Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
hétfő, november 23, 2020
Tárkonyos zöldbableves füstölt oldalassal
Igazán a friss zöldbabból a legjobb, de mivel több üveggel elraktam belőle a télre, azt hiszen ez a recept többször kézbe lesz még véve a tél folyamán.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg füstölt oldalas
2-3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek repceolaj, vagy 3 dkg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
őrőlt pirospaprika
2 db sárgarépa
2 db burgonya
40 dkg sárgahüvelyű zöldbab
só, bors, tárkony
2 dl tejföl
2 dkg liszt
A füstölt oldalast a csontok mentén összevágom és kb. 1,5 l hideg vízben felteszem főni. Hozzádobom a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket és félig lefedve addig főzöm, míg annyira megpuhul a hús, hogy leválik a csontról. Kiveszem a húst a léből, kissé összevágom és félreteszem. (A füstölt levet is meghagyom!)
A hagymát, répát, krumplit megpucolom, a zöldbabot szálkáitól megtisztítom, megmosom és 1,5 cm-es darabokra vágom. (Az üvegest egyszerűen leszűröm, esetleg a lével együtt öntöm a levesbe.) A hagymát apróra-, a répát karikákra vágom, a krumplit felkockázom.
Zsiradékon üvegesre dinsztelem a hagymát, meghintem a pirospaprikával és beledobom a répát. Rászűröm a füstölt levet és addig főzöm, míg félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a felkockázott krumplit, zöldbabot. Ha szükséges sózom, borssal, tárkonnyal ízesítem és addig főzöm, míg minden puha lesz. Ekkor hozzáadom a félretett és összevágott húst.
Lisztből és tejfölből habarást készítek, hőkiegyenlítéssel csomómentesre keverem.
Behabarom a levest, jól kiforralom és azon forrón tálalom.
(Aki savanyún szereti, tehet hozzá kevés ecetet, esetleg kifacsart citromlevet.)
szerda, november 04, 2020
Cukkini krémleves őszi hangulatban
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg cukkini
3 dl kókusztej (vagy tejszín)
1 db krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 dkg friss gyömbér
1 fej hagyma
1/2 csokor petrezselyem
4 ek repce-, vagy napraforgóolaj
2 tk currypor
1/2 tk őrölt római kömény
7 dl zöldség alaplé
só, bors, limette kifacsart leve, marék tisztított földimogyoró, chili-, esetleg szárított paradicsompehely
A krumplit, fokhagymát, hagymát, gyömbért megpucoljuk, a krumplit lehet nagyobb darabokra, a többit apróra összevágjuk. A cukkinit felkockázzuk, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük.
Egy fazékban olajat forrósítunk, a hagymát, fokhagymát és gyömbért aranysárgára pároljuk benne. Hozzákeverjük a krumpli és cukkini darabokat, megszórjuk a curryporral, római köménnyel. Sózzuk, borsozzuk.
Rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a zöldség alaplével. Kb. 25 percig főzzük, vagyis, amíg a krumpli és a cukkini puha lesz.
Levesszük a fazekat a tűzről, felöntjük a kókusztejjel (tejszínnel), megszórjuk a petrezselyemmel.
Krémesre pürésítjük, sóval, borssal, limette szafttal, szükség esetén további curryporral ízesítjük.
Tálaláskor kívánságra megszórhatjuk durvára összevágott földimogyoróval, chili-, vagy szárított paradicsompehellyel.
Fantasztikusan finom!
csütörtök, október 22, 2020
Mandulás rétegelt almatorta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
18 dkg vaj
4 tojás
18 dkg cukor
2 ek calvados (esetleg almapálinka, alkohol nélkül almalé)
18 dkg liszt
1 tk sütőpor
80 dkg alma
Öntet:
4 dkg vaj
4 dkg cukor
4 dkg szeletelt mandula
1 tojás
A vajat felolvasztjuk, a tojásokat a cukorral és a calvadosszal sima krémmé keverjük. Miután a liszthez hozzáadtuk a sütőport, a vajjal együtt a cukros krémbe dolgozzuk.
A sütőt 175 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítjük és egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
A megmosott, meghámozott, magház nélküli, negyedelt almákat viszonylag vékony szeletekre vágjuk.
A tészta felét belesimítjuk a formába, majd az almaszeletek felével körkörös alakban, kissé egymást fedve, beterítjük.
Rákenjük a tészta madarékát és beborítjuk a megmaradt almával.
Az öntet elkészítésékor a megolvasztott vajhoz adjuk a cukrot, amit olvadásig kevergetünk. Kissé hűlni hagyjuk, a mandulát, tojást is hozzáadjuk és elosztjuk az almatorta tetején.
Betoljuk a sütőbe és hagyjuk, hogy kb. 45 perc alatt szép pirosra süljön. (Ha nagyon pirulna, sütőpapírral letakarjuk.)
Mielőtt kivennénk a formából hagyjuk hűlni kissé, majd ezután egy konyhai rácson teljesen kihűtjük, csak ezután szeleteljük.
kedd, október 13, 2020
Ropogós csirke sütőtökös lencseágyon
Akarjuk, vagy nem, de hirtelen megjöttek a nyirkos, hideg őszi napok. Ilyenkor igazán jó a sütőt is bekapcsolni, nem izzad az ember.
Valójában egy megmaradt hokaidó sütőtök (mint egy őszi klasszikus), és egy árva narancs volt az ok, amiért mindezt összedobtam. Variálható persze a sütőtök szinte mindennel a végtelenségig, ám a narancs-lencse kombinációval különösen finom őszi siker lett az eredmény...
Hozzávalók 3-4 személyre:
2-3 ek olívaolaj vagy kacsazsír (nálam ez)
3 csirkecomb, 6 csirkeszárny
só, bors
2,5 dl csirke alaplé
2,5 dl portói, illetve vmi likőrbor
60 ml vörösbor ecet
70-80 dkg sütőtök, hámozva, magozva, feldarabolva
pár szál kakukkfű
1 FEJ fokhagyma, keresztbe félbevágva
4-5 csík narancshéj darab, vékonyan levágva egy bio narancsról (lehetőleg a fehér rész nélkül)
25 dkg lencse (én zöld lencsét használtam, ami áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt, nem fő szét)
1-2 babérlevél
A lencsét a babérlevéllel majdnem puhára főzzük, leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, enyhén sózzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, alsó-felső sütés.
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk (aki akarja valamilyen kedvelt fűszerkeverékkel megszórhatja még). A zsiradékot (olajat) egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk és a csirkedarabokat porciónként, átsütjük, ha lehet kissé ropogósra, úgy a legfinomabb. Tálra kivesszük, félrerakjuk.
A serpenyőt felöntjük a csirke alaplével, a portóival és az ecettel és kb. 1 percig rotyogtatjuk.
A narancsot kifilézzük és kisebb darabokra vágjuk.
A csirkedarabokat a tökkel, fokhagymával, narancshéjjal, kakukkfűvel egy mélyebb tepsibe fektetjük, ráöntjük az ecetes szószt és 45-50 percig sütjük, míg a hús puha lesz és jól megpirul.
A lencsét a narancsdarabokkal is hozzáadjuk, röviden összemelegítjük és azonnal kínáljuk.
Nagyon finom!!!
péntek, október 09, 2020
Kecskesajtos beluga lencsesaláta fügével koronázva
Bár már beköszöntött az október, még a késői nyár jegyében került terítékre ez a saláta, amit nagy kedvencünkkel, a fügével koronáztam meg. Így frissen különösen kedveljük, egészen más az íze, mint aszalt formában. Érdemes megkóstolni.
A beluga lencse (amit kaviár lencsének is neveznek fekete színe miatt) nagy előnye, hogy nem kell beáztatni, azonnal főzhető és semmi utóhatása nincs. (Legalábbis nálunk nem volt...)
Előételnek kiváló, bár mi vacsorára ettük.
Hozzávalók 3-4 személyre:
25 dkg beluga lencse
1 kecskesajt henger
méz
petrezselyem
6 friss füge
Dresszing:
15 dkg görög joghurt
2 ek csípős mustár
1 tk méz
1/2 dl tej (vagy ivójoghurt)
1 tk tökmagolaj
1,5 tk őrölt római kömény
só
1 gerezd áttört fokhagyma
A sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
Egy tálkába a dresszinghez összekeverjük a hozzávalókat.
A 6 friss füge csúcsát levágjuk, kereszt alakba bevágjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.
Betoljuk a sütőbe és kb. 13 percig sütjük. (Meleg időben sütő helyett egy serpenyőben felforrósított, kevéske földimogyoró olajon pillanatok alatt megkapatjuk a négybe vágott fügéket.)
A lencsét az előírásnak megfelelően megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, egy tálra halmozzuk és a dresszinggel megöntözzük.
Rámorzsoljuk a kecse-sajtot, a mézet rácsorgatjuk és belehelyezzük a megsült fügéket.
Tálaláskor megszórjuk a felaprózott petrezselyemzölddel.
csütörtök, szeptember 24, 2020
Patatas bravas, avagy a spanyolok sültkrumplija
Bár eredetileg ez a spanyolok egyik legnépszerűbb tapas-a, állítom, hogy kínálva az ismerős magyar és osztrák barátainknak, főételként is igencsak megállja a helyét.
Ezt az eredendően fűszeres krumplidarabkákat, amiket esetenként pálcikákra is szúrnak, általában igencsak csípős szósszal kínálják.
Nálam egy kicsit módosítva lett, de azt hiszem, nem tett rosszat neki.
Igazán frissen a legfinomabb, mint ahogy a sültkrumpli-variációk esetében tudjuk.
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 db kápia paprika
1 kg nem lisztes burgonya, hámozott
7 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, felaprítva, vagy összenyomva
2 fej kisebb hagyma, vastagabb szeletekre vágva
40 dkg fűszeres feta sajt
10 dkg magtalan olívabogyó
2 db csípős, ecetetes, pepperoni paprika
1-2 tk méz
2 marék fris petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 250 fokos grillsütésre előmelegítjük. A paprikákat megfelezzük, az ereket, magokat kivágjuk és héjukkal felfelé ráfektetjük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Betoljuk a sütőbe és kb. 15 percig grillezzük, míg a héja felhólyagzik.
A tepsit kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet 220 fokra redukáljuk (+alsó-felső sütés). A paprikát egy nedves konyharuhával letakarjuk és kissé hűlni hagyjuk.
A kihűlt paprikáról lehúzzuk a héjat, durvára összevágjuk. A pepperonit kimagozzuk (ha valaki kevésbé csípősre szeretné), majd 2 gerezd fokhagymával, mézzel, 3 ek olívaolajjal és a darabolt paprikával botmixer segítségével simára pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A krumplit nem túl apróra felkockázzuk. 4 ek olajjal, sóval és borssal elkeverjük és egy sütőpapírral fedett tepsibe terítjük. A sütő 2. sínjére toljuk (alulról a 2.!) toljuk és kb. 20 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a maradék 2 gerezd aprított fokhagymát, hagymát, az összemorzsolt fetát, olívabogyót és további 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Közben azért időnként óvatosan meg-megforgatjuk.)
Tálaláskor megszórjuk az összevágott petrezselyemmel és a csípős paprikasalsával kínáljuk.