Rezept unten auch auf Deutsch
A csipkebogyó (hecsedli) a természet nagy ajándéka. A belőle készített lekvár igen kellemes ízű, nagy tápértékű. Ezért nagyon megörültem, mikor erre a receptre bukkantam egy bécsi újságban. Ismereteim szerint a csipkebogyólekvár pikáns ízénél fogva nemcsak sütemények, fánkok, kenyér vagy kalács alkalmas ízesítője, ám különösen alkalmas vadételek készítéséhez is. (Erről talán később...) Ennek a süteménynek az ízvilága egyértelműen hideg és sötét téli estékre lett szabva egy jó forró tea mellé.
Hozzávalók
10 szelethez:
200g puha
vaj
2 bio narancs
1 tk fahéj
220 g
porcukor
5 tojás
80 g darált
mandula
200 g liszt
30 g
ételkeményítő
2 tk sütőpor
80 g
csipkebogyó lekvár
a tetejére:
100 g
csipkebogyó lekvár
50 g
porcukor
1 bionarancs
Egy 26x11
cm-es téglalap alapú, magasfalú sütőformát (Kastenform) sütőpapírral kibélelek,
a sütőt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütő).
A vajat
forró víz felett egy edényben kissé megolvasztom,majd kiveszem a vízből az
edényt. A narancsok héját belereszelem, hozzáadom a fahéjat, cukrot és kézi
keverővel kb 4 percig habosra verem. A tojásokat is hozzákeverem. Egy külön
edényben a mandulát, lisztet, keményítőt és sütőport összekeverem és adagonként
ezt is beleadom.
250 g-ot a
tésztából a csipkebogyó lekvárral összevegyítek. A maradék tészta felét
belesimítom az előkészített sütőformába és egy kicsit a forma oldalára is
felkenem, hogy egy mélyedést alakítsak ki. A csipkebogyólekvárral összekevert
tésztát ebbe a mélyedésbe töltöm és elsimítom. A maradék világos tésztát is
rákenem a tetejére és 60 percig sütöm a sütőben (tűpróba!). A kész süteményt
tortarácson 10 percig hűlni hagyom.
A lereszelt
héjú narancsok levét kinyomom és ráöntöm a sütemény tetejére. Kiveszem a
formából és egy szép tálra helyezem. A glazúrhoz a csipkebogyót összekeverem a
cukorral és felfőzöm sziruppá. A narancsot vékony szeletekre vágom és 3 percig
ebben a folyékony, forró csipkebogyós szirupban hagyom puhulni. A
narancsszeleteket villával kiemelem, egy tányérra teszem és kihűtöm. A forró
szirupot a süteményre öntöm és a narancsszeleteket ráhelyezem a sütemény
tetejére. Kész, ennyi volt.
***
Zutaten für
10 Stück:
200 g weiche
Butter
2 Bioorangen
1 TL Zimt
220 g Zucker
5 Eier
80 g
gemahlene Mandeln
200 g Mehl
30 g
Speisestärke
2 TL
Backpulver
80 g
Hagebuttenmarmelade
Glasur:
100 g
Hagebuttenmarmelade
50 g Zucker
1 Bioorange
Eine
Kastenform (26x11 cm) mit Backpapierauslegen und Backofen auf 180 Grad
Ober/Unterhitze vorheizen. Butter in eine Rührschüssel geben, in heißes Wasser
stellen und die Butter etwas anschmelzen lassen. Die Schalen der Orangen
darüber abreiben, Zimt und Zucker zugeben und mit dem Mixer ca. 4 Minuten
schaumig schlagen. Eier dazugeben und unterschlagen. Mandeln, Mehl,
Speisestärke und Backpulver vermischen uns portionsweise unter den Teig rühren.
250 g vom
Teig mit der Hagenbuttermarmelade vermischen. Die Hälfte vom übrigen Teig in
die Vorbereitete Kastenform streichen und an den Rändern etwas hochstreichen.
Den restlichen hellen Teig darauf verteilen und glatt streichen.
Den Kuchen
auf der mittleren Schiene ca. 60 Minuten backen. Auf einen Gitterrost stellen
und 10 Minuten abkühlen lassen.
Den Saft aus
den abgeriebenen Orangen auspressen und über den abgekühlten Kuchen träufeln.
Den Kuchen aus der Form lösen und auf eine Servierenplatte stellen.
Für die
Glasur Hagenbuttermarmelade mit Zucker in einem Topf zum Kochen bringen. Die
Orangen in dünne Scheiben schneiden, dazugeben und ca. 3 Minuten stark
einkochen lassen. Die Orangenscheiben mit einer Gabel aus der Glasur nehmen,
auf einen Teller legen und abkühlen lassen. Den Kuchen mit der noch heißen Hagenbutterglasur
bestreichen, die Orangenscheiben darauf verteilen und servieren.