hétfő, szeptember 02, 2024

Húsgombócok paradicsomszószban sziciliai módra

A Polpette al sugo, magyarul - húsgombócok paradicsomszószban - a szicíliai konyha nagy klasszikusa. Igazi kedvencünk.
A nyár végével indul az ősz, és a kissé "gyomortöltőbb" étkek ideje.
A szicíliai konyhát gyakran a „szegények konyhájaként” emlegetik. Az ott élők nem igazán dúskáltak az anyagi javakban, így aztán ezek a paradicsomszószos húsgombócok eredetileg a maradékok felhasználására voltak kitalálva. A maradék húsból, a szikkadt kenyérből és néhány más hozzávalóból gyors, új, ízletes étel került az asztalra. Annak érdekében, hogy minél több embert etessenek, minél kevesebb hússal, jó nagy adag ízletes paradicsomszószt készítettek mellé, amit tésztamártásként is használtak.
De, persze, akár egy szelet kenyérrel is fogyasztható... és az, hogy a kenyeret a szószba lehet mártogatni, azt már mindenki tudja :-)
Hozzávalók 5-6 személyre:
Gombóc:
2-3 ek fenyőmag
10 dkg Pecorino (parmezán), lereszelt
3 ek mazsola
1/2 kg vegyes darált hús
1 másnapos zsemle
tej az áztatáshoz
1/2 csokor petrezselyem (aprított)
2 tojás
2 ek zsemlemorzsa
só, bors, majoránna
repceolaj
Szósz:
3 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma (összezúzva, felaprítva)
80 dkg hámozott paradicsom, kissé összepépesítve (lehet konzerv), vagy 2 üveg 7dl-es passzírozott paradicsom
2 ek sűrített paradicsom
2 dl víz
1 dl száraz vörösbor (elmaradhat)
1 1/2 ek morzsolt oreganó
só, bors, cukor, csilipehely
2 ek friss bazsalikom (felaprítva)
Egy nagyobb lábasban a megpucolt, felaprított fokhagymát állandóan kevergetve megfonnyasztjuk. Ráöntjük a passzírozott paradicsomot, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, vizet, vörösbort. Megszórjuk az oreganóval, és ízlés szerint borssal, cukorral, sóval, csilipehellyel.
Alacsony hőmérsékleten, épphogy rotyogtatva, kb. 20 percig alatt készre főzzük.
Közben elkészítjük a húsgombócokat:
A zsemlét tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
A fenyőmagot egy serpenyöben szárazon megpirítjuk.
Egy aprítógépben (vagy kézzel) a fenyőmagot és mazsolát felaprítjuk.
A darált húsba belekeverjük a kinyomkodott zsemlét, a felaprított fenyőmagot, mazsolát, petrezselymet. Hozzájuk a tojásokat, zsemlemorzsát, reszelt sajtot. Kedvünkre sóval, borssal, majoránnával megszórjuk. Alaposan összedolgozzuk. (Ha túl lágynak találjuk, további zsemlemorzsát adunk hozzá.)
A masszából, nedves kézzel,  kisebb pingpong labda méretű golyókat formázunk és az olajon annyira sütjük, hogy kívül vékony, ropogós kéreg képződjön. (Óvatosan forgassuk sütés közben, hogy minden oldala átsüljön.)
A megsült gombócokat beletesszük a mártásba és alacsony hőmérsékleten fedő alatt készre pároljuk. (Kb. 30 perc)
Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott bazsalikommal.
Főtt tésztával kínáltam.

péntek, augusztus 02, 2024

Kecskesajtos nyári tésztasaláta

Strandolásra készítettem ezt a könnyű nyári tésztasalátát, ami még a 40 fokos hőségben is megállta a helyét. Azóta már többször is tányérra került, kisebb-nagyobb variációkkal. Esti élvezetnek is kiváló...
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg Fusilli tészta, vagy más orsótészta
25 dkg koktél paradicsom
1 csomag újhagyma
25 dkg puha kecskesajt
15 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett)
10 dkg olívabogyó, felkarikázva
1-2 cukkini (méretfüggő)
2 ek vegyes mag (pirított napraforgó-, vagy tökmag)
8 ek világos balzsamecet
8 ek olívaolaj
só, bors
szurokfű
fokhagyma
1 dl víz
1 tk zöldségpor
1 tk mustár
édesítőszer
A tésztát enyhén sós vízben al dente (már nem roppan, de még nem puha, omlós) megfőzöm, leszűröm és hűlni hagyom.
Közben az aszalt paradicsomot leszűröm (az olajat felfogom), felaprítom. A friss paradicsomot negyedelem, az újhagymát megpucolom, vékonyan felkarikázom. A kecskesajtot kézzel összetöröm (morzsolom) és a megmosott cukkinit felkockázom.
Kb. 3 ek olajat az aszalt paradicsom üvegéből egy serpenyöben felforrósítok és a cukkinidarabokat 5 perc alatt puhára párolom.
A tésztát egy mély salátástálba rakom, ráhalmozom a negyedelt paradicsomot, a felaprított aszalt paradicsomot, az újhagyma karikákat, az olívabogyó szeleteket, a sajt darabokat és rászórom a magokat.
A megpárolt cukkini szeleteket a még meleg olajjal is ráöntöm.
A salátaöntetéhez a vizet, ecetet, olívaolajat, zöldségport, mustárt, édesítőszert és a fűszereket összekeverem és a tésztasalátára öntöm. Alaposan összekeverem.
Tálalás előtt még 1-2 óráig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

csütörtök, június 20, 2024

Pesztós krumpli-zeller krémleves szőlővel koronázva

Mert lassacskán jóféle szőlőhöz is jutni, valami krémlevessel muszáj volt kipróbálnom. Telitalálat volt! Nem szólva a tavasszal eltett medvehagymás pesztómról, ami fantasztikus jól passzolt bele és tökéletesen egyensúlyozta a szőlő édeskés ízét.
Tessék bátran kísérletet tenni!
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg zellergumó
20 dkg krumpli
18 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
8 dl zöldség alaplé
2 dl habtejszín
kék szőlő
pesztó (pl. Pesto ala Genovese)

A zellert, krumplit, sárgarépát megpucoljuk, nagyobb kockákra daraboljuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra összevágjuk.
Egy nagyobb fazékban 2 ek olajat felforrósítunk és a hagymát aranybarnára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kevergetve megdinszteljük.
Beleadjuk a krumplit, sárgarépát, zellert, felöntjük az alaplével, felforraljuk és fedő alatt közepes lángon, kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Hozzákeverjük a tejszínt,  rottyantunk rajta egyet, majd pürésítjük. Szükség szerint sóval ízesítjük.
A szőlőszemek felét félbevágjuk és egy serpenyőben az összes szőlőt, a maradék 1 ek olajban, 1/2 percig, erős lángon sütjük.
Tálaláskor a krémleveshez külön tálkákban kínáljuk a szőlőt és a pesztót.

kedd, június 04, 2024

Reszelt almás-krémes

Hétvégei "nagyonfinomságunk" volt, ami igaz, kissé babrás, de mondhatom, megéri! A tészta eleinte soknak tűnt, de aztán mindenki csak bólogatott, hiszen annyira lágy és rendkívül finom lett!
Hogy igazán puha legyen egy napra ajánlatos a hűtőben tárolni, csak aztán szeletelni.
Biztos vagyok benne, hogy mindenhol, ahol süteménypárti a család, nagy sikerre számíthat!
Hozzávalók egy kb. 33x28-as tepsihez:
tészta:
50 dkg liszt
1 sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
csipet só
csipet reszelt tonkabab (elhagyható)

15 dkg vaj
1 evőkanál zsír
2 tojás
3 ek tejföl
almás töltelék:
1 kg meghámozott,
finomra reszelt alma
1/2 citrom leve
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1tk őrölt fahéj
vaníliás krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
1/2 l tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
A lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, hozzákevertem a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot, sót, (tonkababot), elmorzsoltam benne a vajat és a zsiradékot. Belekanalaztam a tejfölt és a tojást is hozzáadtam. Lágy, selymes tésztává gyúrtam.
Folpackba csomagoltam és a hűtőben hagytam egy éjszakára. (Elég csak pár órára is benne hagyni, hogy kissé megkeményedjen.)
A lereszelt almát megszórtam egy evőkanál cukorral és egy szűrőbe tettem, hogy a leve kissé elcsorogjon. Ezután kinyomkodtam és egy serpeny
őben a megolvasztott vajon a maradék cukorral és fahéjjal puhává pároltam. (Ha túl sok leve maradna, lehet egy kevéske darált keksszel, vagy zsemlemorzsával sűríteni.) Hidegre raktam, hogy lehűljön.
A pudingport 2-3 ek tejjel és 1 ek cukorral elkevertem, a maradék tejet felforraltam, majd a feloldott pudingporhoz öntve, a megmaradt 2 ek cukorral sűrű krémmé főztem. Hűlni hagytam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tésztát három részre osztottam, lisztezett felületen viszonylag vékonyra nyújtottam, majd a sütőpapírral fedett tepsiben (lehet a tepsi hátán is), egyenként, világosra sütöttem (kb. 8-10 perc).
A vaníliás krémhez a vajat a porcukorral habosra kevertem és a kihűlt pudinghoz kevertem.
A
z egyik megsült lapot tálcára helyeztem és elkentem rajta az almás tölteléket. Ráhelyeztem a második tésztalapot, kicsit lenyomkodtam és rásimítottam a vaníliás krémet. Befedtem az utolsó tésztalappal.
Egy éjszakát hideg helyen őriztem (!), hogy neki ne essenek az édesszájú családtagok, csak aztán szeleteltem és porcukorral megszórtam.
Nagy sikere volt!

szerda, május 22, 2024

Sütöben sült krumpli-cukkini lepényke


Egyszerű és nagyon finom. Hamarjában erre jutott időm és kedvem. Nem is hittem volna, hogy a krumplit a cukkini mennyire izgalmassá teszi. No, persze, a belevágott húsos szalonna/sonka is hozzáadott az eredményhez. Friss zöldsalátával ettük, ami még jobban emelte az ázsióját...
Hozzávalók egy 32x20-as sütőtálhoz (tepsihez):
2 közepes cukkini
4 db nagyobb krumpli
2 gerezd fokhagyma
20 dkg húsos szalonna/füstölt sonka
2 tojás
2 dl tej
zsiradék

bors
tejföl
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelem, enyhén besózom és egy szitában hagyom, hogy levet eresszen.
Közben a krumplit meghámozom, kb. 5 mm
vastagon felkarikázom és a zsiradékkal (nem spórolva vele) kikent sütőtálba/tepsibe sorakoztatom. Sóval, borssal meghintem.
A sonkát/húsos szalonnát
apróra felkockázom és a krumplira szórom.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Elkészítem a sűrű palacsintatésztát 2 tojásból, tejből és a lisztből. A fokhagymát áttöröm, vagy felaprózom és a ezt is belekeverem.
A besózott cukkinit kinyomkodom és ezt is beleforgatom. Sózom, borsozom, majd rásimítom a krumplikarikákra.
Betolom a sütőbe és kb. 45-50 percig sütöm. Akkor jó, ha a teteje már kissé pirulni kezd.
Kicsit hűlni hagyom, hogy jobban tudjam szeletelni. Tejföllel kínálom, zöldsalátát adok mellé.
Hidegen is nagyon finom!

kedd, április 23, 2024

Almás pite "elomlósan"

Régi, bevált almás pitém.
Most egy nagyobb lyukú reszelővel készítettem elő az almát és így, még finomabb lett.
A tészta, a hozzávaló takaró, na, annál nagyokat bólogatott a "kóstoló bizottság"...

Pikk-pakk és már el is fogyott!
Hozzávalók egy 32x20-as tepsihez:
25 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg porcukor
csipet só
10 dkg hideg vaj
2,5 dkg hideg zsír
1 púpozott ek tejföl
1 db tojássárgája
1 kg alma
7 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
2 dkg búzadara
1/2 bio citrom lereszelt héja
1 tojássárga
1 ek tejszín
A lisztet átszitáltam, beleszórtam a sütőport, porcukrot és a sót, aztán kellőképpen elmorzsoltam a vajjal és a zsírral. A tejfölt és a tojássárgát is hozzákevertem és sima tésztává gyúrtam.
Megfeleztem, külön-külön folpackba csomagolva egy órára hidegre tettem.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A töltelékhez az almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, megszórtam egy evőkanál cukorral és egy szűrőbe
tettem, hogy a leve kissé elcsorogjon. Ezután kinyomkodtam és alaposan összekevertem a fahéjjal, búzadarával, citromhéjjal és a maradék cukorral.
A sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés)  előmelegítettem.
Az egyik hideg tésztafelet vékonyra nyújtottam, magas peremű tepsibe terítettem, rásimítottam az almás tölteléket. Kinyújtottam a másik tésztafelet is és a nyújtófa segítségével beterítettem a tölteléket.
Egy villával alaposan, jó mélyen  megszurkáltam, bekentem a tojássárga és tejszín felvert keverékével.
A sütő középső sínén kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
Hűlni hagytam, csak akkor szeleteltem.
(Édesszájúak még megszórhatják egy kis porcukorral.)

vasárnap, április 14, 2024

Pesztós-juhsajtos pogácsa

Egyszerű, finom, (majdnem) mindenkinek izlendő, egyharapásos sósban gondolkodtam. Ez lett belőle:
Hozzávalók (egy tepsihez elegendő):
20 dkg liszt
3,5 g szárított élesztő
20 dkg vaj
17 dkg juhtúró (csak ennyi volt a hűtőben ;-)
2 ek genovai pesztó
1 tojássárgája

1 tojás a kenéshez
A lisztet elvegyítettem a sóval és a szárított élesztővel. Összedolgoztam a vajjal, a juhtúróval, pesztóval és tojássárgájával. Puha, sima tésztává gyúrtam.
Folpackba csomagoltam és 2 órára hűtőbe tettem.
Egy lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtottam, majd a tészta felét a kissé felvert tojással megkentem.
A száraz részt ráhajtottam. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítottam és most is csak a felét kentem meg a tojással, majd a száraz részt ráhajtottam.
Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtottam a tésztát és 3 cm átmérőjű pogácsa kiszúróval kiszaggattam.
A tetejüket a maradék tojással megkentem és előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Napokig (hacsak közben el nem fogy) friss, finom rágcsa.

kedd, március 26, 2024

Hámán-táska

A napokban szembejött velem ez a nagyon finom, viszonylag egyszerű, omlós, ünnepi aprósütemény, a Purim egyik jellegzetes süteménye. Emlékszem, gyerekkoromban nálunk többször is volt, hogy milyen néven, már nem tudom...
Szerencsére, most éppen minden hozzávalóm adott volt, így  aztán hamarosan nyakig merültem a sütésbe.
Töltelékként narancsos fügelekvárt és igazi, üstben főzött szilvalekvárt használtam. Nagyon, de nagyon szerettük...
Hozzávalók 2 tepsihez:
350 g rétesliszt
1 tk sütőpor
csipet só
csipet reszelt tonkabab (elhagyható)
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 bio citrom reszelt héja
szilvalekvár, fügelekvár
A réteslisztet elkevertem a sütőporral, sóval, (tonkababbal), porcukorral, citromhéjjal. Elmorzsoltam a hideg vajjal és a tojással. Gyors mozdulatokkal összedolgoztam. Két részre osztottam és fóliába csomagolva (legalább) egy órát a hűtőbe tettem.
Miután kivettem a hűtőből az egyik tésztafelet lisztezett deszkán röviden átgyúrtam, majd kb. 2 mm vastagságúra kinyújtottam. (Én két sütőpapír között nyújtottam, mert így könnyebben ment.)
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és két sütőlemezt sütőpapírral kibéleltem.
A tésztából 6 cm átmerőjű köröket szúrtam ki (én erre vékony-falú borospohár száját használtam) és mindegyik közepébe kb. fél kk-nyi  lekvárt halmoztam. (Nem szabad sokat, mert akkor sütés közben kifolyik.)
A köröket három oldalról felhajtottam és összenyomtam úgy, hogy  háromszögformájuk legyen, de a középén látszódjon a töltelék.
A másik tésztaféllel ugyanígy jártam el.
Ez a mennyiség nekem két sütőlemezre fért el.
15-18 perc alatt készre sütöttem.
Aki szereti, megszórhatja még porcukorral.