szerda, szeptember 20, 2023

Zöldborsós csavart tészta(fusilli) juhsajttal és pisztáciával

Egy újabb sikeres tésztarecept, ami az olaszoknál előétel lenne, de mi persze főételként fogyasztottuk. Valójában a nagy nyári kánikula idejére főztem, de sajnos, csak most sikerült közzétennem.
Igaz, most már nem nagyon kapható/szedhető a zsenge zöldborsóhüvely, de úgy gondolom mélyhűtött, vagy üvegben eltett zöldborsószemekkel is ugyanilyen finom lehet. Pisztácia helyettesíthető durvára vágott dióval, legközelebb azzal próbálom.
Hozzávalók 4 személyre:
3 olajos szardíniafilé (lecsepegtetve)
2 gerezd fokhagyma (pucolva,összenyomva)
2 marék friss bazsalikomlevél
5 ek olívaolaj
20 dkg fusilli (csavartorsó tészta)
10 dkg zöldborsóhüvely, vagy zöldborsó (ez lehet több is)
75 g juhsajt (Pecorino), finomra reszelt
70 g pucolt pisztáciamag (durvára vagdalt)
1 bio citrom (héja finomra lereszelve)
só, bors
A bazsalikomot a fokhagymával, szardíniával, olívaolajjal durvára pürésítem, félreteszem.
Egy nagyobb fazékban vizet forralok, sózom és a tésztát majdnem al dente főzöm. Az ujjnyi vastagra felvágott zöldborsóhüvelyt hozzádobom és még kb. 2 percig főzöm, míg a tészta és a zöldborsó puha lesz. (Szemes zöldborsó esetében hasonló eljárás.)
A tésztát a zöldborsóval leszűröm és egy nagyobb tálba öntöm (a főzőléből hagyok valamennyit!).
A bazsalikomos olajat belekeverem a tésztába, úgyszintén a lereszelt sajtot, pisztáciát, reszelt citromhéjat.
Sózom, borssal meghintem.
Ha szükséges, a felfogott főzőléből öntök hozzá, hogy kicsit lazább legyen az állaga.
Nagyon finom!

csütörtök, szeptember 14, 2023

Keleties fogasfilé csicseriborsóval

Mert, ma megint halnapot terveztünk és valami különlegesre vágytunk, Ottolenghi egyik halas finomságából merítettem ihletet. Nagy siker és meglepetés volt.  Kicsit hasonlított egy korábbi babos egytálamra. A fűszerezése ismert összetevőkből állt, mégis, a kész fogás olyan különleges ízhatást nyújtott, aminek mindenki nagyon örült...
Mondhatom, igazán jót ettünk ma is! Érdemes kipróbálni...

Hozzávalók 3-4 személyre:
30 dkg fogasfilé kb. 3 cm-es darabokra vágva
3 ek olívaolaj
1/2 tk örölt római kömény
3 gerezd fokhagyma (2 összenyomva, 1 vékony szeletekre vágva)
1 póréhagyma (apróra szeletelve)
1 csipet kardamom
1 ek harissa paszta (klikk a szóra és máris elérhető, ahol már készítettem magam, de készen is kapható)
2 ek sűrített paradicsom
1/2 bio citrom finomra reszelt héja
kis doboz csicseriborsó (kb. lecsepegtetve 240 g)
2 dl zöldség alaplé
só, bors
A haldarabokat 1 ek olívaolajjal, a római köménnyel, az összenyomkodott fokhagymával és csipet sóval összekeverem és 15 percig nyugton hagyom (pácolom).
A maradék 2 ek olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékletre felmelegítem és a pórét folyamatosan kevergetve 4-5 percig párolom. Beleszórom a vékonyra szeletelt fokhagymát és egy percig pirítom. Végül megszórom a kardamommal, belekeverem a harissát, sűrített paradicsomot, reszelt citromhéjat, csicseriborsót és sót. További 1 percig kevergetve főzöm. Hozzáöntöm a zöldség alaplét és 3-4 percig hagyom a tűzön, míg kissé összesűrűsödik.
Belehelyezem a haldarabokat, 3-4 percig alacsony lángon rotyogtatom, míg a hal is megpuhul.
(Tálaláskor megszórhatjuk koriander levéllel.)

szerda, szeptember 06, 2023

Paradicsomos vöröslencse leves kókusztejjel és curryvel

Nagy sikert arattam ezzel a nyaralás utáni első hazai főzetemmel.  Pikáns, fűszeres, különleges ízvilágú, nem a megszokott csülkös, tejfölös lencseleves (ami persze nem rossz!). Ebben a nagy melegben nagyon jól esett ez a light-os, keleties íz. A leves darabos állaga különösen tetszett, nem pürésíttettem (ha valakinek így tetszik, persze, azt is lehet). Akár reggelire is ajánlom...
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 ek napraforgóolaj
1 fej vöröshagyma (finomra aprítva)
1 ek közepesen csípős currypor
1/4 tk csilipehely
2 gerezd fokhagyma (apróra összevágva)
kb. 2 cm friss gyömbér (finomra felaprítva)
15 dkg vöröslencse (átöblítve)
1 doboz darabolt, héjátlan paradicsom, kissé felaprózva (kb. 40 dkg)
4 dl kókusztej
metélőhagyma
só, bors
Az olajat egy fazékban felforrósítottam és a hagymát folyamatos kevergetések közepette puhára pároltam. (Egy csipet sóval megszórtam, így hamarabb összeesik.)
Beleszórtam gyömbért és a fokhagymát, majd kb. 1 perc múlva megszórtam a curryporral és a csilipehellyel. Közben szorgosan kavargattam.
A lencsét is hozzáadtam, kevertem rajta egyet-kettőt és beleöntöttem a  paradicsomot, majd további 6 dl vizet. Sóztam, borssal megszórtam.
A kókusztejet egy tálba öntöttem, egy habverővel simává vertem. 4-5 evőkanállal egy külön tálkára kivettem belőle (ez jöhet  még a tálaláskor a levesek tetejére).
A maradék kókusztejjel felöntöttem a levesemet és közepes lángon 15-20 perc alatt készre főztem. (Jó, ha a lencsedarabok nem főnek péppé, de puhák.)
(Szükség esetén, ha túl sűrű lenne, 1-1,5 dl vízzel érdemes felönteni.)
Tálaláskor tálanként a levesre tehetjük a félretett 1-1 ek kókusztejet, vagy kókuszjoghurtot és megszórhatjuk az összevágott metélőhagymával.
Felejthetetlenül finom!

szerda, augusztus 09, 2023

Húsgombóc cukkini-paradicsom szószban

A napokban újra húsgombóc volt a menü, bár a hangsúly most nem is a gombócokon volt (bár lehetett volna), hanem inkább a szósszal variáltam. A múltkori spárgástól nagyban különbözött, sőt, a tavalyi olaszos ihletésűtől is igencsak eltért. Nem bántuk, ízlett, megtartjuk...
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes cukkini
3 fürtös paradicsom
20 db zöld, mag nélküli olívabogyó
1 ek kapribogyó
50 dkg vegyes, darált hús
1 ek piros paprika
1 tk szárított, morzsolt majoránna
1 ek dijoni mustár
1 tojás
3 ek zsemlemorzsa
4 ek olívaolaj
2 dl zöldség alaplé
500 g passzírozott paradicsom
250 g ricotta savósajt
1 marék bazsalikomlevél
só, bors
A hagymát és egy gerezd fokhagymát megpucolunk, apróra összevágunk. A maradék fokhagymát is lepucoljuk és vékonyan felszeleteljük. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot hasonlóan kisebb kockákra vágjuk. Az olíva-, és  kapribogyót durvára aprítjuk.
A fasírtot egy nagyobb edényben alaposan dolgozzuk össze a felaprózott fokhagymával, olíva-, és kapribogyóval, piros paprikával, majoránnával, mustárral, tojással és zsemlemorzsával. Ízesítsük sóval, borssal.
Formázzunk kisebb gombóckákat belőle (egy gombóc kb. 30 g).
2 ek olajat forrósítsunk fel egy nagyobb sütőedénybe és a gombócok minden oldalát süssük körbe, majd  tegyük félre egy külön tányérban.
A maradék olajat (2 ek) forrósítsuk fel egy serpeny
őben. A hagymát és a szeletelt fokhagymát , pároljuk meg. Adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a zöldség alaplével és a passzírozott paradicsommal (dobhatunk hozzá néhány bazsalikom levelet is). Rottyantsunk rajta egyet és helyezzük a húsgombócokat is bele. Gyenge tűzön főzzük fedő alatt kb. 15 percig.
Közben a ricottát tegyük egy tányérkába és szórjuk meg borssal.
A kész szószos húsgombócokat a ricottával, bazsalikommal kínáljuk. (Lehet hozzá bagettet adni, amivel jól lehet a szószt tunkolni...)

hétfő, július 31, 2023

Spárgatök tejszínes lazaccal

Mert még kaptam nyári tököt (spárgatököt), ami nagy kedvencünk, muszáj volt egy kis lazaccal "megfejelnem". Nem gondoltam, hogy ennyire sikeres lesz, még a gyerekek is repetáztak.
Gondolom, cukkinivel is finom lehet, legközelebb kipróbálom...

Hozzávalók 4 személyre:
egy közepes méretű spárgatök
45 dkg lazacfilé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 l tejszín
1 tk mustár (lehetőleg dijoni)
1/2 csomag kapor
só, bors
1 ek vaj + a sütőtál kikenéséhez

A sütőt 200 fokra előmelegítettem és egy közepes méretű tűzálló tálat kivajaztam.
A tököt meghámoztam, kb. 1-1,5 cm vastagon felkarikáztam. A magos közepét egy kanállal kikapartam, de nem dobtam ki, hanem felapróztam. (Mivel a tök még zsenge volt, nem voltak benne kemény, nagyobb darab magvak.)
A tökkarikákat enyhén besóztam és egy tálcára fektettem.
A lazacot harapásnyi falatokra összevágtam.

A hagymát, fokhagymát megpucoltam, felapróztam,  vajon megpároltam. Hozzáadtam az összevágott tökbelsőt, pár percig együtt pirítottam, majd felöntöttem a tejszínnel. Hozzákevertem a mustárt, a finomra vágott kaprot, sóztam, borssal megszórtam.
A tökkarikákat folyó vízben leöblítettem,
konyhapapírral szárazra töröltem és a kivajazott sütőtálba fektettem. Rászórtam a lazacdarabokat és meglocsoltam a tejszínes szósszal.
Sütőbe tolva kb. 40 percig sütöttem, 30 perc után 180 fokra mérsékeltem a hőfokot.
A mártásos lazacot párolt rizzsel kínáltam.
Nagyon különleges, finom!

csütörtök, július 13, 2023

Töltött tökkarikák paprikaszósszal

Nagyon vártam már a lágy és puha magos nyári tököt (spárgatököt), a nyár jellegzetes növényét. Természetesen nem tudtam megállni, hogy a jól ismert rántott, illetve tejfölös-kapros töltelékes formája mellet valami újabb figuráját is megkóstoljuk. Ez most nem a jól ismert kapros szósszal készült, hanem színes- paprika mártással locsoltam meg, ami adott neki egy enyhe lecsós beütést. Igazi nyári finomság,  rettenetesen élveztünk.
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 kis zsenge tök, vagy 1 közepes méretű
1 szikkadt zsemle
(tejben beáztatva, kinyomkodva)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek zsiradék, vagy étolaj (nálam kacsazsír)
1/2 kg vegyes, darált hús
1 db tojás
ízlés szerint vágott kapor
só, bors
paprika öntet:
1 fej vöröshagyma
20 dkg színes paprika
1 ek zsiradék
só, bors, fűszerpaprika
1,5 dl tejföl
(1 tk liszt)
kevéske vaj
A tököt meghámoztam, végeit levágtam és kb. 2 cm vastag karikákra vágtam. A belsejét kanállal kikapartam úgy, hogy azért kb. 1 cm vastag fala maradjon. Gyengén besóztam és egy nagyobb tálcán állni hagytam.
A hagymát, fokhagymát  megpucoltam, felapróztam, majd a hagymát egy kisebb serpeny
őben kevéske zsiradékon megpirítottam, majd hozzákevertem a tök kikapart, apróra összevágott belsejét. A fokhagymát kés lapjával összenyomtam.
A fasírtot a szokásos módom elkészítettem. A darált húshoz hozzáadtam a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást, a felaprózott kaprot, az összenyomott fokhagymát és a megpárolt hagymát. Sóztam, borsoztam. Alaposan összedolgoztam. (Ha szükséges, lehet hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát is tenni.) Rövid ideig hagytam, hogy az ízek összeérjenek.
A tökkarikákat folyóvízben leöblítettem, konyhapapírral szárazra töröltem.
Egy kizsírozott (olajozott) tepsibe egymás mellé fektettem és a tölteléket elosztottam a tökkarikákban.
Egy újabb serpeny
őben elkészítettem a paprikás alapot. A hagymát megpucoltam, felapróztam, zsiradékon megpároltam.
Hozzádobtam a  megmosott, felkarikázott, színes paprikákat, sóval, borssal, fűszerpaprikával megszórtam. Pár perc alatt puhára pároltam. (Egy kevéske vízzel hozzásegítettem.) A tejfölt összekevertem a liszttel (ez el is maradhat) és felöntöttem vele a paprikaszószt. Rottyantottam még rajta egyet és ráöntöttem a megtöltött tökkarikákra.
A tetejükre kevéske vajat morzsoltam és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöttem. (Lehet a tök alá kevéske vizet is önteni.)

Nagyon finom, akár hidegen is...

szerda, július 05, 2023

Ribiszkehabos omlós sütemény

Kissé kicsit kétkedve kezdtem hozzá, mivel a ribiszke eddig nem tartozott szoros baráti körömhöz. De a családban többen rajongói, így nem volt mit tenni, nekiálltam. Mese lett belőle!
Az omlós tészta és én már egyébként is már régóta nagy barátságot ápolunk, na, de aztán ezzel a ribiszkehabbal valami fantasztikus együttest alkottak!
Hűlés közben ugyan kissé összeesett, vesztett valamit a  magasságából,  de még így is csodálatosan megtartotta, amiben reménykedtem...
Amíg van idén ribiszke, biztos újra készül!
Hozzávalók egy közepes méretű, magasfalú tepsihez (az enyém 33 cm x 20 cm):
Tészta:
21 dkg omlós tészta süteményliszt
csipet só
1 tk porcukor
17 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
2 tk tejföl
Hab:
5 tojásfehérje
csipet só
25-30 dkg porcukor (ki, mennyire édesen akarja)
25 dkg piros ribiszke
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
Egy tálba szórtam a lisztet, csipest sót, porcukrot és elkevertem. A feldarabolt vajat is hozzáadtam, összemorzsoltam a lisztes keverékkel, majd gyorsan hozzádolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt.
Fóliába csomagoltam és egy óráig hűvös helyen pihentettem. Ezután kinyújtottam (közben kicsit vékonyan megszórtam liszttel, mert különben nagyon ragad a nyújtófához) és kibéleltem vele a tepsim, amibe előtte sütőpapírt helyeztem. Villával megszurkáltam és a sütőben világosbarnára sütöttem, majd langosra hűtöttem.
Leszemeztem a ribiszkét, alaposan átmostam, lecsepegtettem.
A tojásfehérjéket a csipet sóval nagyon kemény habbá vertem, közben hozzáadagoltam a cukrot. Hozzákevertem a ribiszkét és még 1-2 percig az elektromos habverővel tovább vertem, hogy a gyümölcsszemek szétpattanjanak.
A tésztára simítottam és a sütőbe tolva, kis lángon (160-170 fokon), világosra sütöttem (kb. 25-30 perc).
Mielőtt kivettem a sütőből, egy fakanál nyelével kissé kitámasztottam a sütő ajtaját, hagytam, hogy a gőz eltávozzon. (A teteje kissé összeesett, de ez nem rontott az ízén ;-)
Mikor kihűlt, éles, vizes késsel felkockáztam.
Nagyon sikeres volt!

csütörtök, június 01, 2023

Húsgombócos spárga-zöldborsóegytál

Mert nálunk most van az igazi szezonja a spárgának, igyekszem kihasználni ezt a rövidke időt, amíg még kapni és minden lehetséges formában az asztalra tenni.  Nagy rajongói vagyunk, számunkra megunhatatlan. Ebben az egytálban a zöldborsóval (ami természetesen még mélyhűtött) "ölelkezik" és mondhatom, remek az összhang. Ízre kicsit emlékeztet, mint főzelék, de talán még annál is jobb...
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
2 ek repce,- vagy napraforgóolaj
30 dkg fasírt vegyes húsból
1 tojás
1 zsemle (tejben beáztatva, kinyomkodva)
szükség esetén zsemlemorzsa
50 dkg fehér spárga
1 tk cukor
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
zöldség alaplé
20 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejszín
2 tk étkezési keményítő

1/2 citrom leve
só, bors
A hagymát megpucolom, felaprózom, illetve a fokhagymát összenyomkodom. A spárgát megtisztítom.
Az egyik hagymát a repceolajon megfonnyasztom, kihűtöm.
A fasírtot a szokásos módom elkészítem. A darált húshoz hozzáadom a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást, 2 gerezd összenyomott fokhagymát és a megpárolt hagymát. Sózom, borsozom. Alaposan összedolgozom. (Ha szükséges, lehet hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát is tenni.) Rövid ideig hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Nedves tenyérrel apró gombócokat formázok belőle és bő, enyhén sós vízben kifőzöm. (Vigyázat, a víznek gyengén kell bugyognia, különben a gombócok szétfőnek!)
Ha feljöttek a víz tetejére, kész! Lehúzom a tűzről, és 5-10 percig pihenni hagyom. Szűrővel kiemelem egyenként a gombócokat a vízből, hagyom lecsepegni. (A főzővizet nem öntöm ki!)
A vajat és az olívaolajat egy fazékban  felforrósítom és megfonnyasztom benne a másik, apróra vágott hagymát. Hozzáadom a maradék (1 gerezd) összezúzott fokhagymát. Hozzákeverem a feldarabolt spárgát, sózom, borsozom, megszórom a cukorral és rövid ideig együtt pirítom. Felöntöm annyi zöldség alaplével, illetve a megmaradt a húsgombóc kifőzőlevével, hogy bőven ellepje. Nem teljesen lefedve főzöm, míg a spárga majdnem teljesen puha lesz. Ekkor beleszórom a zöldborsót és addig főzöm még, amíg a zöldborsó kienged és megfő.
A tejszínt simára keverem a keményítővel és behabarom vele a kész főzeléket. Hozzáadom a húsgombócokat, citromlével, sóval, borssal ízesítem.
Tálalás előtt még egyszer alaposan összemelegítem. Nagyon finom!