Rezept unten auch auf Deutsch
A spenót az az étel, amit sokan gyermekkorunkban valamiért nem igazán szerettünk. Talán mert túl sokszor szerepelt az iskolai menza terítékén, vagy
csak az íze és a színe riasztott el minket tőle. (Pedig kedvelt lehet, ha megfelelő módon készítik és tálalják...)
Így voltam ezzel én is sok-sok éven keresztül. Aztán mikor a lányok megszülettek, innen-onnan sikerült olyan recepteket előkotornom, amivel egyik nagy kedvence lett a családnak. Még most is mindig megörülök, mikor egy újabb recepttel találkozom és sikerül megszínesíteni vele a spenólista palettáját.
Hozzávalók 4 személyre (8 darab):
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
40 dkg spenót (friss, vagy fagyasztott spenót felolvasztva)
8 tojás
só, bors
csipet szerecsendió
8 szelet toastkenyér (fűszeres)
vaj a kikenéshez
8 adagos muffin-sütőforma
A friss spenótot megmosom, a felolvasztottat alaposan kinyomkodom. A megolvasztott vajon a megtisztított és összenyomkodott fokhagymát rövid ideig pirítom (vigyázva, mert, mert ha megég, megkeseredik) és hozzáadom a spenótot. Félrehúzom a tűzről. A tojásokat szétválasztom úgy, hogy a sárgákat óvatosan egyenként a feltört, fél tojáshéjakba csúsztatom. A fehérjéket a spenóttal alaposan elkeverem, sózom, borsozom és kevéske szerecsendiót reszelek rá.
A toast szeleteket egy nyújtófával kissé "megnyújtom", illetve többször átgörgetem rajtuk, hogy vékonyabbak legyenek és óvatosan a vajjal kikent muffin-forma mélyedésekbe helyezem, kosárka szerűen.
A spenóttal megtöltöm a kosárkákat, evőkanállal a közepüket kissé benyomkodom, majd egyenként a tojássárgákat ebbe a mélyedésbe csúsztatom (esetleg egy fél paradicsomot helyezek rá).
A tortácskákat előmelegített sütőben 200 fokon (alsó-felső sütés, középső sín) kb. 10 percig sütöm. Ezután a sütőt kikapcsolom, de bezárva még további 10 percig hagyom, hogy a tojássárgák teljesen megsüljenek.
A kész kosárkákat óvatosan kiemelem a formából és személyenként 2 db-ot kínálok.
Zutaten für 4 Portionen (8 Stück):
2 Knoblauchzehen
5 dkg Butter
40 dkg Blattspinat (tiefgekühlt, aufgetaucht)
8 Eier
Saz, Pfeffer
Prise Muskat
8 Scheiben Toast
Butter zum Befetten
Muffin-Backblech
Spinat (tiefgekühlt) mit den Händen sehr gut auspressen, Knoblauch schälen, klein hacken und in zerlassener Butter unter Wenden etwa 1 Minute vorsichtig rösten. Spinat dazugeben und unter Rühren erhitzen. Von der Hitze nehmen.
Eier vorsichtig trennen und jeden Dotter einzeln in der Eierschale beiseite stellen. Den Spinat mit dem Eiklar gut verrühren und mit Salz, Pfeffer und Muskat würzen.
Die Mulden der Muffin-Backform gut befetten. Mit einem Nudelholz mehrmals über die Brotscheiben rollen, bis sie etwas dünner sind, und vorsichtig damit 8 Ausnehmungen des Muffin-Forms auskleiden.
Mit Spinat füllen und mithilfe eines Esslöffels jeweils eine kleine Mulde formen. Jeweils einen Dotter in die Mulde gleiten lassen und die Törtchen im vorgeheizten Backrohr auf mittlerer Schiene bei 200 Grad etwa 10 Minuten überbacken. Das Rohr ausschalten und die Spinat Törtchen im ungeöffneten Rohr ca. 10 Minuten nachziehen lassen.
Die Spinat Törtchen vorsichtig aus der Form lösen und pro Person 2 Stück anrichten.
Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
péntek, június 21, 2013
péntek, május 31, 2013
Cukkiniba göngyölt csirkemell zöldséges lencsével
Bár manapság a cukkini egész évben kapható, azért az igazi mégis a friss, zsenge cukkini. Nekünk már nagyon hiányoznak ezek a nyári ízek. Olyan jó, mikor a sok, télen kapható vízízű zöldség helyett, zamatos állapotban kerülnek a tányérunkra. Lassan-lassan megjelennek, és mi csak kapkodjuk a fejünket és keresgélünk újabb és újabb receptek után, hogy végre igazi nyári finomságokkal kényeztessük magunkat.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell filé
2 kisebb cukkini
4 szelet erős, határozott ízű sajt (szeletenként kb 2 dkg)
1 csomag snidling
25 dkg tejföl
1 csomag leveszöldség
20 dkg beluga, vagy másfajta lencse
330 ml víz
1 ek petrezselyem (összeaprítva)
10 dkg lisztes burgonya
1 bio citrom lereszelt héja
1 tk mustár
só, bors
4 ek olíva olaj
A lencséhez a leveszöldséget megpucolom, és apróra vágom. A lencsét a hideg vízbe szórom és fajtától függően puhára főzöm. Félidőben a zöldséget és a petrezselymet is hozzáadom, ha szükséges, további vízzel felöntöm.
A burgonyát meghámozom, lereszelem, a lencséhez keverem és további 5 percig még együtt főzöm vele. Ha kész félrehúzom, a citromhéjjal, sóval és a mustárral ízesítem.
A megmosott cukkinit hosszába a lehető legvékonyabb szeletekre felvágom. A csirkemell filéket hosszába félbevágom, sózom, borsozom és mindegyikre 1-1 szelet sajtot helyezek, majd a cukkini szeletekbe feltekerem. A göngyölegeket 4 ek olajon 4 perc alatt megkapatom és a 180 fokra előmelegített sütő legalsó rácsán további pár percig sütöm.
A kész csirke roládot félbevágom, a zöldséges lencseágyra fektetem és megszórom a finomra vágott snidlinggel. Simára kevert tejföllel tálalom.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell filé
2 kisebb cukkini
4 szelet erős, határozott ízű sajt (szeletenként kb 2 dkg)
1 csomag snidling
25 dkg tejföl
1 csomag leveszöldség
20 dkg beluga, vagy másfajta lencse
330 ml víz
1 ek petrezselyem (összeaprítva)
10 dkg lisztes burgonya
1 bio citrom lereszelt héja
1 tk mustár
só, bors
4 ek olíva olaj
A lencséhez a leveszöldséget megpucolom, és apróra vágom. A lencsét a hideg vízbe szórom és fajtától függően puhára főzöm. Félidőben a zöldséget és a petrezselymet is hozzáadom, ha szükséges, további vízzel felöntöm.
A burgonyát meghámozom, lereszelem, a lencséhez keverem és további 5 percig még együtt főzöm vele. Ha kész félrehúzom, a citromhéjjal, sóval és a mustárral ízesítem.
A megmosott cukkinit hosszába a lehető legvékonyabb szeletekre felvágom. A csirkemell filéket hosszába félbevágom, sózom, borsozom és mindegyikre 1-1 szelet sajtot helyezek, majd a cukkini szeletekbe feltekerem. A göngyölegeket 4 ek olajon 4 perc alatt megkapatom és a 180 fokra előmelegített sütő legalsó rácsán további pár percig sütöm.
A kész csirke roládot félbevágom, a zöldséges lencseágyra fektetem és megszórom a finomra vágott snidlinggel. Simára kevert tejföllel tálalom.
csütörtök, május 30, 2013
Nagykörű Cseresznyetortája 2013 - Receptverseny
Kép innen |
Szeretnéd,
ha a Te tortád nyerné el Magyarország Cseresznyéskertje, Nagykörű Tortájának a
címét? Élsz-halsz a cseresznyéért és jól forgatod a habverőt? Akkor itt a
lehetőség, hogy Te legyél a nyertes, és pároddal Nagykörű vendége egy hétvégére (előre egyeztetett
időpontban) a Cseresznyevirág
Vendégházban félpanziós ellátással, illetve a nagykörűi pályázók közül, a
legjobbnak ítélt torta elkészítője, egy 2 személyes borkóstoló vendége a Cseresznyevirág
Vendégházban.
A pályázatra háziasszonyok, háziurak, hobby szakácsok, és
gasztrobloggerek jelentkezését várjuk.
A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni, a
recepteket és fotókat legkésőbb 2013 július 14.-n
éjfélig kell beküldeni e-mail címünkre (cseresznyestorta@gmail.com),
vagy feltölteni Nagykörű Tortája Facebook oldalára.
A pályázó nevét, címét és e-mail elérhetőségének pontos
megjelölését kérjük a fenti e-mail címre küldeni, vagy a Facebook oldalon
üzenetben megadni. A nyertes torta lesz a 2013 év „Nagykörű Tortája”.
A Receptversenyben résztvevö receptek felkerülnek a
Kifőztük oldalára ( www.kifoztuk.hu ).
Új, kreatív ötleteket, de mindenképpen cseresznyét
tartalmazó tortákat várunk.
További információért kattints Nagykörű
Torta Facebook oldalára, vagy Notburga Konyhája föoldalán található Nagykörű
Tortája 2013 Receptverseny pályázati feltételekei-re.
Sok sikert és jó sütést!
szerda, május 29, 2013
Sonkával töltött csirkecomb kovászos uborkával
A kovászos uborka adva volt a hétvégére, így már csak a hozzávalót kellett kitalálnom. Valami gyors, "fájdalommentes" megoldást kerestem. Miután a mélyhűtőben volt még pár darab csirkecomb és a sonka (házi! kiskőrösi barátném ajándéka) is adva volt, így nem kellet soká törnöm a fejem. Az adaggal kissé még gondba vagyunk, (lévén, ketten valánk, és a combok nagyobb társaságnak voltak lefagyasztva), de azt hiszem, az elkövetkező napok megoldják a kérdést...
Hozzávalók 4 személyre:
8 darab alsó (felső) csirke comb, bőrrel együtt
1 fej hagyma
1 ek + a sütőtál kikenéséhez valamennyi kacsazsír
3 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
2 vastag szelet füstölt sonka (kb 10-15 dkg)
1 csomag petrezselyem
1 tojás
tej a toast szeletek beáztatásához
só, bors
kevéske száraz fehér bor
A tejbe beáztatom a toast szeleteket, közben kacsazsíron megdinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát. A sonkát ledarálom, vagy késes aprítóban összeaprítom (sicc!). Egy tálban összekeverem a ledarált sonkát, az alaposan kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott petrezselymet, a hagymát, tojást. Sózom, borsozom. A combokat enyhén besózom és a bőrük alá nyomkodom a tölteléket. Egy tűzálló tál alját vékonyan kikenek kacsazsírral, belefektetem a combokat, egy lötty fehér borral "megitatom", fóliával lefedem és betolom a 190 fokos sütőbe, ahol kb. 45-50 percig sütöm. Mielőtt kész lenne teljesen, leveszem róla a fóliát és felső grillező funkcióra kapcsolom a sütőt, így további 5 perc alatt ropogósra sütöm. Kovászos uborkával tálalom. (Aki akar, kaphat hozzá spenótos-burgonya felfújtat is, de ez majd a következő bejegyzésben lesz olvasható...)
Hozzávalók 4 személyre:
8 darab alsó (felső) csirke comb, bőrrel együtt
1 fej hagyma
1 ek + a sütőtál kikenéséhez valamennyi kacsazsír
3 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
2 vastag szelet füstölt sonka (kb 10-15 dkg)
1 csomag petrezselyem
1 tojás
tej a toast szeletek beáztatásához
só, bors
kevéske száraz fehér bor
A tejbe beáztatom a toast szeleteket, közben kacsazsíron megdinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát. A sonkát ledarálom, vagy késes aprítóban összeaprítom (sicc!). Egy tálban összekeverem a ledarált sonkát, az alaposan kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott petrezselymet, a hagymát, tojást. Sózom, borsozom. A combokat enyhén besózom és a bőrük alá nyomkodom a tölteléket. Egy tűzálló tál alját vékonyan kikenek kacsazsírral, belefektetem a combokat, egy lötty fehér borral "megitatom", fóliával lefedem és betolom a 190 fokos sütőbe, ahol kb. 45-50 percig sütöm. Mielőtt kész lenne teljesen, leveszem róla a fóliát és felső grillező funkcióra kapcsolom a sütőt, így további 5 perc alatt ropogósra sütöm. Kovászos uborkával tálalom. (Aki akar, kaphat hozzá spenótos-burgonya felfújtat is, de ez majd a következő bejegyzésben lesz olvasható...)
vasárnap, május 26, 2013
Epres joghurt-bodza krémszelet/Joghurt-Holunderschnitte mit Erdbeeren
Rezept unten auch auf Deutsch
Bodza szezonban mit is csinál az ember lánya? Természetesen bodzaszirupot, -szörpöt és még ki tudja mi mindent a virágjából, később a bogyójából. Azon kívül, hogy naponta több pohárral isszuk ez az üdítő nedűt, szívesen csempészem süteményekbe, krémekbe. Mint most is, ebbe a savanykás joghurtos csodába. Mélyhűtőbe téve, jégkrémmé dermesztve sem megvetendő...
Hozzávalók egy őzgerincformához (kb 1,5 l-es):
12 szem eper
6 lap zselatin (kb 10 g), ezzel a mennyiséggel nem dermed meg teljesen, kissé krémes marad. Ha valaki keményebbre szereté, 8 lapot használjon
350 ml tejszín
350 ml joghurt (3,5% zsírtartalom)
50 g porcukor
130 ml bodzavirágszirup
12 darab babapiskóta
Az epret megpucolom, megmosom, 3 szemet félreteszek díszítésnek, a többit nem túl apróra összevágom. A zselatint hideg vízbe beáztatom. A tejszínt csipet sóval krémesre felverem és hidegre teszem. A joghurtot, cukrot és szirupot habverővel összekeverem. Egy nagyobb edényben 3-4 evőkanállal felmelegítek belőle, hozzáadom a kinyomkodott zselatint, amit állandó keverés mellett felolvasztok benne. A maradék joghurtmasszát is hozzákeverem . Az eperdarabokat és a tejszínkrém felét is beledolgozom, majd a maradék tejszín is hozzájön. A masszát egy folpackkal kibélelt őzgerincformába simítom, babapiskótákkal befedem a tetejét és egy darab folpackkal befedem. 3-4 órára a hütöbe teszem. Ha jól megdermedt lehúzom a tetejéről a folpackot, kiborítom, folpackot itt is eltávolítom. Vékonyan felszeletelt eperdarabokkal díszítem.
Bodza szezonban mit is csinál az ember lánya? Természetesen bodzaszirupot, -szörpöt és még ki tudja mi mindent a virágjából, később a bogyójából. Azon kívül, hogy naponta több pohárral isszuk ez az üdítő nedűt, szívesen csempészem süteményekbe, krémekbe. Mint most is, ebbe a savanykás joghurtos csodába. Mélyhűtőbe téve, jégkrémmé dermesztve sem megvetendő...
Hozzávalók egy őzgerincformához (kb 1,5 l-es):
12 szem eper
6 lap zselatin (kb 10 g), ezzel a mennyiséggel nem dermed meg teljesen, kissé krémes marad. Ha valaki keményebbre szereté, 8 lapot használjon
350 ml tejszín
350 ml joghurt (3,5% zsírtartalom)
50 g porcukor
130 ml bodzavirágszirup
12 darab babapiskóta
Az epret megpucolom, megmosom, 3 szemet félreteszek díszítésnek, a többit nem túl apróra összevágom. A zselatint hideg vízbe beáztatom. A tejszínt csipet sóval krémesre felverem és hidegre teszem. A joghurtot, cukrot és szirupot habverővel összekeverem. Egy nagyobb edényben 3-4 evőkanállal felmelegítek belőle, hozzáadom a kinyomkodott zselatint, amit állandó keverés mellett felolvasztok benne. A maradék joghurtmasszát is hozzákeverem . Az eperdarabokat és a tejszínkrém felét is beledolgozom, majd a maradék tejszín is hozzájön. A masszát egy folpackkal kibélelt őzgerincformába simítom, babapiskótákkal befedem a tetejét és egy darab folpackkal befedem. 3-4 órára a hütöbe teszem. Ha jól megdermedt lehúzom a tetejéről a folpackot, kiborítom, folpackot itt is eltávolítom. Vékonyan felszeletelt eperdarabokkal díszítem.
Zutaten für eine Rehrückenform (Inhalt ca. 1,5 l):
12 Erdbeeren
6 Blätter Gelatine (10 g), mit dieser Menge bleibt die Creme weich, wenn man härter will, muß 8 Blätter verwenden
350 ml Schlagobers
350 g Joghurt
50 g Staubzucker
130 ml Holunderblütensirup
12 Stk. Biskotten
350 ml Schlagobers
350 g Joghurt
50 g Staubzucker
130 ml Holunderblütensirup
12 Stk. Biskotten
Rehrückenform mit Frischhaltefolie auslegen. Erdbeeren putzen, 9 davon Stücke schneiden. Gelatine in kaltem Wasser einweichen. Obers dickcremig aufschlagen und kühl stellen. Joghurt, Zucker und Sirup mit einem Schneebesen verrühren, 2 EL davon über Dampf erwärmen. Gelatine gut ausdrücken und darin auflösen, restliche Joghurtmasse zügig einrühren. Erdbeerstücke und die Hälfte vom Obers unterrühren, übriges Obers unterheben. Masse gleichmäßig in der Form verstreichen, mit den Biskotten belegen und mit Frischhaltefolie zudecken. Schnitte zum Festwerden für ca. 3-4 Stunden kühl stellen. Für die Garnitur übrige Erdbeeren in Scheiben schneiden. Schnitte aus der Form stürzen, Folie entfernen. Schnitte mit den Erdbeerscheiben garnieren.
Quelle: Gusto
szombat, május 25, 2013
Csíksomlyói Búcsú 2013 - zarándokút látnivalókkal
Most kivételesen nem recept következik, hanem, mint már az előzőekben is elő-előfordult, egy gyönyörű erdélyi kirándulásról szeretnék néhány fotót, rövid beszámolót közzétenni.
Az idei Csíksomlyói Búcsút (zarándoklatot) a tavalyihoz hasonlóan egy kis erdélyi körutazással kötöttük egybe, amit ismét ragyogó társasággal sikerült megjárnunk.
A korai indulás sem szegte kedvünket, hiszen tudtuk, ez ezzel jár, ha időben célhoz akarunk érni. Buszunk viszonylag jól bírta a kissé hadivert utakat, mi pedig igyekeztünk a rázkódásokat jóféle pálinkával enyhíteni.
A Királyhágón idén is megálltunk, és örömmel láttuk, hogy a teraszra kis fatetővel ellátott padokat és asztalokat állítottak, ami a kürtöskalács elfogyasztásánál nagy előnyt jelentett.
A tordai sóbányát most szerencsésen sikerült megnéznünk, nem úgy mint tavaly, amikor 5 perccel azután érkeztünk, hogy a legutolsó csoportot beengedték és a szigorú pénztárosnál nem volt apelláta, így lógó orrral szállhattunk vissza a buszra.
Főhadiszállásunk most Szovátán volt, a Teleki központban, ahol
kényelmes, komfortos 2-3 ágyas szobákban helyeztek el minket. A reggeli és vacsora bőséges és ízletes volt, különösen nagy barátságba a levesekkel keveredtem. A csorba párját ritkította, többszöri repeta után sem tudtunk betelni vele. (Recept után kuncsorogva, sikerült egy valóban finomnak tűnőhöz jutnom, úgyhogy meglátjuk, hogy az enyémnek lesz-e olyan sikere...) És persze nagyszerű zakuszkával is megkínáltak barátaink ismerősei, akik idevalósik. Most megtudtam, amit eddig nem...
Második nap Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk, majd a római katolikus templomban, ami a város legrégebbi műemléke, János atya és István atya, szentmisét mondott.
Innen a Békás-szoros felé vettük az irányt, ami másodszorra is lélegzetelállító látványt nyújtott számomra, ahogy sétáltunk a sziklái alatt. Mellettünk a patak hömpölygött, néha kisebb vízesésekkel megtörve. A Gyilkos-tó vidékét megkoronázó szoros igazán vadregényes tájat mutat az ide eljutó turistának.
A Gyilkos-tó 1837 nyarán keletkezett, amikor is a Gyilkos-kő oldalában található agyagos törmelék a nagy esőzések hatására megcsúszott és elzárta öt patak útját. Egyes feltételezések szerint az 1838 januári földrengés utáni csuszamlások hozták létre.
A monda szerint a lecsúszó hegyoldal maga alá temetett egy egész nyájat,
pásztorostól és kutyástól és hosszú ideig véres volt a tó vize. A
Gyilkos-tó jellegzetessége a vízből kilógó fák, a vasoxidos, meszes víz
konzerválta a fák csonkjait, ezért tudtak ilyen sokáig megmaradni.
Másnap borzasztó, rettentő korán keltünk, hiszen időben szerettünk volna a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, a búcsú helyszínére érni. Az úton végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek az autók, buszok, motorok, kerékpárok Csíksomlyó felé. Mint megtudtuk, a székelyföldi kis falvakból már napokkal előbb elindulnak a gyalogos zarándokok is.
Mi már a buszban lélekben és gondolatban elkezdtünk ráhangolódni az ünnepre. Gyönyörű időt kaptunk, szinte meg sem érdemeltük... Csíkszeredán több tucat rendőr irányította a forgalmat, igyekeztek, hogy minden jármű találjon parkolóhelyet. (A hegyre, a kegytemplom felé már csak gyalogosan mehet mindenki.) Mi, sajnos az idén, viszonylag messze kaptunk parkolóhelyet, így jó pár kilométer állt előttünk, míg a nagy szabadtéri oltár elé felértünk. A kegytemplomig az út mellett árusok kínálták a kürtös kalácsot, lacipecsenyét és kegytárgyakat. A szalmakalaptól az összecsukható kisszékig volt itt minden, amire egy zarándoknak szüksége lehet(?).
És elkezdődött a hangyasorok szép, rendben araszolása fel a hegyre. Fiatalok, idősebbek, zászlókkal, csengőkkel, helységjelző táblákkal, ki lelkipásztoruk vezetésével, ki barátokkal, családdal, ki csak úgy magában, énekelve, vagy előimádkozva, esetleg hallgatásba burkolózva.
Kérdések kavarogtak bennem. Vajon kinek miért fontos Csíksomlyó? Miért van ekkora tömeg? Hogy együtt legyünk itt, magyarként? Hogy megmutassuk, még össze tudunk fogni? Hogy imádkozzunk? Hogy Istennel kapcsolatba lépjünk? Kinek, mit jelent ez a mai nap? Szinte biztos, nem mindenki jön ugyanazzal a céllal...
Ternyák Csaba egri érsek a szentbeszédében a boldogság és a hit összefüggéséről beszélt. Igen megkapó volt számomra. Most, a több százezres tömegben imádkozva több ízben is megtapasztaltam az összetartozás felemelő érzését.
A mise végén aztán ugyanúgy, mint felfelé, de most lefelé, rendben, nyugodtan megindult a tömeg. Félúton sikerült egy zsúfolt bisztróban asztalhoz ülnünk, ahol aztán végre mindenki megihatta megérdemelt sörét.
Negyedik napi programunk első színhelye (a Pünkösd vasárnapi mise után) a parajdi sóbánya volt. A bánya zöld buszával utaztunk néhány száz métert befelé a hegy gyomrába. Látogatásunk helyszínén már nem végeznek só fejtést, a hatalmas barlangrendszert átadták a gyógyászatnak, illetve a turizmusnak. A látogatható terület pihenőpadokkal, játszóterekkel, pingpongasztalokkal, büfékkel, kiállításokkal volt berendezve, sőt még egy templomot is kialakítottak benne.
Parajdról Szovátára buszoztunk, régi gyönyörű épületek, szállodák sora között értük el a Medve tavat. Nevét onnan kapta, hogy a magasból állítólag egy kiterített medvebőrre hasonlít az alakja.
Este kellemes hangulatban, vidáman nótázva, finom bort kortyolgatva búcsúztunk Erdélytől, megköszönve a felejthetetlen élményeket, érzéseket, amelyekkel újra megajándékozott minket.
Az idei Csíksomlyói Búcsút (zarándoklatot) a tavalyihoz hasonlóan egy kis erdélyi körutazással kötöttük egybe, amit ismét ragyogó társasággal sikerült megjárnunk.
A korai indulás sem szegte kedvünket, hiszen tudtuk, ez ezzel jár, ha időben célhoz akarunk érni. Buszunk viszonylag jól bírta a kissé hadivert utakat, mi pedig igyekeztünk a rázkódásokat jóféle pálinkával enyhíteni.
Kilátás a Királyhágóról |
A tordai sóbányát most szerencsésen sikerült megnéznünk, nem úgy mint tavaly, amikor 5 perccel azután érkeztünk, hogy a legutolsó csoportot beengedték és a szigorú pénztárosnál nem volt apelláta, így lógó orrral szállhattunk vissza a buszra.
Teleki Panzió |
kényelmes, komfortos 2-3 ágyas szobákban helyeztek el minket. A reggeli és vacsora bőséges és ízletes volt, különösen nagy barátságba a levesekkel keveredtem. A csorba párját ritkította, többszöri repeta után sem tudtunk betelni vele. (Recept után kuncsorogva, sikerült egy valóban finomnak tűnőhöz jutnom, úgyhogy meglátjuk, hogy az enyémnek lesz-e olyan sikere...) És persze nagyszerű zakuszkával is megkínáltak barátaink ismerősei, akik idevalósik. Most megtudtam, amit eddig nem...
Második nap Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk, majd a római katolikus templomban, ami a város legrégebbi műemléke, János atya és István atya, szentmisét mondott.
Pokol Tornya |
A Gyilkos-tó 1837 nyarán keletkezett, amikor is a Gyilkos-kő oldalában található agyagos törmelék a nagy esőzések hatására megcsúszott és elzárta öt patak útját. Egyes feltételezések szerint az 1838 januári földrengés utáni csuszamlások hozták létre.
Gyilkos-tó |
Másnap borzasztó, rettentő korán keltünk, hiszen időben szerettünk volna a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, a búcsú helyszínére érni. Az úton végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek az autók, buszok, motorok, kerékpárok Csíksomlyó felé. Mint megtudtuk, a székelyföldi kis falvakból már napokkal előbb elindulnak a gyalogos zarándokok is.
Mi már a buszban lélekben és gondolatban elkezdtünk ráhangolódni az ünnepre. Gyönyörű időt kaptunk, szinte meg sem érdemeltük... Csíkszeredán több tucat rendőr irányította a forgalmat, igyekeztek, hogy minden jármű találjon parkolóhelyet. (A hegyre, a kegytemplom felé már csak gyalogosan mehet mindenki.) Mi, sajnos az idén, viszonylag messze kaptunk parkolóhelyet, így jó pár kilométer állt előttünk, míg a nagy szabadtéri oltár elé felértünk. A kegytemplomig az út mellett árusok kínálták a kürtös kalácsot, lacipecsenyét és kegytárgyakat. A szalmakalaptól az összecsukható kisszékig volt itt minden, amire egy zarándoknak szüksége lehet(?).
Végeláthatatlan sorokban özönlik a nép minden irányból a felső völgybe az ünnepi istentisztelethez |
Kérdések kavarogtak bennem. Vajon kinek miért fontos Csíksomlyó? Miért van ekkora tömeg? Hogy együtt legyünk itt, magyarként? Hogy megmutassuk, még össze tudunk fogni? Hogy imádkozzunk? Hogy Istennel kapcsolatba lépjünk? Kinek, mit jelent ez a mai nap? Szinte biztos, nem mindenki jön ugyanazzal a céllal...
Ternyák Csaba egri érsek a szentbeszédében a boldogság és a hit összefüggéséről beszélt. Igen megkapó volt számomra. Most, a több százezres tömegben imádkozva több ízben is megtapasztaltam az összetartozás felemelő érzését.
A mise végén aztán ugyanúgy, mint felfelé, de most lefelé, rendben, nyugodtan megindult a tömeg. Félúton sikerült egy zsúfolt bisztróban asztalhoz ülnünk, ahol aztán végre mindenki megihatta megérdemelt sörét.
Negyedik napi programunk első színhelye (a Pünkösd vasárnapi mise után) a parajdi sóbánya volt. A bánya zöld buszával utaztunk néhány száz métert befelé a hegy gyomrába. Látogatásunk helyszínén már nem végeznek só fejtést, a hatalmas barlangrendszert átadták a gyógyászatnak, illetve a turizmusnak. A látogatható terület pihenőpadokkal, játszóterekkel, pingpongasztalokkal, büfékkel, kiállításokkal volt berendezve, sőt még egy templomot is kialakítottak benne.
Parajdról Szovátára buszoztunk, régi gyönyörű épületek, szállodák sora között értük el a Medve tavat. Nevét onnan kapta, hogy a magasból állítólag egy kiterített medvebőrre hasonlít az alakja.
Este kellemes hangulatban, vidáman nótázva, finom bort kortyolgatva búcsúztunk Erdélytől, megköszönve a felejthetetlen élményeket, érzéseket, amelyekkel újra megajándékozott minket.
kedd, május 14, 2013
Dalken rebarbara és eper szósszal
Nagymamám öröksége még egy olyan sütőforma, ami hasonló a palacsinta sütőhöz, csak 4 kerek mélyedése van a sima sütőlap helyett. Ezekben ragyogóan lehet egyforma tésztácskákat, tükörtojást stb, sütni. Még soha nem használtam, ezért jó alkalomnak bizonyult ez a mostani premier. Nagyon bejött.
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 tojás
5 g élesztő
120 ml meleg tej
csipet porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
100 g liszt (sima)
10 g puha vaj
10 g nádcukor
2 ek repceolaj
Szósz:
250 g rebarbara
200 g eper
100 g nádcukor
50 ml víz
A tojás szétválasztom és a sárgáját a vaníliás cukorral, vajjal, csipet sóval és a citromhéjjal egy edényben összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom a meleg tejbe, amibe előzőleg kevéske porcukrot szórtam, felfuttatom, majd liszttel együtt a tojásos masszába keverem. A tojásfehérjét a cukorral felverem, először a negyedét, aztán a maradékot hozzákeverem a masszához. Egy nedves konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Közben a szószhoz a rebarbarát és az epret megtisztítom és apróra vágom. A vízbe beleteszem a cukrot, felolvasztom. Hozzáadom a gyümölcsöket és kavargatva sűrű szósszá főzöm.
A megkelt tésztát egy tükörtojás sütő serpenyőben kisütöm. A kiolajozott mélyedésekbe nagyobb kanálnyit teszek. Viszonylag gyorsan odakap, főleg a közepe, ezért csak alacsony hőfokon, rövid ideig szabad sütni. Ha az egyik oldal kész, két villa segítségével megfordítom és azt is készre sütöm. (Lehet palacsinta sütöben is sütni. Ilyenkor nem lesz a korong olyan szabályos, de ez az ízén nem változtat. ;-)
Ha kész, a korongokat megkenhetjük tejföllel és egymásba tornyozhatjuk. Én ezt kihagyom, egyszerűen megszórom porcukorral és a langyos szósszal kínálom.
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 tojás
5 g élesztő
120 ml meleg tej
csipet porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
100 g liszt (sima)
10 g puha vaj
10 g nádcukor
2 ek repceolaj
Szósz:
250 g rebarbara
200 g eper
100 g nádcukor
50 ml víz
A tojás szétválasztom és a sárgáját a vaníliás cukorral, vajjal, csipet sóval és a citromhéjjal egy edényben összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom a meleg tejbe, amibe előzőleg kevéske porcukrot szórtam, felfuttatom, majd liszttel együtt a tojásos masszába keverem. A tojásfehérjét a cukorral felverem, először a negyedét, aztán a maradékot hozzákeverem a masszához. Egy nedves konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Közben a szószhoz a rebarbarát és az epret megtisztítom és apróra vágom. A vízbe beleteszem a cukrot, felolvasztom. Hozzáadom a gyümölcsöket és kavargatva sűrű szósszá főzöm.
A megkelt tésztát egy tükörtojás sütő serpenyőben kisütöm. A kiolajozott mélyedésekbe nagyobb kanálnyit teszek. Viszonylag gyorsan odakap, főleg a közepe, ezért csak alacsony hőfokon, rövid ideig szabad sütni. Ha az egyik oldal kész, két villa segítségével megfordítom és azt is készre sütöm. (Lehet palacsinta sütöben is sütni. Ilyenkor nem lesz a korong olyan szabályos, de ez az ízén nem változtat. ;-)
Ha kész, a korongokat megkenhetjük tejföllel és egymásba tornyozhatjuk. Én ezt kihagyom, egyszerűen megszórom porcukorral és a langyos szósszal kínálom.
vasárnap, május 12, 2013
Palócgulyás
Lehet akár egyszerűen, csak palóclevesnek is nevezni. Miután azonban az alap egy hétköznapi gulyás, hát én inkább palócgulyásnak nevezném. Az ötlet Banditól (aki nem is Bandi ;-) származik, így kisebb módosításokkal az ő receptjét főztem meg. Nagyon passzolt bele a kapor, bár eleinte féltem tőle... Mint leves és mint főétel is megállta a helyét, az utána következő dalken már csak "hab volt a tortán".
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek napraforgó olaj
2 kk piros paprika
40 dkg borjúhús (comb ha lehet)
1 nagyobb paradicsom
3 db nagyobb, nem lisztes burgonya
20 dkg zöldbab (üveges, mirelit vagy friss)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
darabka zeller
só, bors, babérlevél, friss kapor
2 dl tejföl
2 ek liszt
A szokásos módon elkészítem a gulyásalapot. A olajon üvegesre dinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről és megszórom a piros paprikával, hozzáadom a megmosott, kockára vágott húst és erős tűzön, állandó kevergetés mellett, pár percig pirítom. A paradicsomot héjától megszabadítom (forró vízbe mártom, így utána könnyen lehúzható) és felkockázom. A hőmérsékletet visszaveszem, a húshoz adom a paradicsomot és fedő alatt, saját levében, 10 percig majdnem puhára párolom. Felöntöm 1 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és felszeletelt zöldséget, burgonyát (ha friss a zöldbab, azt is, egyébként csak a végén adom hozzá), babérlevelet. Sózom, borsózom, addig főzöm, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A végén megszórom a kaporral.
Ha kész, a tejfölt összekeverem a liszttel és behabarom vele a levest. Jól összeforralom és lehet is tálalni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek napraforgó olaj
2 kk piros paprika
40 dkg borjúhús (comb ha lehet)
1 nagyobb paradicsom
3 db nagyobb, nem lisztes burgonya
20 dkg zöldbab (üveges, mirelit vagy friss)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
darabka zeller
só, bors, babérlevél, friss kapor
2 dl tejföl
2 ek liszt
A szokásos módon elkészítem a gulyásalapot. A olajon üvegesre dinsztelem a megtisztított és apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről és megszórom a piros paprikával, hozzáadom a megmosott, kockára vágott húst és erős tűzön, állandó kevergetés mellett, pár percig pirítom. A paradicsomot héjától megszabadítom (forró vízbe mártom, így utána könnyen lehúzható) és felkockázom. A hőmérsékletet visszaveszem, a húshoz adom a paradicsomot és fedő alatt, saját levében, 10 percig majdnem puhára párolom. Felöntöm 1 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és felszeletelt zöldséget, burgonyát (ha friss a zöldbab, azt is, egyébként csak a végén adom hozzá), babérlevelet. Sózom, borsózom, addig főzöm, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A végén megszórom a kaporral.
Ha kész, a tejfölt összekeverem a liszttel és behabarom vele a levest. Jól összeforralom és lehet is tálalni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)