7 dl) passzírozott paradicsom (nálam 1 üveg Mutti Passata)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk szurokfű
víz
ízlés szerint friss zellerlevél
só, bors, cukor
4-5 szelet sonka
1 tasak mini mozzarellagolyó
A hagymát, fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk össze finomra, illetve reszeljük le. Egy fazékban 2 ek olajat forrósítsunk fel és a lisztet pirítsuk meg benne. Keverjük hozzá a lereszelt hagymát, felaprított fokhagymát, szurokfüvet, sűrített,- és passzírozott paradicsomot. Öntsük fel kb. 1/2 l vízzel. Dobjuk hozzá a zellerlevelet, sóval, borssal szórjuk meg, majd félig lefedve főzzük kb. 20-30 percig.
Közben készítsük elő a sonka-mozzarella nyársat. Ehhez a sonkaszeletekből szeletenként vágjunk három hosszú csíkot. A mozzarellagolyókat egyenként tekerjük be egy-egy sonkacsíkba és húzzuk pálcikára. (Egy pálcikára 3-4 tekervény kerül, kb. 1-2 cm távolságra egymástól.)
A maradék 2 ek olajat egy serpenyőben forrósítsuk fel és körös-körül egy percig pirítsuk meg a sajtos nyársakat. Éppen csak addig, hogy a sonka kis színt kapjon, de a sajt ne folyjon ki.
A kész levesből  emeljük ki a zellerlevelet, pürésítsük kissé a hagyma és fokhagyma miatt (ez el is maradhat), ízlés szerint kevés cukorral megszórhatjuk, majd tálaljuk a sült sonka-mozzarella nyársakkal.
Biztos lesz a siker!

csütörtök, április 13, 2023

Diós linzer (preckedli, hercel)

Idén Húsvét előtt nem nagyon volt időm sütni, inkább a családdal és magammal foglalkoztam ;-)... Azért, hogy mégis legyen az asztalon valami be-be kapni való, ezt a nagyon omlós, sváb diós linzer-kekszet (aminek a képe éppen szembejött velem a neten), volt   muszáj megsütnöm. Nem bántam meg. Bár kicsit vacakolós volt a dióba való mártogatás és bizony, igyekezni kellett a kiszúrással, tepsibe tevéssel, mert a zsír miatt hamarabb puhult a tészta, mint egyébként. Végül azért jól sikerült és bizony nagyon ízlett :-)
Hozzávalók kb. 4 nagy tepsihez (ez jó nagy adag):
1/2 kg sima liszt
1/ tk só só
8 g (1/2 csomag) sütőpor, vagy 1 kk szódabikarbóna
1 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve
15 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
15 dkg puha zsír (most nekem nem volt mangalica zsírom, csak kacsa... ezzel is jó volt, csak kicsit nehezebb vele dolgozni)
1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
3 tojás
1 ek tejföl
10 dkg dió (nem túl finomra aprítva)
10 dkg kristálycukor
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, sütőport, citrom héját.  A vajat az átszitált cukorral keverjük habosra, majd dolgozzuk bele a zsírt. Adjuk hozzá a vaníliarúd magjait, 2 egész tojást és 1 tojás sárgáját (a fehérjét tegyük félre, ezzel kenjük majd meg a végén a tetejüket), citrom levét és a tejfölt, majd keverjük szép simára. Adjuk a liszthez a zsíros-vajas keveréket és gyúrjuk össze puha tésztává.
Hűvös helyen néhány órán át (esetleg egy egész éjszaka) pihentessük.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra és tetszés szerinti formákkal szaggassuk ki. A kiszaggatott tészták egyik oldalát kenjük meg a tojás fehérjével, majd egyenként fordítsuk bele a darált dióba, vegyük ki  és szórjuk meg egy kevés kristálycukorral.
Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsire és 15-20 perc alatt süssük halvány színűre. (Akkor jó, mikor a kekszek széle kicsit már barnulni kezd.)
Miután kihűlt, jól záródó dobozban sokáig eltartható, hacsak meg nem dézsmálja közben valaki...

csütörtök, március 30, 2023

Medvehagymás brokkoli krémleves

Mert végre nálunk is van már medvehagyma (igaz, borsos áron), ma végre egy levesben indította a szezonját. Brokkolival társítottam és mandulatejjel hígítottam, amire igencsak rábólintott. (A medvehagymával legközelebb kicsit csínján fogok bánni, mert a 10 dkg mennyiség kissé csípősre adta magát... )
Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg brokkoli
15 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
5 dl mandulatej (natúr, nem édes)
1/2 l zöldség alaplé
só, bors
1 csomag medvehagyma (8-9 dkg, pucolva)
2 dl tejszín (lehet helyette mandulatej)
1-2 ek citromlé
tökmagolaj, (kruton)
A brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Az olívaolajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát, kicsit együtt pirítjuk. Felöntjük a mandulatejjel és az alaplével. Sózzuk, fűszerezzük és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Hozzáadjuk a megpucolt, megmosott medvehagymát és a tejszínt (mandulatejet), simára turmixoljuk. Citromlével ízesítjük.
Tálaláskor megöntözzük tökmagolajjal, esetleg megszórhatjuk krutonnal, vagy pirított zsemlekockával.

csütörtök, március 16, 2023

Fűszeres gombaleves

Tudom, nem egy egyet-földet rengető különlegesség, de már annyiszor készítettem és minden alkalommal kicsit másképp, úgyhogy most többek kérésére és utódaim számára,  muszáj lejegyeznem. Talán többen is örülnek neki...
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg kerti csiperke gomba (lehet másfajta is, vagy vegyesen)
3 közepes sárgarépa
1 közepes fej hagyma
1 karcsú szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1 l szárnyashús-, vagy zöldség alaplé
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt
1-1 tk tárkony, kakukkfű
fűszerpaprika ízlés szerint

petrezselyem
A gombát folyóvíz alatt leöblítjük (esetleg meghámozzuk), gombafejeket, szárakat felszeleteljük. Sárgarépát, póréhagymát, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk,finomra vágjuk (áttörjük).
A vajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, póréhagymát, majd az áttört fokhagymát. Rádobjuk a sárgarépát, gombát, 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és az alaplével, felforraljuk. Megszórjuk tárkonnyal, kakukkfűvel, pirospaprikával és mérsékelt tűzön, félrebillentett tetővel, sűrűn kevergetve, puhára főzzük.
A tejfölbe simára keverjük a lisztet, felhígítjuk 1-2 ek levessel és belekeverjük a levesbe.
Lassan felforraljuk, sóval, borssal szükség szerint utánaízesítjük.
Tálaláskor meghintjük friss petrezselymmel.

hétfő, március 13, 2023

Olívabogyó sajtos-tésztakabátban

Az elmúlt héten vendégségben jött elém ez az eddig még soha nem kóstolt, ám csoda ötletes, fantasztikusan egyszerű és finommmm(!) sajtos valami, amire azonnal rákattantam. Mivel a sajtos rágcsálókat nagyon szeretjük, de kicsit már unjuk a hagyományos pogácsa-rúd formációkat, ez a sajtos, ropogós golyó, a benne megbújó olívabogyóval, igazi meglepetést okozott mindannyiunknak.
Az általam leírt recept mennyiségét érdemes megduplázni, annyira eteti magát...
Hozzávalók kb. 35-40 db-hoz:
15 dkg tönkölyliszt (lehet búzaliszttel is)
12,5 dkg hideg vaj
25 dkg gouda, ementáli, vagy más, kicsit zsírosabb sajt (én fele füstölt sajtot tettem bele), finomra lereszelve
35-40 db olajbogyó (lehet valamivel töltött is), alaposan lecsepegtetve
1/2 tk só (óvatosan bánjunk vele, mert az olívabogyó már sós!)
csipet pirospaprika
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
Egy nagyobb edényben a liszthez hozzáadjuk a sót, majd kisebb darabokban a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot, a pirospaprikát és alaposan eldolgozzuk.
A tésztát kettéosztjuk (így könnyebb vele dolgozni) és 2 db, kb. 4 cm átmerőjű rudat sodrunk belőlük. 1 órára hűtőbe tesszük.
A rudakból 1/2 cm-es  szeleteket vágunk és a közepükbe rakjuk a lecsepegtetett olívabogyót. Tenyerünkbe helyezzük és ügyesen bebugyoláljuk a tésztával. Végül golyót formázunk belőle, így az olívabogyó a golyó közepében lesz elrejtve.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, a sütő középső sínébe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hidegen-melegen egyaránt szuper rágcsálnivaló!